Hirdetés

  Megáloniszosz, azaz Kréta felfedezése több hónapot is felölelhet. Történelme sok ezer évre nyúlik vissza, Európa legrégebben lakott részének tartják a szigetet. Nagy múltú kolostorok, paloták és erődök maradványai, szurdokokban megbúvó sziklakápolnák.


   A görög szigetvilág legkülönlegesebb darabja - Santorini vulkanikus szigete Krétáról érhető el legkönnyebben. Kréta apró hegyi falvaiban érezhetjük a béke és nyugalom igazi jelenlétét. Nyüzsgő nagyvárosaiban együtt pezseghetünk az éjszakai kikötők fényeivel. Tengerpartjai, Európa-szerte a legszebbek közé tartoznak. Rózsaszín korall törmelékek, fekete- néhol púderszerű homok, vadregényes öblök, pálmaligetek. Eldugott szikla strandok, kiépített luxus beachek. Mindenki talál kedvére valót.


Kréta tengerpartx

   Az ámulatbaj ejtő partokon túl Krétán a szurdokok is igen csábítóak. Bámulatos kanyonok és túra útvonalak várják a bakancsos- hátizsákos kalandvágyókat. Aki érez magában kihívást, hogy a nyári párás melegben birkózzon meg a sziklák között vezető utakkal, az ne habozzon, vágjon neki! Feledhetetlen program. Bakancsot fel! Irány Samaria, Európa egyik leghosszabb szurdokvölgye! 
Samaria szurdok bejáratx
  Szálláshelyünkről, Rethymnoból 2 óra alatt vezettünk le a szurdok bejáratához, ahol parkoltunk. A kocsiból kiszállva a kánikula után érzékenyen érintett a túlzottan friss hegyi levegő. Ugyanis itt 14 fok volt reggel. (a szurdokban pár 100 méter után már melegünk volt)
A shopban vettünk jegyet visszafelé a hajóra és a buszra, majd a hasadék bejáratnál kaptuk a belépőt, melyet fontos a kijáratig megőrizni, ellenőrizhetik. tabil cipő, sapka, szendvics, víz, fürdőruha, papucs/vízi cipő, törülköző, kellő elszántság ezeket csomagoltuk a hátizsákokba, majd nekivágtunk a túrának. 1200 m magasról indultunk és a Líbiai tengerpartra érkeztünk meg.

Szamaria szurdok 2x  Samaria a Lefka Ori (Fehér hegység) leghíresebbike. Természetvédelmi terület, kiemelten szükséges óvni a környezetet ! Szurdok 16 km hosszú (13 km a két kapu között +3 km leérni Agia Roumeli faluba, a Líbiai tengerpartra) A túrát teljesíteni: 4-7 óra. Nekünk gyakorlott túrázóként, 1 szendvics szünettel, sok fotózással 5 óra volt, plusz 30 perc leérni a kijárattól a tengerpartig, ami már árnyék nélküli műút. A túra során végig lefelé haladtunk, eleinte fantasztikus tűlevelű és ciprus erdőben, köveken, majd virágzó leanderek között folyó mederben, felváltva homokban és sziklákon. A függőleges sziklafalak óriásokká nőttek mellettünk.  A szurdokban tilos a tűzgyújtás, a dohányzás még a kijelölt pihenőben is. A szemét tárolására gyakran vannak kinn fedeles kukák. Vízvételi lehetőség, pihenőpont, mosdó 2-3 kilométerenként rendelkezésre áll. Természetesen a hegyi patak is iható ! Népszerű hely, a meleg és a nem könnyű terep ellenére is sokan keresik fel! Egyes szakaszokon felgyűlhet a tömeg, legyünk körültekintőek s legfőképp türelmesek egymással. Legnagyobb pihenőállomás, Samaria falu, ami régen lakott település volt, mielőtt a terület nemzeti parkká vált. 
Szamaria szurdok 2x

   A szurdok az egykori falu után még látványosabb. Egyre szűkülő, több száz méter magas sziklafalak között vezet az utunk. A fotók sem adják vissza kellőképpen azt az érzést mikor felnézel s valóban igazán kicsinek érzed magad ebben a világban. Az úgynevezett "Vaskapu"-nál mindössze 3,5 méter széles a két fal között a távolság. Innen már nincs sok hátra a túrából. Ez a szakasz még jobban felgyűjti a túrázókat, már csak azért is, mert sokan a partról csupán idáig túráznak fel, majd innen csorognak vissza Agia Roumeli falujába. Jó ha készülünk aprópénzzel, mert a szurdok kijáratát elhagyva, a helyi talponállóban mérik a frissen facsart narancslevet, ami bizton állíthatom vérré vált bennünk.Agia Roumeli faluból kiérve, a forró, fekete, apró köves tengerpartra, elégedetten ugrottunk a mélykék habokba lemosni az útporát. Öltöző fülke, tusoló, taverna, bár, napágy, napernyő minden adott a strandoláshoz. Bár csupán pár órát töltöttünk itt úgy éreztük megérdemeljük a kényelmet, így napágyakat béreltünk s elnyúltunk az árnyékban.


 Kréta tengerpartx


FONTOS INFÓK! 

  •  A bejáratnál megváltott jegyeken rajta van a járművek indulási időpontjai (amik visszavisznek a szurdok bejáratához, a parkolóba), ezeket érdemes figyeln

  • Arra a kompra kell felszállni, ami az öböl túlsó végén, a sziklás rész után vár.  (ha a tengerrel szemben állsz, jobbra láthatod) A Komp, 40 perc után ér Sougia faluba, ahol vár a busz. Nem az utazási iroda járatait kell keresni, hanem a helyi járatot. A sofőrök
    segítenek. A busz csak akkor indul vissza a szurdokhoz, ha a komp megérkezett. Menetidő kbegy óra.

  • Túra útvonala helység nevekkel: Rethymno - Omalos-Xyloskalo (szurdok bejárat) - Agia Roumeli (tengerpart) - Sougia -
     Omalos - Rethymno

  • Még mielőtt teljesen sötétségbe burkolózott volna a kanyon, megálltunk egy késői vacsorára egy útszéli tavernában. Egy narancsliget melletti teraszon foglaltunk helyet. Souvlakit, tzatzikit, és bárányt kértünk. Frissen készítették az egyszerűen tálalt, de ízletes ételeket.
    szamária 4

 


Hosszú nap volt, de ilyen jóleső fáradtságot kívánok mindenkinek!


Szerző&fotók:   Szőlősi-Papp Orsolya  Utazz, Élj, Szeress 


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.