Hirdetés

Lassan itt az ősz, túrázásra hív a természet! Fedezzük fel együtt Szlovénia nyugati részének természeti csodáit!

 

Nyugati szomszédunk, Szlovénia kicsiny mérete ellenére is rendkívül vonzó a turisták körében. Nem csoda, hiszen az országban minden megtalálható, amire egy utazó vágyhat. Mediterrán tengerpart, magashegységi környezet rengeteg természeti látnivalóval és élhető, nagy történelmi múltú városok, melyek mind-mind felfedezésre csábítanak. Cikkünkben a Szlovén Karszt föld alatti csodáival foglalkozunk részletesen. Szlovénia karszt területekben meglehetősen gazdag, a Szlovén Karszt-fennsík (szlovénül: Slovenski Kraj) az ország déli és nyugati részén terül el.

 

A mészkőből felépülő vidék bővelkedik az egyedülálló és csodálatos föld alatti és föld feletti karsztos képződményekben.

 

Mintegy 8000 barlang, számtalan állandó és időszakos karsztforrás, dolinák, poljék és víznyelők sokasága jellemzi ezt a turisták körében rendkívül népszerű területet.


 Utazási Tipp  
    Utazási ajánlatok,szállások Szlovéniában

A rengeteg természeti látnivaló közül a leghíresebbek Szlovénia világszerte ismert kaszt barlangjai.

 

Igaz, a több ezer barlang közül csak mindössze 20 látogatható,

 

ezeket azonban évente összesen mintegy egy millió vendég keresi fel, ezzel pedig Szlovénia leglátogatottabb turisztikai attrakcióiként tarthatjuk őket számon. Mi a következőkben Szlovénia két leghíresebb barlangjával, a Postojnai- és a Skocjani-barlanggal, valamint egy különleges barlang előtti várral szeretnénk megismertetni olvasóinkat.


karszt szloven var szoveg kozottA különleges Predjamai-lovagvár

 

Ha már Postojnában járunk, vásároljunk kombinált belépőjegyet és tekintsük meg a

 

barlangtól mintegy 10 km-nyi távolságra található Predjamai lovagvárat, melyet a világ legnagyobb sziklaváraként tartanak számon.

 

A vadregényes szurdokvölgyben elhelyezkedő vár egy hatalmas, 125 méter magas sziklafal előtt helyezkedik el.

 

Különlegessége, hogy mögötte egy mintegy 140 méter mély és 13 km hosszúságú barlangrendszer húzódik,

 

melyet a középkorban az itt élők titokban átjáróként használtak a szomszédos településekre, így menekülve meg ostrom idején a támadók elsődleges céljától, mely a vár lakosságának kiéheztetése volt. Szlovénia második legnagyobb barlangrendszerének egy rövid – kb. 700 méteres szakasza – a nyári időszakban a turisták által is látogatható.

 

Az izgalmas Postojnai-barlang

 

A szlovén fővárostól, Ljubljanától, mintegy 50 kilométernyi távolságra, a tengerpart felé haladva találjuk

 

Európa egyik legnagyobb és leglátogatottabb karsztvidéki barlangrendszerét, a Postojnai-barlangot.

 

A mintegy 20 km-es hosszúságban feltárt föld alatti világot a turisták egy pár km-es szakaszon járhatják be. De nem is akárhogyan! A befelé és kifelé vezető mintegy 2-2 km-es szakaszt egy barlangi körvasúton utazva tekinthetik meg az érdeklődők, akik számára a szűk barlangjáratokban történő vonatos „száguldás” garantáltan hatalmas és felejthetetlen élményeket szerez majd. A barlangrendszer bejárható területének maradék, mintegy 1,5 km-es részét pedig idegenvezető kíséretével, gyalogosan járhatják be a látogatók.

 

A mintegy másfél órás barlangi séta

 

az úgynevezett Nagy-hegy, Orosz-híd, Szép barlangok útvonalon haladva éri el a végpontját – mely után ismét föld alatti vonatozás következik – a barlang legnagyobb termét, az úgynevezett Koncerttermet, mely mintegy 40 méter magas és nagyjából 10 ezer fő befogadására alkalmas, és ahogy a neve is mutatja, kiváló akusztikája miatt koncerteket is szoktak tartani a falai között. A barlangi tárlatvezetés során utunkat gyönyörű sztalaktitok, azaz a plafonról lógó és sztalagmitok, vagyis alulról növő cseppkövek szegélyezik, a barlangi vasút megállója előtt pedig a föld alatti csodavilágot kialakító Pivka folyó vízét is megpillanthatjuk egy rövid időre.


 Utazási Tipp  
    Utazási ajánlatok,szállások Szlovéniában

A csodálatos Skocjani-barlang

 

Ha Postojna városánál visszatérünk az autópályára és tovább haladunk az Adria-tenger felé, nagyjából 30 km megtétele után egy újabb lenyűgöző barlangrendszerhez érünk.

 

Ez nem más, mint az Európa egyik legnagyobb barlangi szurdokvölgyeként is ismert Skocjani-barlang,

 

mely Szlovénia egyik legismertebb természeti látványosságaként 1986-ban az UNESCO világörökség listájára is felkerült. A barlangrendszer járatai idegenvezető kíséretével két lehetséges útvonal mentén is bejárhatóak, mi azonban az 1-es jelölésű, piros útvonalat ajánlanánk a látogatóknak, ez érinti a barlang legszebb, leglátványosabb részeit. Ha ezt a lehetőséget választjuk, gyönyörűen megfigyelhetjük majd utunk során a barlangra jellemző kettéosztottságot. Sétánk első felében a Csendes-barlangban hatalmas, cseppkövekben gazdag termeken mehetünk keresztül, sőt, megtekinthetjük Európa egyik legnagyobb barlangi termét is, melynek méretei káprázatosak...146 méteres magasság, 120 méteres szélesség és 300 méteres hosszúság.

 

A terem elképesztő látványt nyújt, itt találhatjuk a barlang legnagyobb 15 méteres álló cseppkövét is.

 

Az itt uralkodó csendet egy idő után egyre erősebb zúgó morajlás váltja fel. Itt érkezünk el túránk leglátványosabb részéhez – a Morajos-barlangba – ahol bár cseppköveket nem igen találunk, szemünk elé tárul azonban egy olyan, varázslatos látvány, mely után már megértjük,

 

miért is nevezik föld alatti Grand Canyonak a barlang ezen szakaszát.

 

Itt találjuk ugyanis a Reka folyó mintegy 2,6 km hosszú és 150 méter magas szurdokvölgyét, melyen egy 47 méteres – tehát 15 emeletes – magasságban fekvő hídon kelhetünk át. A hídon áthaladva és utána a folyó által ma is folyamatosan formálódó szakadék mellett haladva félelmetes és egyben izgalmas élményekben lehet részünk, miközben lassan megpillanthatjuk a „fényt az alagút végén”. Elértük ugyanis a kijáratot, a barlangból egy hatalmas, természetes hasadékon keresztül a felszínre léphetünk.

 

Reméljük cikkünkkel sikerült felkeltenünk olvasóink érdeklődését eme gyönyörű vidék felől, melyet akár egy nyári, tengerparti nyaralás során egynapos kirándulásként, akár tavasszal, ősszel vagy télen egy hosszú hétvége alkalmával is érdemes felkeresnünk. 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.