Hirdetés

A Vulkánok a legveszedelmesebb, ugyanakkor leglenyűgözőbb földrajzi jelenségek közé tartoznak. Elnevezésüket a rómaiak tűzistenéről Volcanostól kapták. Napjainkban a Földön mintegy 500 aktív tűzhányó található, melyek   a földfelszín alatti tektonikus lemezek találkozásánál keletkeztek,  közülük néhányat Európában  találunk. Írásunkban összeszedtük a még napjainkban is aktivitás jeleit mutató európai vulkánokat:

Olaszország vulkánjai

Dél-Olaszország látogatóinak jelentős része találkozik az ország híres vulkánjainak valamelyikével. Olasz földön jelenleg is három jelentősebb aktív vulkán található. Egy az Apennin-félszigeten kettő a szomszédos szigeteken. Mindegyikük híres aktívitásáról.

Vezúv
A Római  időkben történt minden idők  leghíresebb vulkánkitörése. Kr. u. 79. augusztus 24-én  tört ki a Vezúv, amely teljesen elpusztította Pompeji városát. A mit sem sejtő Pompejiek olyan tragédiába keveredtek, amehez foghatót addig nem ismert a történetírás.  Több híres film és regény is megörökítette  Pompeji utolsó napjait. A vulkáni hamu által betemetett várost feltárása során gipsszel kitöltötték a földben az elhunytak teste által hagyott ügegeket. A régészeti lelőhelyen egyedülálló képet kapunk Pompej egykori világáról.


vezúv

Stromboli
A Stromboli vulkán szinte folyamatosan aktív volt az elúlt 2000 évben.  kitöréseiről több mint kétezer éve ismert. A  kitörései gyakoriak  és ártalmatlanok. Sokan megörökítik fotókon az éjszakai látványosan nagy  lávaömléseit.
stromboli

 

Vulcano

A kis sziget, a szicíliai partoktól északra, mintegy 20 kilométerre fekszik. Északi szomszédjától, a szigetcsoport központi tagjától, Liparitól egy alig 900 méter széles csatorna választja el. A teljes sziget vulkáni eredetű. Öt egykori tűzhányó nőtt itt össze szigetté,  háromból mára csak a félköríves kalderaperem maradt. Az út mentén füstölnek a vulkáni kúpok, úton-útfélen a domboldalban gyönyörűen látszanak a kénes kigőzölések, lávaszökőkutak, solfataranak nevezett gázkitörések. Vigyázat, a forró kéngőz nagy koncentrációban belélegezve veszélyes lehet!


vullcano sziget

 

Etna
Az Etna Európa legmagasabb tűzhányója. Az Etna Szicília északnyugati részén, Catania régióban található. A hegylánc szinte folyamatosan füstölög, azonban a valódi kitörésekre néha éveket is várni kell.  A tudósok úgy vélik, hogy amíg az Etna "pöfékel", Szicilia nem forog veszélyben.


taormina


Spanyolország  vulkanikus szigetei

Az összes spanyol vulkán a Kanári-szigeteken található. 

Teide

Tenerife szigetének egyik  szimbóluma a Teide vulkán, mely 3718 méteres magasságával Spanyolország és az Atlanti-Óceán legmagasabb pontja is. Utolsó nagyobb kitörését 1909-ben jegyezték fel. A csodálatos kilátást biztosító  csúcsára akár felvonóval is fel lehet jutni, de az utolsó 500 méter megtételéhez,  mellyel a  kráterhez lehet felmászni csak előzetesen megigényelt speciális alakfelbontással lehetséges.


teide


Montañas del Fuego

A Lanzarote szigetén található  Montañas del Fuego egy relatív fiatal vulkánrendszer ami több mint 100 apróbb vulkánból áll és csak  1730 és 1736 között bukkant fel egy kb.  50 km2-es területen. A Montañas del Fuego már 110 éve nyugodt. Az 1730-36 közötti valamint  az 1824-es kitörések erejükkel átalakították a környezetet, amellyel a Lanzarote színei: vörösre, barnára, bézsre, feketére és narancssárgára változtak át. A Timanfaya Nemzeti Parkban busszal vagy tevehátról lehet részletesen is megismerni a  vulkánok kietlen vidékét.


lanzarote 04


El Hiero
A Kanári-szigeteken található vulkánok közül El Hierro vulkánja a legaktívabb .  A legutóbb 2014  végén több kitörése is volt az itt található vulkánoknak. A vulkáni aktivitás miatt sokan azt gondolták akkor,  hogy annak következtében fog létrejönni a nyolcadik Kanári-sziget.

El hiero


Taburiente

A La Palma szigetén található  Taburiente vulkán volt a legaktívabb az elmúlt évszázadok során. 1470 óta összesen 7 különböző  kitörésről írtak feljegyzéseket. Az 1949-es  kitörés létrehozott egy hosszú árkot a szigeten ami  1 méter széles és 2 méter mély .

 


Izland: A vulkánok földje

Izland egy  vulkanikus sziget ami az egyik legfiatalabb a bolygónkon.  Körülbelül 160 különféle vulkán található az országban. A legtöbb közülük jó ideje alszik, mindössze 30 mutat valamilyen aktívitást.   A XX. század közepén egy friss vízalatti vulkánkitörés után megfigyelték a tudósok, hogy veszi birtokba a természet az új szigetet. Először csak a baktériumok jelentek meg a friss kőzeteken, majd 20 év múlva már madarak is éltek ott.  A XX1. század egyik legkomolyabb vulkánkitörését az izlandi Eyyafyadlayekyudlya vulkán produkálta. 2010-ben Európát szó szerint lebénította a kitörés füstje. Több mint 60 000 légijáratot kellett miatta törölni. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ha a közeli Katla vulkán is aktivvá válna, és a kitörése akár tízszer is erősebb lehet.  Érdemes itt  megjegyezni, hogy az izlandiak megtanulták, hogyan kell megfelelően felhasználni szigetük geotermikus energiáit. Az ország házatartásainak közel 90% -át vulkanikus energiával fűtik. A népszerű melegvizes fürdő források szintén nagyon népszerűek.


geotermikus terület

Szerző:  Bajna Gábor fotók:  Utazási Élmények facebook csoport 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.