Hirdetés

„Aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”, tartja a főleg az utóbbi években elterjedt mondás az egyik legszebb spanyolországi tartományról.


A városban található kulturális értékek azért is különösen értékesek, mivel a jelenlegi katolikus és a több évszázadon keresztül a terület felett uralkodó iszlám örökségek szinte tökéletes harmóniában maradtak meg egymás mellett. A leghíresebb, iszlám uralomhoz köthető műemlék az Alhambra, ami egy több épületegyüttesből álló palotaerőd és egy város feletti magaslaton helyezkedik el. A Sabika dombon található mór erőd 1984 óta büszkélkedhet azzal, hogy az UNESCO világörökségi listáján van helye.


granada 01Az erőd neve az al-hamra szóból eredetezhető, ami tükörfordításban vöröst jelent, régebben Kaszr al-Hamrának hívták, ami „Vörös erődöt” jelent. Az Alhambra dombja a város felé kifejezetten meredek, de a másik oldalon csak egy kellemesebb lankás emelkedővel kell számolnunk. Az épület alapjait a mórok fektették le, de a jelenlegi állapotáért sok keresztény is áldozatot hozott. 1223-ban kezdték el a Naszrida uralkodók a palota építését, majd ezt a spanyol királyok is folytatták a mórok kiűzése után.


 Utazási Tipp  
    Andalúzia legjobb utazásai

Spanyolorszg

V. Károly német-római császárnak annyira megtetszett az erőd, hogy még be is költözött egy ideig és egy plusz palotával is kibővítette. És itt ér össze az iszlám és a keresztény építészet és stílus, ugyanis az alapokat a móroknál kell keresni, de aztán a végső simításokat és a keresztény motívumok elhelyezését a spanyolok végezték. Sokakat az ejt rabul az erőddel kapcsolatban, hogy 27 toronnyal és bejárható várfallal rendelkezik.


granada 02


Több más iszlám épülethez hasonlóan, az Albahamra is több funkciót töltött be, ennek köszönhetően mindennek van egy külön terme

  • a bíráskodás termmirtusz
  • e (Mexuar)
  • a királyi rezidencia (Szeráj vagy Diván)
  • a női lakosztály (Hárem)


A három palotát (Mexuar, Comares, Oroszlános) központi udvarok kötik össze, amik után belső termek következnek. A Comares-palota legszebb része a Mirtusz udvar, ahol egy tó található kis mirtusz virágokkal övezve.

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.