Hirdetés

Bakonybél község, a Bakony-hegység hajdan betyárok járta rengetegében, egy gyönyörű völgykatlanban búvik meg a Huberlaki tó, melyet a bakonyi Gyilkos-tó névvel is szoktak illetni.

A bővizű források csobogása és az erdő sejtelmes neszei meghitt erdei hangulatot teremtenek. A varázslatos természeti környezetben fekvő település gazdag helytörténeti értékei is vonzzák a látogatókat. 1018-ban Szent István király alapított itt monostort, Szent Gellért emlékét őrzi a Borostyán-kút (Szent-kút) kápolnája.

A Hamuházi-Séd és a Szalai-Séd összefolyásánál, a Somberek-Séd völgyében, apró tisztásként rejtőzködik az erdő mélyén a Hamuházi-rét. Itt magasodott egykor Eszterházy-gróf festői vadászkastélya, mely az 1900-as évek második felében, egy tűzesetben a lángok martalékává vált. Az elpusztult kastély helyén álló vadászháztól nem messze, egy kis völgyben rejtőzik a mesterségesen felduzzasztott tavacska, a Hubertlaki-tó.

De merre találjuk meg a tavacskát?

Bakonybéltől nem messze található Emil-réttől indulva a kék kereszt jelzését kövessük. Vigyázzunk, mert az indulási pontot nem egyszerűmegtalálni !

A fájós lábúaknak érdemes a kisvonatra felszállni, amely elvisz egészen a vadászházig.


 

Hubertlaki tó 3x

Aki autóval menne, az Bakonykoppány településen áthaladva az országúton keresse a fatáblát, amely jelzi Hubertlakot. Ha az erdészeti út sorompója nyitva akkor hajtsunk be nyugodtan eleinte murvás, majd aszfaltos úton tudunk végigmenni kocsival a kulcsosházig. Innét tábla jelzi a 700 m-re található tavat.


Hubertlaki tó2x


A hely csendjével és varázsával méltán adózik a több, mint ezer éve a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertus emléke előtt. A legenda szerint az addig kicsapongó életet élő Hubertus nagypénteken, egy vadászat alkalmával fénylő keresztet pillantott meg egy gyönyörű szarvas agancsai között. E jel hatására megtért, előbb remete, majd pap, végül pedig püspök lett, akit már a X. században a vadászok védőszentjévé választottak.

A tó népies elnevezését az Erdélyben található Gyilkos-tóról kapta, mely hasonló az elénk táruló látványhoz. Az égererdő helyén létrejött mesterséges tó eredetileg vaditatónak készült. A természet megújulását a víztükröt megszakító elárasztott fák vízből kiálló csonkjai és a facsonkokon sarjadó növényzet jelzi. A tó környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket, vízi vadmadarakat figyelhetünk meg. Az itt élő halak a madarak által a vízbe ejtett ikrákból fejlődtek..
Hubertlaki tó 4x Utazási Tipp  
    Szállásakciók Bomba áron, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


Szerző&fotók:  Vincze Péter Antal
 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.