Hirdetés

Az Isztriai-félsziget északnyugati csücskében megbúvó, Szlovéniához tartozó, képeslapra illő városka rengeteg meglepetést tartogat a középkori építészet szerelmesei számára. Az olaszosan mediterrán hangulatú, velencei stílusú lakóházakkal zsúfolt kikötőváros egyben közkedvelt üdülőhely kora májustól egészen késő augusztusig.

Az illír, római, később frank és német, még később pedig olasz, osztrák-magyar és szlovén fennhatóság alatt álló terület nevét az itteni vöröses árnyalatú partmenti sziklák után kapta (pürannosz= piran = piros). Fénykorát az Osztrák-Magyar Monarchia uralma alatt élte; a 19. század utolsó harmadában és a 20. század első évtizedében rengeteg fejlesztésen, építkezéseken esett át a zegzugos sikátorokkal tűzdelt város modern központtá. Ekkoriban épült ki a Trieszt-Piran-Porec vasútvonal is, amely 1935-ig maradt használatban. Ennek a nyomvonalán rendezik meg 1996 óta minden évben a Parenzana Marathon néven ismert mountain bike kerékpár versenyt. A csodás fekvésű Piran fő bevételi forrásait a turizmus és a halászat jelenti, a település környezetében éppen ezért nemcsak repülőteret, hanem egy nagyobb yachtkikötőt (marinát) is kialakítottak.


slovenia piran latkep az ovarosra1
Ha nyaralásunk során nem annyira a fürdés, hanem inkább a kultúra, az építészet és a városlátogatás érdekel minket, Piranban otthon érezhetjük magunkat. A település Koper és Portoroz irányából is megközelíthető, de talán valamivel egyszerűbb a Portorozból vezető úton. A hosszan elnyúló földnyelven elterülő óvárost csak gyalogosan lehet megközelíteni, ezért a Piran centrumától délre a tengerparton lévő parkolókba tehetjük le kocsinkat. Innen, ha bírja a lábunk, mehetünk gyalog is, ha viszont nem szeretnénk pl. a nyári napközbeni rekkenő hőségben akár gyerekekkel bumlizni, válasszuk inkább a helyi tömegközlekedést.


slovenia piran marina1
Bátran nézzünk szét Piran hangulatos utcáin! A város szűk utcácskái és virágos terei jó kiindulópontjai lehetnek egy romantikus andalgásnak vagy a hely felfedezésének. Ha eltévednénk, kérjünk nyugodtan útbaigazítást a helyi lakosoktól, akik közül sokan nemcsak szlovénül és olaszul, de angolul is beszélnek. A belváros központja egyértelműen a híres zeneszerzőről, Giuseppe Tartiniról elnevezett tér, ahol nemcsak a szobrát állították fel, de itt található a komponista szülőháza is, mely ma emlékszobaként várja a látogatókat. A téren kapott még helyet a klasszicista stílusú hatalmas Városháza, de a 15. század elején velencei gótikus stílusban épült Benečanka nevű palota is, amelyet a város akkori elöljárója építtetett ifjú szeretőjének. Félig nyilvános viszonyukra és az ezzel kapcsolatos pletykákkal való nemtörődömségükre utalhat a homlokzaton szereplő mondat: „Lassa pur dir!” (Csak hadd beszéljenek!)


slovenia piran campanile

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.