Hirdetés

   A kalocsai paprikát és a hímzést valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Az alföldi város azonban  egy nagyon szép utazási célpont is, ahová a szép barokk látnivalók mellett,  a hungarikumokért és a környék szépségeiért is nagyon megéri  elutazni.

  Budapesttől 125 kilomérerre délre, az Alföld keleti peremén, a Duna bal partján takálható a több, mint ezer éves múltú Kalocsa, melynek története szorosan összefonódott a katolikus egyházzal.  Esztergom mellett Kalocsa az egyedüli egyházmegyei központ, ami érseki rangot kapott Magyarországon. Történelmi jelentősége nagyon komoly, hiszen   első érseke Szent Asztrik  személyesen  hozta el Magyarországra a Szent Koronát, és utódai a későbbiekben is nagyon fontos szerepet töltöttek be  Magyarország életében.


 Kalocsa Szentháromság tér


   Kalocsa ismertségét az egyházi és épített öröksége mellett  a népművészeti hagyományainak és a környékén termesztett paprikának is köszönheti. Már a városba érkezve is több helyen látni az árusoknál a jóízű fűszerpaprikát és a paprikafüzéreket. Kalocsán és a környékén sok a látnivaló, így érdemes akár egy egész napot is rászánni a látogatásra.  


 Kalocsa paprika múzeum


   Kalocsa látnvalóinak jó része egy tartalmas belvárosi városnézés alkalmával bejárható amit érdemes a központban lévő Szentháromság téren elkezdeni. Ezen a helyen  található az Astriceum Érseki Múzeum, szintén érdemes megnézni  az Érseki Palotában lévő Könyvtárt és a Főszékesegyház melletti  Látogatóközpontot és Paprikamúzeumot is.kalocsa viski múzeum


  Néhány perces séta után következik a  Viski Károly Múzeum  néprajzi gyűjteménye, de Vinczellér Imre festőművész állandó kiállítása is érdekes az egykori zsinagógábaicsit arrébb A buszpályaudvar előtt lehet megnézni  a „Schöffer-tornyot”, ami Nicholas Schöffer kibernetikus szobrász  alkotása. Ezután pedig a Kalocsai Porcelánfestő Manufaktúra  és az Érsekkert megtekintése javasolt, amit érdemes összekötni egy finom kávéézással a közeli Barokk kávézóban. A  Fazekas Alkotóházban  állandó és időszakos kiállítás tekinthető meg  és  ki lehet próbálni  a korongozást is. A park fogadóépületében alakították ki a  Hagyományőrzők Házát, ahol különféle népi eszközök kiállítása is várja a látogatókat. A kalocsai  városnézés végén pedig kellemes program a Kalocsai Gyógyfürdő és Uszoda meglátogatása is.  
kalocsa viski múzeum

   A kalocsai ősz legjobb programja a Kalocsai Paprikafesztivál, ahol a gasztronómiai mellett művészeti  programok is várják a látogatókat. 

Kalocsa környékének főbb látnivalói:

 Szelidi tó : Magyarország ötödik legnagyobb állóvize az öt kilométer hosszó Szelidi-tó. A Kiskunság népszerű fürdőtava 80 hektáros  150-200 méter  széles, vize 3-4 méter mély.   A tó déli partján kellemes strandokat találni, vize nyáron akár 28°C-ra is felmelegszik, ezért strandolásra kimondottan megfelelő hely. 


Hajós érseki kastély

fotó: Jenes András Utazási Élmények facebook csoport


Hajósi kastély: Kalocsától délre található meg az egykori érseki kastély Bács-Kiskun megye legrégebbi kastélya,. Jelentős  művészettörténeti értékkel bír, amit szintén érdemes összekötni egy kalocsai kirándulással- A kastély állandó kiállításai bemutatják a  barokk kastélyenteriőröket (díszterem, szalon, dolgozószoba, hálószoba),  a  főúri vadászatok világát a  kalocsai érseki uradalom környékén, a  hajósi szentbúcsú sokszínűségét és a Homokhátság szőlészetét is.

Hajósi Pincefalu: Szintén érdekes program felkeresni azt a mintegy 1200 présházat és borospincéit, melyet a környék löszös talajába építettek  ki a Duna régi medrének törésvonala mentén. Utazási Tipp  
    BOMBA áru szállások, online foglalás akár SZÉP kártyával is !


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.