Hirdetés

A világ talán legszebb építményeiként tartják számon a piramisokat, amiknek az eszmei értékét az is növeli, hogy az ókorban csak erősen behatárolt építési módszerekkel lehetett építkezni.

 

  • Egyiptom nem hiába a piramisok hazája, a hivatalos adatok alapján 130 piramis létezéséről tudunk. Az első piramisok még a mezopotámiai lépcsős minta alapján épültek, de később, az Óbirodalomban elterjedtek a ma is ismert gúla alakúak.
  • A piramisépítéssel kapcsolatban sokszor felmerül az a kérdés, hogy az építők hogyan tudtak – esetenként több tonnás – kőtömböket mozgatni egyik helyről a másikra. Ezzel kapcsolatban több teória is napvilágot látott, korábban az volt az elfogadott elképzelés, hogy a felvizezett homokon könnyebben lehet mozgatni a kőtömböket, de az utóbbi időben többen gondolják azt, hogy komoly faszerkezetekkel mozgatták őket egyik helyről a másikra.


egyiptom piramis 01  • A felépült kőtömböket valamivel muszáj volt díszíteni, mivel önmagukban nem nyújtottak túlságosan szemet gyönyörködtető látványt. Erre a célra fehér mészkövet használtak, ami az ókor óta eltelt x évszázadot nem feltétlenül élte túl.
  • A piramisokat szabad emberek építették, nem rabszolgák. (Rabszolgák csak a házakban voltak, és gyerekekkel foglalkoztak elsősorban) Azt viszont mai napig nem tudjuk, hogy ezért járt-e fizetség, valószínű, hogy az embereket kötelezően befogták egy bizonyos időre, amit az építéssel kellett tölteniük.
  • A Gíza mellett fekvő három nagy piramis közül a legnagyobb, Kheopsz piramisa, ami az ókor hét csodája közül a legidősebb, ennek ellenére csak ez maradt fent mind a mai napig.

 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások Egyiptomba

  • Kheopsz fáraó piramisa a méreteivel sem szerénykedhet, ugyanis nagyjából 2,3 millió kőtömb összessége alkotja, és 6 millió tonnát nyom. A fennmaradt írásos források alapján tudhatjuk azt, hogy 20 éven át épült a piramis, ami azt jelenti, hogy a munkásoknak napi szinten legalább 800 tonnányi kőtömböt kellett a piramishoz vinniük.
  • Ugyanebben a piramisban található egy kamra (a Király kamrája, egészen pontosan), ahol hatalmas, 25 és 80 tonna között mozgó gránittömbök találhatóak. És hogy ebben mi a különleges? Egy 800 km-re található apró városból, Asszuánból hordták ide ezeket a tömböket.


egyiptom piramis 02


  • A Kheopsz-piramis egy másik bámulatos rekorddal is rendelkezik, amit 3800 évig tartott, ez pedig a világ legmagasabb épülete cím, amit a 146,5 méteres magasságával a lincolni katedrális 1311-es felavatásáig meg tudott őrizni.
  • A 20 évnyi munka lehet, hogy soknak tűnik, de az építmény nagyságát ismerve bizonyos szempontból nagyon kevés, ehhez a fáraóknak hatalmas embertömegeket kellett tudniuk megmozgatniuk, ami átlagosan nagyjából 14500, de bizonyos időszakokban 40000 munkást jelentett.
  • Ezt a sokaságot pedig valahogy etetni is kellett, különböző kutatások alapján azt feltételezhetjük, hogy napi szinten 1800 kg-nyi hús került feldolgozásra (elsősorban kecske, bárány és marha).

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.