Hirdetés

 

Miért mindig Amerika? Nem unod még? Hallottam számos alkalommal a kérdést – főként olyanoktól, akik még nem jártak arra.
De igen! Unom! Unom, hogy ennyit kell várni két utazás között! 

   


am MASKENT WARMUP 5 2

  Való igaz, hogy Európa egy kis kincses láda – tele 2 évezred történelmével és szebbnél szebb helyekkel – amikről szeretném hinni, hogy - akkor is még elérhetők lesznek, amikor már a 10+ órás repülőút visszatartó tényezővé nő. Észak-Amerika néhány száz éves történelmével és természeti szépségeivel nekem pont azt adja, ami nekem kell… Amikor megérkezem, az olyan, mint ha haza térnék.

AM MASKENT WARMUP 3 2

  Erről a helyről mindenkinek vannak emlékei – még akkor is, ha soha nem járt ott…  Én 20 éve rendre vissza-vissza térek – ezen utazások élményei oly bőségesek és gazdagok, hogy azt önzés lenne nem megosztani másokkal.

AM MASKENT WARMUP 2 2

Ennek egyik módja, hogy a magam készítette fényképek és a szokványostól eltérő történetek mentén mutatnék meg néhányat ezen ezer-arcú táj szépségéből, és osztanék meg néhány gondolatot, történetet az ott élő emberek életéből.
Ők azok, akik néhány percre, órára vagy napra társaimmá szegődtek és engedték, hogy életük filmjében egy rövid időre statiszta lehessek.
Nem titkolom – a megszokott útleírás nem az én műfajom.
Csak remélni tudom, hogy ez a mini sorozat eljut azokhoz, akik ebben viszont örömüket lelik.
Észak-Amerika délnyugati államai Földünk geológiai értelemben vett legszínesebb régióit tudhatják magukénak. A számos ismert és a nagyközönség előtt ritkán emlegetett Nemzeti és Állami park a világ legnagyobb nyilvános kiállítócsarnokaként enged bepillantást a Földtörténet meghatározó korszakaiba a Pennsylvaniantól a Jurassicon keresztül a Tertiary-ig. Amennyiben metszetet készítenénk, úgy legalább 18 markánsan elkülönülő réteget azonosíthatnánk. Ezek vastagsága néhány méter és több száz méter között változik.
AM MASKENT WARMUP 1 2

Ezen parkok közül a legismertebb a Grand Canyon – és mint főúr e különleges társaságban mérték és értékrendet parancsol az alattvalókra és trónkövetelőkre egyaránt. Mindegyik park egyedi figuraként járul hozzá a kontinensnyi felszínbe mart minták alkotta ’csoportkép’ teljességéhez.
Évmilliók sora kellett ahhoz, hogy a Colorado Plateau kiemelkedjen és elkezdődhessen a ’látványos’ munka. Ebben a főszereplő a Colorado , mely mellékfolyóival feltette az ’i’-re a pontot.

Így jött létre Utah, Arizona, Colorado, New Mexico valamint Nevada kék ege alatt a Grand Circle. Az erózió mind a mai napig formálja a tájat, hol több tonnás sziklákat szakítva le a meredek kanyonfalakról, hol millimétereket csiszolva, polírozva alakítva óriási homokkő pengék ámulatba ejtőn karcsú testét


                                                       Szerző & fotók: Pintér Tamás 

Az USA Nemzeti Parkjairól írt könyve itt rendelhető meg:  https://www.archbook.hu/

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.Érdekes cikkek hasonló témában