Hirdetés

 Csehország fővárosa Prága rengeteg olyan látnivalót kínál a látogatóinak, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagyni a városlátogatásunk programjából. Ezek egyike a középkorban épült Károly híd, ami egybeforrt a cseh történelemmel.

 
A Károly híd a prágai városkép meghatározó eleme

 

  Ha egy utazó Prágában járva egy városnézés mellett dönt, az utcákat járva a lassan hömpölygő Moldva folyó mindkét oldalán nagyon szép gótikus és barokkos építményeket talál, melyek szépségükkel elbűvölik a város évi 5 millió látogatóját. A kis piacok és díszes nagyobb terek mellett. Budapesti hasonlattal élve akár a „pesti” oldalt (Óváros, Vencel tér, Újváros, Vyšehrad stb.) akár  a „budait” (Kisoldal, Vár stb.) nézzük, szinte kötelező lesz áthaladni a középkori  Károly hídon, ami  nélkülözhetetlen eleme a patinás prágai városképnek. Írásunkban bemutatjuk ezt a rendkívül érdekes  építményt, ami  a prágai várral és történelmi óvárossal az UNESCO Világörökségi védelem alatt áll és egyike Európa legszebb nevezetességeinek. 
.


Károly híd 2

 


  A Prágai Vár, a Szent Vitus-székesegyház, az Orloj,  a világ legrégebbi aktív zsinagógája és a többi jelentős látnivaló között közlekedve többször is  át kell kelni  a Prága városképéhez szervesen tartozó Károly hídon melyet  csehül "Karluv most" -nak hívnak. A Károly híd  összesen 16 boltívvel szeli át a folyót, így köti össze az Óvárost a Kisvárossal, pontosabban Malá Strane és Staré Mesto kerületekkel. A folyót a csehek Vltavának nevezik régi germán neve után ( "Wilth-ahwa" = " tomboló víz"). Prága első, fából épített hídját még a X. század elején építették, majd 1172-ben már egy 170 évig fennmaradó Judit nevű kőhíd épült, amit elvitt a jeges ár.  

Josef Mathauser Karel IV. pokládá zákadní kámen k novému mostu


 A Károly híd építésének  története


  Ma már nyugodtan és békességben sétálhatunk a gyönyörű homokkőből épített hídon, melynek alapkövét 1357. július 9-én, pontosan hajnali 5 óra 31 perckor fektették le a jövendő uralkodó IV.Károly építői. Az építkezés kezdetét asztrológusok határozták meg akik így  a "numerus reciprocus" 1-3-5- elölről és hátulról is olvasható elve alapján a lehető leghosszabb fennmaradást jósolták előre. A példakép a  Regensburgban található Steinerne Brücke nevű kőhíd volt, ami Európa egyik legrégebbi kőhídja. Az építkezés IV. Károly 1497-ben bekövetkezett haláláig nem fejeződött be, a híd hivatalos átadójára csak 1402-ben keült sor. Ezután a  Moldvát átszelő  Károly híd  516 méteres hosszúságával hamarosan  a Kelet- és Nyugat-Európa közötti kereskedelem fontos átkelő helye lett ahol komoly hídpézt kellett fizetni az átkelésért. A Károly híd egészen 1841-ig Prága egyetlen hídja volt és átadásától fogva sok fontos esemény tanújaként sok híres esemény emléke fűződik hozzá. Egy ideje már  csak a gyalogosok használják, de régen lovaskocsik sőt még villamosok is jártak rajta. 


prague 4326617 640

  Miközben a mai korok embere átsétál  a híd egyik oldaláról a másikra, áthatja a régi idők hangulata és körülötte érezhető patinás atmoszféra szinte átrepíti a jelenből a régi évszázadokba.


 

LAPOZZ TOVÁBB A CIKK FOLYTATÓDIK !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.