Hirdetés

A spanyolországi őrült szokások egyik leglátványosabbika az embertornyok építése, melyek akár 9 emelet magasságúak is lehetnek.

 

Több, mint 200 éves múltra tekint vissza az a katalóniai hagyományőrző viadal, melyet először Tarragona tartományban rendeztek meg egy egyházi ünnep alkalmából a 18- század végén. A szokást idővel Katalónia más vidékein és a Baleári-szigeteken is átvették, és beleépült a helyi kultúrába. Manapság pedig már szinte minden fontosabb ünnep alkalmat nyújt a csapatoknak arra, hogy bemutassák tudásukat a bámészkodóknak. Az évente megrendezett nagy versenyek célja, hogy a castellerseknek nevezett csapat tagok minél magasabb emberből épült kastélyokat ún. tornyokat hozzanak létre.

 

A csapatok tagjai rendszerint fehér színű nadrágot, és a csapatra jellemző színű inget viselnek, melyet a derekukra csavart széles textil övvel egészítenek ki. A derékra tekert textil övek az alul állókon jellemzően vastagabbak, céljuk pedig a tartás javítása mellett az, hogy kisegítsék a felkapaszkodókat a mozgásukban. Spanyolország 5 legőrültebb fesztiválja


castellers 01

forrás: flickr.comA csapatok versenyen való elindulását hosszas gyakorlás előzi meg, ahol nagyon fontos a taktika és az összeszokottság. A legutóbbi versenyen már 18 különböző egymással vetélkedő csapat vett részt. Az egyes csapatok létszáma pedig elérheti akár a 200 főt is. A csoport alsó szintjén álló legerősebb embereknek kell biztosítani azt az erős alapot, melyre a következő szintek stabilan felmászhatnak. Természetesen a résztvevők testsúlya a szinteknek emelkedésének megfelelően felfelé csökkenő. A csapatok tagjai között így kisgyermekek is szerepelnek, akiknek az a feladata, hogy a legmagasabb 5.-6. szintre felmásszanak. A hagyomány úgy tartja, hogy négy alaptulajdonsággal kell rendelkeznie a castellereknek, hogy az emberi építmény stabilan álljon. Ezek pedig a következők: erő (fuerza) , egyensúlyérzék (equilibro) , értékesség (valor) és higgadtság (cordura).


 Utazási Tipp  
    Körutak, last minute utazások Spanyolországban

A legutolsó mászónak 4 felemelt újjal kell jeleznie az embertorony elkészültét, ami a katalánok zászlajának négy sávját szimbolizálja. Ezután következik a lebontás, ami szintén nem számít egyszerű feladatnak. Egy tipikus torony általában kb. 10-12 méteres magasságú. Az eddigi legmagasabb tarrangónai emberi torony magassága kilenc szintes volt, ami kb.15 méteres magasságot jelentett. Habár egy alapvetően veszélyes tevékenységről van szó, a gyakorlásnak köszönhetően mégis mindössze 3 halálesetet jegyeztek fel a népszokás több, mint 200 éves történelme során. Az UNESCO világörökségi listájára is felvett rendezvényt legtöbbször a villafranca-i csapat nyeri meg, de a legutóbbi esemény üde színfoltját egy kínai csapat nevezése jelentette.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.