Hirdetés

  A Fácán-sziget mellett húzódik az egyetlen olyan államhatár a világon, ami félévente országot vált. A különös kis sziget hat hónapig Spanyolországhoz, azt követően pedig fél évig Franciaországhoz tartozik.  

   Franciaország és Spanyolország Európa két  régi és erős országa, melyek sokszor áltak egymással háborúban a történelem során. A két ország határán található Fácánsziget azonban a békéjük szimbóluma. A Fácán-szigetet egykor semleges területnek jelölték ki, ahol  a békeszerződéseit írta alá a két szomszédos királyság. Ez az egyetlen példa korunk nemzetközi kapcsolataiban arra, hogy egy terület szuverenitása rendszeresen  váltakozzon ugyanazon a területen.


fácán szigetes tábla

  Az aprócska Fácán-sziget  ( spanyolul: Isla de los Faisanes, franciául Île des Faisans ), vagy baszk nyelven konferencia-sziget  egy kis alapterületű, lakatlan sziget a Spanyolország és Franciaország határát képező Bidasoa folyón. A folyó bal partján  a Spanyolországhoz tartozó baszkföldi, Irún található, míg a  jobb parthoz  a francia Hendaye település esik közel. Maga a fás-ligetes lakatlan sziget csupán 6820 négyzetméter területű, de senki sem látogathatja meg, pedig számos turista bakancslistáján szerepel, akik szívesen körbenéznének a háborítatlanul békés zöld területen.  Az aprócska  sziget  minden évben február 1-től július 31-ig Spanyolország felügyeli, augusztus 1-től január 31-ig pedig a franciák vigyáznak rá. A helyszínen amúgy nincs sok látnivaló, csupán  a középen álló emlékmű, ami  a Pireneusi béke megkötésének helyszíne volt. 

 Fácánok szigete emlékoszlop


Uralkodók találkozóinak adott otthont

Évszázadok óta  Bidasoa folyó jelenti a természetes határt a Spanyolországhoz tartozó Baszkföld és Dél-Franciaország területei között, ezért a folyón lévő kis sziget ideális volt  a két ország közötti diplomáciai megbeszélések lebonyolításához. Az egyik érdekes esemény 1615-ben történt, amikor XIII. Lajos és IV. Fülöp úgy kívánta megjavítani a két ország kapcsolatát, hogy feleségül vették a másik leánytestvérét.  Az ifjú hölgyeket legelőször a Fácánok szigetén látták legelőször. Később pedig XIV. Lajos, a Napkirály 1659-ben szintén a szigeten taalálkozott Ausztriai Mária Teréziával, IV. Fülöp spanyol király és Franciaországi Izabella királynő leányával, akivek később össze is házasodtak. 


Napkirály találkozik a menyasszonyával


  Talán az 1659  november 7-én aláírta pireneusi békeszerződés volt  a legfontosabb esemény a Fácán-szigeten, amellyel lezárták a felek a 24 évig tartó véres spanyol-francia háborút.  Ez a  szerződés jelentette a kiegyezést a Bourbon és a Habsburg uralkodóházak között, Maga a szerződés leginkább  európai területek hovatartozásáról rendelkezett, emellett még rögzítette XIV.Lajos francia király és Mária-Terézia spanyol infánsnő házassági szerződésének részleteit is. Az ifjú Napkirály helyzetét így szilárdította meg Európában,  Franciaország pedig újabb területekkel gyarapodva Európa vezető hatalmává vált. A Pireneusi béke aláírásával  jött létre a kondomínium, amitől a Fácán-sziget a két ország közötti béke szimbólumává vált. Utazási Tipp  
    BOMBA áru szállások, online foglalás akár SZÉP kártyával is !


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.