Hirdetés

A spanyolországi Rondát tartják a világ egyik legszebb városának, és a magyar nevével ellentétben az odalátogatóknak fantasztikus élményben lesz részük.

 

Történelme

 

A város a térség egyik kiemelkedő kulturális és gazdasági központja, annak ellenére, hogy 35000 főnél is kevesebben élnek ott. Ronda városa az Andalúz autonóm régióban fekszik, aminek köszönhetően több évszázados történelmi múlttal rendelkezik. Sok más dél-spanyol városhoz hasonlóan Ronda is megszenvedte az arabok uralmát, a kereszténység hosszú évszázadokig leáldozóban volt a félszigeten. A mórok egészen Dél-Franciaországig hódítottak új területeket, de onnan 732-ben az akkori frank király, Martell Károly kiűzte őket.

 

Ám a frank győzelem nem jelentette Ibéria felszabadítását, sok kisebb bábállamot alapítottak a déli területeken, ahol sok ember áttért az iszlám hitre. 1086-ban tett a keresztény Európa egy újabb kísérletet arra, hogy kiűzzék az arabokat a félszigetről, de vereséget szenvedtek, illetve csak azt érték el, hogy a Mór Birodalomhoz csatlakoztak azok a bábállamok, amik még a 9. században létrejöttek.


ronda spanyolorszag 01A birodalom bukása hamarabb jött el, mint ahogy az ott uralkodók szerették volna. A mórok a 13. század közepén éppen afrikai háborújukat vívták, és kényszerűségből kénytelenek voltak a szomszédos Kasztíliának sarcot fizetni, hogy ne támadják meg őket, így az ottani király adófizetőivé váltak. A sarc ellenére a kasztíliai királyok felfedezték, hogy a mórok nem törődnek az ibér tartományaikkal. 1292-ben egy jelentős hadjárat során elfoglalták a kalifátustól Tarifát és Algericast, majd nem sokkal később Gibraltárt.

 

Megnyílt az út a félsziget felszabadításához, amit még az is segített, hogy 1479-ben IV. Sixtus pápa keresztes hadjáratot hirdetett a bukott birodalom ellen. A harcok több mint tíz évig tartottak, de végül 1492-ben Granada és Málaga visszafoglalásával Kasztília megszilárdította a hatalmát a félsziget fölött, és biztos alapot adott a későbbi Spanyolországnak.


 Utazási Tipp  
    Andalúz utazások, szállások

Ronda városa

 

El is érkeztünk a cikk legizgalmasabb részéhez, a világ egyik legszebb városához. Földrajzilag egy kisebb dombon terül el, a Sierra de Gazalema Nemzeti Park közelében. (Ha a városban járunk, ez utóbbit is érdemes meglátogatni, az élményből nem vesz el, csak hozzáad) Mivel a város és a terület sokszor cserélt gazdát, nagyon sok nép jellegzetes építészeti vonásai megtalálhatóak a különböző épületeken. A több évszázados arab múlt egyértelműen rajtahagyta nyomát a városon, de az épületek többsége a katolikus újjáépítés közben látott napvilágot.


ronda spanyolorszag 02


A város jellegzetességei

 

Az egyik olyan különleges földrajzi eleme Rondának a folyó, ami kettészeli, ez pedig nem más, mint a Guadalevín. A két városrész között hidakon lehet közlekedni, és ezek többsége az arab korból származik. A város vezetősége a 18. században úgy döntött, hogy egy újabb híddal kell díszíteni a szépséges várost, így hozzá is láttak a munkálatokhoz. 1741-ben, az átadás utáni hatodik évben történt a város legnagyobb tragédiája, amikor is a híd leomlott, 50 embert taszítva a mélybe. A város megdöbbent az eset miatt, de a munkálatok nem álltak meg, a város ma is látható jelképe, az Új Híd, 1787 szeptemberére készült el.


 Utazási Tipp  
    Andalúz utazások, szállások

ronda spanyolorszag 03


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.