Hirdetés

Malaga híres bevásárlóutcája, a Calle Larios nyüzsgő forgataga éppen olyan, mint a város híres szülötte, Pablo Picasso művészete: élénk, mozgalmas és vibrálóan színes. A Földközi-tenger partján elnyújtózó finomhomokos tengerpart, a Costa del Sol központjaként Malagában egyszerre lehet részünk egy felejthetetlen tengerparti nyaralásban, estétől reggelig tartó fiesztában, sokszínű kulturális kikapcsolódásban, ugyanakkor az andalúz hagyományokkal is megismerkedhetünk.


A spanyolországi Andalúziában található Malagába nemcsak a nyári vakáció és a tüzes borok miatt érdemes ellátogatni. Az enyhe mediterrán klíma, a rengeteg napsütés (rendkívül magas, mintegy 2900 az évi napsütéses órák száma!), a tenger és a gyönyörű épületek rengeteg vendéget vonzanak a városba. Malaga tengeri, légi és szárazföldi úton egyaránt elérhető. A várost a hagyomány szerint még időszámításunk előtt ezer évvel a punok alapították, majd tőlük hódították el a rómaiak, de a vízigótok is megfordultak ezen a vidéken. A területet az i.sz. 9. században az arabok (egész pontosan a Cordóbai Kalifátus) vonták ellenőrzésük alá és innen datálható a város valódi fellendülése is, mivel jelentős kereskedővárossá vált. Legfőbb árucikk a só volt, egyesek szerint a város neve is innen eredeztethető (arab mālaqah (مالقة) => só). Ezután a requoncista hozott új lendületet a város fejlődésébe, amikor a terület a spanyoloké lett a 15. század vége felé. Mára fontos gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi és turisztikai központtá vált. A tengeri kereskedelem ma is az egyik legjelentősebb ágazat a város életében, ezt tükrözi Malaga hatalmas, darukkal és vontatókkal felszerelt, jelentős forgalommal bíró kikötője is.


spanyolorszag malaga latkep1
A város rengeteg széles, lassan mélyülő és homokos stranddal rendelkezik, emellett itt szinte mindig garantált a strandidő. A partszakasz neve, a Costa del Sol, avagy a Napospart is egyaránt utal a homok színére és a szikrázó napsütésre. A tengerparton nagyon vigyáznak a tisztaságra, így csak nagyon ritkán találkozhatunk szeméttel. A strandokon egy sor vízi sportot kipróbálhatunk, úgy, mint a vízisi, a jet-ski, a szörf, a banánozás, a búvárkodás…stb. A két legnevezetesebb (és legzsúfoltabb) városi strand a La Malagueta és a Las Acacias avagy Pedregalejo, de ha eldugottabb, vagy éppen kavicsosabb helyre vágyunk, elég csak tovább sétálnunk a tengerparti promenádon. Ó, és a legjobb ezekben a strandokban, hogy bárok, éttermek és szórakozóhelyek szegélyezik őket, ahonnan szinte mindig szól valami vérpezsdítő latin muzsika vagy pedig a flamenco.

spanyolorszag malaga costa del sol naplemente1
Aki nemcsak strandolni akar, Malagában az is megtalálhatja a számítását. A város ugyanis dugig van látványos műemlékekkel. A legrégibb építmény a mór stílusú Alcazaba vára, melynek legrégibb falai és tornyai még a 8. századból származnak. Az Alcazaba egykor tornyokkal csipkézett és három fallal erődített épületegyüttese valaha a mór helytartók palotájaként szolgált és egy valaha a közelében fekvő, i.sz. 2. századi amfiteátrum köveiből húzták fel.

spanyolorszag malaga akazaba erod1
A másik jelentős műemlék, amit nem szabad kihagyni egy Malagába látogató turistának sem, az Gibralfaro erődje. A 14. század során felhúzott, egy magaslaton emelkedő, szintén a mór építészet jegyeit mutató erőd igazi látványossága a fentről nyíló csodálatos panoráma, mely egyik oldalról a Betikai Kordillerák bérceire, másik oldalról pedig a Spanyolországban évszázados hagyományokkal bíró bikaviadal helyszínére, a bikaviadal-arénára, a kikötőre és az acélosan kéklő tengerre néz. Ezt az erődöt szintén a 15. században foglalta a Spanyolországot egyesítő uralkodópár, Kasztíliai Izabella és Aragóniai Ferdinánd.

spanyolorszag malaga katedralis1
Természetesen nemcsak az erődök, hanem maga az Óváros is számos látványosságot kínál. Ott van például Európa harmadik legnagyobb temploma, az 1528-tól kétszáz éven keresztül épült gyönyörű katedrálisban olyan híres festők művei is megtalálhatók, mint Francisco Goya, vagy Bertholomé Murillo. További érdekessége, hogy neve szabad fordításban egykezű hölgyet jelent, mivel különösképpen az építésétől eltelt évszázadok sem voltak eddig elegek arra, hogy az eredeti tervekhez hűen mindkét templomtornyot felépítsék rá. Ha pedig már festők, úgy ne felejtsük el az bevezetőben is említett Picasso nevét sem: a festő ugyan csak 10 éves koráig élt a városban, a későbbi festészetét jellemző első benyomások mégis csak itt érték a kis Pablot. A Plaza de la Merced nevű bájos téren áll ma a szülőháza.

spanyolorszag malaga mor epuletek1
Ha esetleg a városlátogatás során már megéheztünk vagy szomjaztunk volna, a téren számos bár és étterem áll rendelkezésünkre, ahol megkóstolhatjuk a helyi nedűket és bekaphatunk néhány tapast, amit sangriával öblíthetünk le. Ha viszont inkább vásárolgatással töltenénk időnket, a Calle Larios nevű bevásárlóutcán számtalan lehetőségünk kínálkozik a vásárlásra, akár közismert márkák árucikkeit, akár szuvenírnek szánt helyi specialitást szeretnénk beszerezni, de természetesen itt is beülhetünk simán csak egy kávézóba vagy bárba és figyelhetjük az utcán hömpölygő vibráló forgatagot. Ha viszont inkább a helyi autentikus termékeket szeretnénk felfedezni magunknak, irány a Mercado de Atarazanas, a helyi piac.

spanyoloraszag malaga bikaviadalarena
A Plaza de Toros nevű, már említett bikaviadal-aréna az egyik legnagyobb Spanyolországban. A felhőkarcolók ölelésében álló, még 1874-ben emelt épület Malaga egyik ikonikus látványossága. Az anadalúzok már évszázadok óta hódolnak e különös hagyománynak, amely szerves része a spanyol tradíciónak. Ahogy egyik ismerősöm fogalmazott: „A bikaviadal a spanyoloknál olyan, mint nálunk a disznóvágás, csak az előbbinek nagyobb a nézőközönsége és a píárja.” Lehet szeretni vagy nem szeretni, annyi biztos, hogy vasárnap esténként itt is a bikáké és a matadoroké a főszerep, akárcsak más spanyol városokban. Az arénában egy múzeum is található, ahol közelebbről is megismerkedhetünk a bikaviadalok világával. Annyi biztos: aki Malagába látogat és felveszi a helyiek életritmusát, azt hamar átjárja az életöröm! Éld át Te is a fiesta-életérzést és látogass el Malagába!


spanyolorszag malaga picasso bogre1
Készítette: Méhes Judit           Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.