Hirdetés

   A csillogó Fekete-tenger partján épült Batumi remek bizonyítéka annak, hogy Grúzia fejlődésnek indult és lerázta szovjet idők emlékét. A gyorsan fejlődő Batumi Grúzia második legnagyobb városa,  ahol minden évben sok turista tölti szabadságát. A török határhoz közel eső kellemes klímájú Batumit más néven a Fekete-tengeri Las Vegasnak is szokták hívni számos csilogó kaszinója miatt, de ezen kívül is sok szép látnivalóval, érdekes programokkal és kultúrált strandokkal várják a nyaralókat.  

   Batumi (grúzul: ბათუმი)  egy gyorsan fejlódó 170 ezer lakosú grúz nagyváros a Fekete-tenger partján, a város  egyben Adzsar Autonóm Köztársaság székhelye.  Batumi  fő  jelentőségét forgalmas tengeri kikötője és jelentős kereskedelmi tevékenysége adja. A gazdasági életében  kiemelkedő szerepet játszik a turizmus és a szerencsejáték- valamint az élelmiszer ipar. Kaszinói miatt sokan nevezik a Fekete-tenger Las Vegasának vagy Monte Carlojának is, ami arra vezethető vissza, hogy  Törökországban  tilos a szerencsjáték, és nagyon sokan járnak át játszani. 

   A helyi árak a megfizethető kategóriába tartoznak. Ez éppúgy vonatkozik a szálásra és az étkezésekre, mint a közlekedésre és a vásárlási lehetőségekre. 


Szállásfoglalás  olcsón és gyorsan Batumiban és környékén:


Booking.com   

TIPP: Praktikus lehetőség a  Batumi városnézésre  a kerékpárbérlés. Több helyen is találni  nyilvános kerékpárokat szerte a városban. Mindössze annyit kell tenni,  hogy letöltjük az alkalmazást, regisztrálunk, és utána olcsón és egyszerűen megnézhetjük 

a legfontosabb látnivalókat.


 Batumi Boulevard 

 Batumi 3

 

  A Batumi Boulevard a város fő és leglátogatottabb látnivalója, 7 kilométer hosszú, séles tengerparti sétánya a város teljes hosszúságában követi a tengerpartot.  Az 1881-ben épült elegáns és parkosított sétány mentén  kerékpárút húzódik. Több, mnt 40 ezer fa díszíti, végig kávézók, bárok, szép szökőkutak és műemlékek találhatók. A város lakóinak és az oda érkezőknek is fontos találkozóhelye.


 Argo Drótkötélpálya


 batumi drótkötélpálya

 

forrás: Kókai Károly Utazási Élmények facebook csoport  

 

  Az 2012-ben épült, 2,5 kilométer hosszú  Argo kabinos felvonó szinte kötelező programnak számít Batumiban. A lifttel egy 252 méter magas csúcsra lehet feljutni, az utazás végén van egy kis templom a panorámakilátó mellett vcalamint egy kávézó is. Érdemes kipróbálni és élvezni a csodálatos kilátást.

Ali és Nino szobra


batumi szerelmes szobor

 


  Batumi-öbölben található, ez az szép alkotás, mely az örök szerelmetábrázolja.  Egy grúzi művész, Tamara Kvesitadze készítette. A két szerelmest ábrázoló figura egymás felé mozogva egyesül, majd 10 percenként eltávolodik egymástól. A csodálatos szobor létrehozását  Kurban Said regénye ihlette. Könyve egy romantikus kapcsolatról szól az azerbajdzsán muzulmán Ali és egy grúz keresztény lány  között. Az amerikában élő grúz szobrász által készített  7 méter magas Ali és Nino kinetikus szobra kétségkívül az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosság az egész tengerparton.  Szobra az örök mozgást, a szerlmet és a kultúrák  kölcsönhatását szimbolizálja.


Betű torony

batumi betű toronyx


  A Batumi tele van érdekes felhőkarcolókkal. Ennek egyik jó példánya a 130  méter magas betű Torony, ami a grúz ábécé betűit jeleníti meg.  Az Ali és Nino szobor közelében található a torony a város egyik jelképe, Az épület egy DNS-szálat jelképez a grúz ábécé 33 betűjével amin mindegyik alumínium betű négy méter magas. A tetején van egy üveg kupolás étterem-kávézó, ahonnét gyönyörű a kilátás. Lifttel és lépcsőn is fel lehet menni. A belépődíj 15 Lariba kerül.  


Panoráma Óriáskerék


Batumi header


 A tengerparti Panoráma Óriáskerék meglehetősen népszerű és modern látványosság, népeszerű a  Batumiba látogató vendégek körében. Minden fülkéje nyitott, így tökéletesen éles fotókat lehet belőle készíteni. Egy teljes fordulatot  körülbelül 10 perc alatt tesz meg. A jegy ára 3 Lari fejenként.

 

 


 

Batumi tengeri kikötő

batumi kikötője


   Batumi első kikötője 1878 -ban épült, és azóta a Kaukázus egyik legfontosabb tengerikikötőjévé fejlesztették. A Batumi  kikötő nagyon jelentős szerepet játszik az ország életében, mivel ez Grúzia legmélyebb tengeri kikötője, így döntő szerepet játszik az egész régió fejlődésében.


Botanikus kert


Batumi botanikus kert2foto: utazasi elmenyek facebook csoport


Az orosz botanikus által alapított és 1912-ben megnyitott Botanikus Kert Batumitól 10 kilométerre  Mtsvane Kontskhiben  kisvárosban található.  található. Egykor itt volt a Szovjetunió egyik legnagyobb botanikus kertje amit folyamatosan fejlesztettek A kert csodálatos kilátást nyújt a tengerpartra, gyönyörű növény- és állatvilággal együtt.

 

A Gonio-erőd


X

forrás: wikimedia


   A Gonio -erőd egy római korban alapított erődítmény a grúziai Adžarában, a Fekete-tenger partján Batumitól 15 kilométerre déli irányban a Chorokhi folyó torkolatánál. Az erőd a török ​​határtól körülbelül 4 kilométernyire északra fekszik.

 

 Sielés a Batumi körüli hegyekben

Goderdzi ski resort 05


   Egyre többen keresik fel Grúziát a téli sportok kedvéért is. Mindössze 200 kilóméterre található az Európát Ázsiától elválasztó vonal mentén az Elbrusz hegycsúcsa (5.621 méter), ami a legmagasabb a Kaukázusban.  A közelmúltban nyitottak az új Goderdzi síközpontot, 100 kilométerre Batumitól, ahol  hegyi kunyhók és szinte teljesen üres lejtők valamint rengeteg hó várja a sízőket. A napijegy, beleértve a sífelszerelés bérlését, naponta körülbelül 14 euróba kerül.


 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.