Hirdetés

  A bécsi Práter  Európa egyik legrégebbi és leghíresebb vidámparkja, ami egész évben ingyenesen látogatható. Cikkünkben praktikus információkat és hasznos tippeket adunk e népszerű látványosság felkereséséhez.

 

  Egy bécsi látogatás remek kiegészítője lehet a Práter felkeresése ami akár önálló családi vagy kiránduló programként is remekül megállja a helyét. 

 Ebben az áttekintésben sok releváns információt ismertetünk e nevezetes bécsi helyszín meglátogatásához.


prater lángosos


  A bécsi  vidámpark - teljes nevén a Wurstelprater már a 18. században megyitotta kapuit, egészen pontosan 1766 óta várja a szórakozni vágyókat. A vidámparknak otthont adó Grüner Prater park északnyugati csücskében, Bécs 2. kerületében található a Duna-sziget területén, Tulajdonképpen egy nyilvános parkról van szó Bécs 2. kerületében, amely számos izgalmas és érdekes élményt nyújtó attrakcióból, vendéglátó- és szórakozóhelyből áll.


prater térképe

Nyitva tartás:

   A Grüner Praterhez hasonlóan a Wurstelprater is egész évben (jan-dec.) 0-24 óráig ingyenesen látogatható.  A Wurstelpraterben nincs meghatározva egységes nyitvatartási idő  - minden egyes játék, látványosság vagy étterem önállóan határozza meg nyitvatartási idejét. A Wurstelprater főszezonja március 15-től október 31-ig tart. Főszezonban a látványosságok jellemzően reggel 10:00 és este 22:00 között tartanak nyitva. Előfordulhatnak ettől kisebb eltérések az időjárási viszonyoktól, a hétköznapoktól illetve a látogatói célcsoporttól függően. A nyitvatartások a főszezonon kívül  kevésbé kiszámíthatóak,de a legfőbb attrakciók  továbbra is rendszeres nyitvatartással működnek, a többi pedig leginkább csak hétvégén és  jó idő esetén nyit ki.  Kevés olyan van közözzük, ami a téli időszakra teljesen bezár.

 Belépődíjak:

   A Wurstelprater egész területe belépőjegy nélkül is látogatható. Kizárólag a játékokért és egyéb atrakciókért kérnek díjat ami a nyújtott élménytől és jellegtől függően  a legtöbb esetben 2,00 és 6,00 € között mozog.


 TIPP: Érdemes keddre időzíteni a látogatást, mert keddenként 20%-kedvezményt adnak sok helyen a részvételi  díjból a pratercard segítségével.

prater 20 card

  Főbb Prater attrakciók:

 prater riesenrad 2

1. Óriás óriáskerék

1897-ben avatták fel I. Ferenc József császár trónjánra lépésének 50. évfordulóján az öriáskereket.Több mint 240 tonnás tömegével és  65 méteres magasságával az Óriáskerék 1897 óta szórakoztatja a nagyérdeműt. Ez az óriáskerék Bécs  egyik legfontosabb látnivalójának számít azóta is 30 kabinjával.  Valójában  csak néhány évig akarták használni, de ehhez túl sikeres volt.  Már a működésének első évében  több mint 200 000 utas próbálta ki. Sajnos a második világháború alatt az óriáskerék szinte teljesen tönkrement. A háború után mindössze 15 kabinnal szerelték fel, mert nem voltak biztosak abban, hogy a stabilitása milyen mértékben károsodott a harcok során. A ma emberének is nagyszerű élményt biztosít a lenyűgöző kilátás Bécs történelmi nevezetességeire, jól esik kellemes hangulatban kiszállni a nyüzsgésből.Előfordulhat, hogy néha sorba kell állni, amíg valaki beszállhat, maga az utazás körülbelül 10-15 percet vesz igénybe . Ez az élmény nem éppen olcsó, de egy kombinált jeggyel meg lehet takarítani némi pénzt.

2.  Madame Tussauds Múzeum

  A több városból jól ismert viaszbáb múzeumnak Bécsben is van egykiállítása ami  2011 óta várja a látogatóit. E jeles intézmény az óriáskerék közelében található, és egyike a világ 15 ilyen  helyszínének. A bejárat közvetlenül az Óriáskerékkel szemben van, összesen 2000 m² -en kb. 65 élethű viaszfigurát lehet látni szép díszes környezetben az intézmény 3 emeletén.  . A bemutatott viaszfigurák között   25 világhírű osztrák személyiség is megtalálható, olyanok mint például Sigmund Freud, Maria Theresia vagy Ludwig van Beethoven.


prater mdame tussauds


   Ez a  látványosság nem  rossz időjárás mellett is egy nagyon jó program, főleg azoknak érdekes, akik eddig nem látogattak Madame Tussauds viaszmúzeumba másik városokban. Ide is érdemes online megrendelni a jegyeket, mert jelentős kedvezményt biztosítanak a belépődíjból. A kombinált jeggyel való belépés egy másik lehetőség a megtakarításra.

3.  Schweizerhaus

 Több helyen is lehet kisebb nagyobb étkezést biztosítani a látogatóknak, Ezek közül  a kiadós ételekről és a kiváló sörről ismert hagyományos Schweizerhaus étterem az egyik leghíresebb. Egy hatalmas kertben és egy tágas belső teremben kínálják a finomságokat.Ajánlott előre asztalt foglalni nyári estékre, vagy hétvégékre és ünnepnapokon is minden esetre. Ellenkező esetben nagy szerencsére van szükség ahhoz, hogy kapjunk egy szabad asztalt. a ház specialitása  "Schweizerhaus Stelze", ami  egy  ropogós és finom csülökből készült étel, ami 2-4 személy számára elegendő. A köreteket külön lehet kiválasztani hozzá. Egy  finom Budweiser száraz sör tökéletes ital ehhez a kiadós ételhez. Sajnos ez az étterem nem tart nyitva egész évben.

 4. Aqua Gaudi

  Ez a program jó választás  családi szórakozáshoz a forró nyári napokon. Első lépésben a  csónakokba szálló vendégeket felhúzzák  egy kb. 10 méteres magasságban lévő szintre, onnét egy  széles vízmederben kezdődik a gyors ereszkedés . 


wildalpenbahn prater

 

A lejtő végén a gyors tempót egy kicsit mélyebb víz lassítja. Egy menet  körülbelül 3 percig tart, és 4 éves kortól alkalmas gyermekek számára. 


prater szellemvasút

 A Práter sok szórakozási lehetőséget biztosít a különböző korosztályok részére. Az összes szórakoztató attrakciójának listáját erre a linkre kattintva lehet megnézni.


Egy kis Prater történelem:

   Először 1162-ben említették a területet  Pratum néven I. Frigyes Barbarossa császár egyik ajándékozási okiratában. A pratum latinul rétet vagy legelőt jelentett. A következő évszázadokban vadászházat építettek rá és gesztenyefasorokat is telepítettek, ebben az időben csak az uralkodók és nemesek látogathatták, mert 1560-ban az egész terület császári vadászterületté vált, ahol fácánokat, szarvasokat, vaddisznókat és rókákat lehetett vadászni. Mivel ebben az időben  még nem voltak nyilvános szórakozóhelyek, a bécsiek a Stadtgutra  a Práter előtti zöld területre jártak szórakozni, ahol  1603 májusában egy Michael Ainöther nevű vendéglős megnyitotta a Prater Wirtshaus-t a Stadtgut* közepén, amit már ugyananabban az évben ki is kellett bővítenie a nagy kereslet miatt. Innét indult fejlődésnek a terület, néhány évvel később az egykori fogadó igazi bécsi szórakozóhellyé fejlődte ki magát kocsmákkal,  kugli pályákkal,  kabarékval, hintákkal és bábszínházakkal a gyerekek számára. A bábszínházban egy vicces figura Hanswurst játszotta a főszerepet, innét ered  a Wurstelprater elnevezés. Évekkel később Mária Terézia társkormányzójaként II. József császár 1766. április 7-én nyitotta meg a Prátert, mint Bécs minden lakosának rekreációs területét. 1766. április 19-től a Práter bejárata előtt már meglévő fogadók mellett más vállalkozások – például borozók- és sörözők, kávéházak, mézeskalácsboltok és még egy fánksütő is   üzletet nyitott, ezeket pedig megszámozták. Ez jelentette a Wurstelprater történelmének "hivatalos" kezdetét. Míg itt elsősorban az egyszerűbb polgárok, kézművesek és katonák szórakoztak, a nemesség inkább gesztenyés fasor mentén sétált.


 Térképes szálláskereső a bécsi Prater környékén :

  Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.