Hirdetés

  Bemutatjuk miért érdemes felkeresni Horvátország 4. legnagyobb városát a Dráva parti Eszéket, ahol napjainkban sem ritkaság, hogy magyar szót hallunk a kétezer éves város utcáin járva.

 Eszék történelme és lakossága

Eszék (horvátul Osijek, németül Essegg, latinul Mursa) a Dráva partján terül el. Már az ókorban a rómaiak idején megerősített légiós tábort építettek a helyén Mursa néven, ami  az egyik legfontosabb drávai átkelőhely volt. A népvándorlás során elnéptelenedett település nevét  a középkorban először  1030 és 1043 között említik a jerusálemi itineáriumban egy mezőgazdaságból élő helységként, ahová hajón lehet átkelni.  1196-ban már Ezeek néven említi egy oklevél,  később  többféleképpen is feljegyezték: Ösek, Eszek vagy Ezeek.  A következő évszázadokban fontos hadi események helyszíne volt a környék. Harcolt érte Zrínyi Miklós, Pálffy Miklós és II. Szulejmán szultán is. Eszék várát  1712-után kezdték el kiépíteni, napjainkban is Horvátország legnagyobb erődítményei között tartják számon. A török uralom elmúltával  német és horvát  családokat költöztettek Eszékre, akik a 1945-ig a lakosság többségét alkották. A hivatalos népszámlálási adatok szerint 1910-ben Eszék 31 388 fős lakosságából 12 625 fő horvát, 11 269 fő német, 3 729 fő magyar, 2 889 fő szerb, 432 fő cseh, 155 fő szlovén és 105 fő szlováknak vallotta magát. A II, Világháború és a Délszláv háborúk után a lakosság összetétele nagyon átalakult. 2002-ben Eszék 114 616 főnyi lakosságából 99 234 fő volt horvát, 8.767 fő szerb, 1 154 fő magyar, 480 fő albán, 211 fő bosnyák, 169 fő szlovén, 124 fő cigány, 39 fő cseh nemzetiségű. 

 


eszék golyónyomok


Eszék 1991 és 1993 között több szerb ostromot állt ki, mely során rengeteg épület megsérült és kb 1000 ember esett el.


 IMG 20210616 144417

 


Eszék látnivalói:

Eszék egy sík területen épült város sok szép parkkal és  szép Dráva parti sétányokkal. A városban sok a parkosított terület és ideálisak a feltételek a kerékpáros közlekedéshez is. Az eszéki óváros és a várnegyed épületein természetesen nagyon erősek a Monarchia építészetének nyomai. A fontosabb látnivalókat a vár területén és a katedrális környékén lehet megtalálni. Bár Eszék ostroma közel 30 éve véget ért, a szépen felújított épületek között még most is jócskán lehet találni a háborús rongálás nyomaiból.

 

Az eszéki vár


A Dráva partján épült hatalmas vár  impozáns  látványt nyújt a víz felől. Régi bejáratai közül mára csak a Dráva oldalán lévő Vízi kapu maradt fenn, a várfal többi részét az 1920-as években elbontották. Nagyon sokan fotózzák a vár egykori bástyáját a régi ágyukkal. A vár műemlék épületeit és tereit nagyrészt szépen renoválták, érdemes körbesétálni és meginni egy finom kávét valamelyik étterem teraszán. eszék jacht kikötő


Eszék óvárosa


Autóval a legegyszerűbben a Dráva partján kialakított fizetős parkolóban lehet leállni a jachtkikötőnél. A közeli háromszög alakú Főtéren és a környező utcákban szép régi épületeket lehet megcsodálni. Ebbe a térbe vezet az Európa sugárút is, ami mentén historizáló stílusban épült szép középületek találhatóak. ( kereskedelmi kamara  épülete, helyi múzeum, bíróság , posta ... )

Szent Péter és Pál Katedrális

Eszék városképét alapjaiban meghatározza a neogótikus  Szent Péter és Pál plébániatemplom amit az ott élők  eszéki „Katedrális” -nak neveznek. Építéséhez 1894-től 1898-ig  3,5 millió darab vörös téglát használtak fel az építők, a munkálatok fő támogatója Josip Juraj Strossmayer bosnyák–djakovói püspök volt.  A gótikus stílusban épült  templom tornya 90 méteres magas, ezzel a legmagasabb építménynek  számít a vidéki Horvátországban. 


eszék péter pál katedrális


Állatkert

Az 1955-ben megnyitott Eszéki Állatkert a Dráva bal partján nagy területen helyezkedik el és a bemutatott fajok számát valamint a  terület méretét tekintve Horvátország legnagyobb ilyen intézménye. Megközelítése akár gyalogosan, akár az ingyenesen közlekedő kis komp segítségével is lehetséges.


eszéki villamos


Eszék villamosai

Az eszéki villamoshálózatot 1886-ban nyitották meg kezdetben ló vontatással, amit 1926-ban villamosítottak. Az 1000 mm-es nyomtávú vasút vidám festésű  színes szerelvényei 12 km hosszan szállítják az utasokat két vonalon is.


eszéki stadion


Eszéki Stadion

Az elmúlt években sok pénz érkezett Magyarország irányából az eszéki futballba. A helyi focicsapat a város széli stadionban játszik, ahol sz utánpótlás nevelés mellett magyar játékosok is szerepelnek.


  A legjobb szállások Eszéken, foglalj online !         Booking.com

 


Szerző & fotók:  Bajna Gábor 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.