Hirdetés

A horvát tengerpart népszerűsége nem új keletű, Fiume és a vonzáskörzetébe tartozó települések már az Osztrák–magyar Monarchia idején kedvelt üdülővárosokká alakultak. Az egykori élénk fürdőélet emlékét számos történelmi hangulatú szálloda őrzi, ezek fényűző kényelmét ma is élvezhetik a vendégek.

   A Kvarner-öböl fürdővárosai közül is kiemelkedik Abbázia (Opatija), amely a századfordulón az osztrák és magyar előkelőségek legkedveltebb tengerparti célpontja lett. Az idegenforgalmi fellendülés a 19. század végén kiépített vasútvonalaknak is köszönhető, hiszen így többek között Budapestről is közvetlen járattal lehetett eljutni Fiumébe.

   Horvátország Monte-Carlójának, az Adria Nizzájának is nevezik Opatiját, amelynek tiszta, jódos levegőjét már bő egy évszázada a gyógyítás szolgálatába állították: a szívbetegek, a reumás és asztmás betegek számára sorra nyíltak a szanatóriumok, amelyek híresek voltak magyar orvosaikról. A monarchiabeli felső tízezer kedvelt nyári és téli pihenőhelyén a gyógykúrák mellett természetesen a kultúra és a szórakozás is fontos szerepet játszott.
 

Velünk élő történelem

   Akik az Adriára tervezik nyaralásukat, és kíváncsiak rá, milyen szállodákban pihentek egykor az osztrák és a magyar nemesek, szebbnél szebb nyaralóházak, villák, fényűző paloták és pazar wellness-szállodák közül választhatnak. Az Adria mentén alapított legelső hotelek ma a Liburnia Hotels & Villas szállodavállalat portfóliójához tartoznak, közülük most négy opatijai szálláshelyre hívjuk fel a figyelmet.
 

Hotel Kvarner

  Az 1884-ben épült neoklasszicista Hotel Kvarner a Kelet-Adria legelső szállodája. A meleg és hideg vizes fürdőkkel rendelkező, gyógyszanatóriumként is szolgáló kifinomult hotelt mindössze tíz hónap alatt építették fel. Ez volt Ferenc József téli rezidenciája, de a császár mellett számos nevezetes személyiség is a szállóvendégek közé tartozott.


 

Hotel Kvarner 2


  Az épület az osztrák uralom után tüdőszanatóriumként működött, ma pedig a környék egyik legpatinásabb szállodája. Homlokzatát eredeti pompájában helyreállították, hatalmas ablakaiból és teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre. A részletgazdag belső ugyancsak a századforduló belsőépítészeti stílusát idézi. A Hotel Kvarner nevezetes Kristályterme a város legnagyobb, gazdagon díszített bálterme, amely ma esküvőknek, üzleti csúcstalálkozóknak, fesztiváloknak, komolyzenei koncerteknek és művészeti kiállításoknak ad otthont. A szálloda Opatija egyik legszebb teraszával büszkélkedhet, ahol a vendégek kiváló mediterrán ételek, remek borok és desszertek közül válogathatnak.

Villa Amalia

  Az opatijai villa története 1890-ben kezdődött, amikor a szálláshelyet kereső vendégek létszáma már meghaladta a Hotel Kvarner kapacitását, a szálloda mellé, közvetlenül a híres Lungomare tengerparti sétányon építették fel a Villa Amaliát. A hotellel megegyező stílusú épületet a legigényesebb vendégeknek szánták, azoknak, akik nyaralásuk idején a kifogástalan kiszolgálás mellett a magánélet intimitását is igényelték. A mediterrán és egzotikus növényekkel, buja zöld parkkal körülvett épület hamarosan az arisztokrácia népszerű téli szálláshelye lett.


Hotel Amalia2


   Ez a villa volt a román királyi pár, a luxemburgi nagyherceg, a német és az osztrák császári család vagy a karizmatikus amerikai táncosnő, Isadora Duncan kedvenc választása is, a világhírű művésznő a villa mellett álló pálmák lobogásában talált ihletet táncmozdulataihoz. A róla készült újkori szobrot az épület előtt láthatjuk.
A Villa Amalia ma a Hotel Kvarner melléképülete. Vendégei élvezhetik a szálloda összes szolgáltatását és kényelmét, beleértve a konferenciatermeket, a szabadtéri medencét és a szálloda strandját is.


Heritage Hotel Imperial

  Az Opatija főutcáján álló Heritage Hotel Imperial az Adria második legrégebbi szállodája: 1885-ben nyitották meg Stephanie belga hercegnő és osztrák trónörökösnő tiszteletére Kronprinzessin Stephanie néven. Első vendége Károly István osztrák főherceg volt, de falai között megfordult Ferenc József, James Joyce és Josip Broz Tito is. Építésze, az osztrák Franz Wilhelm minden akkoriban elérhető luxust biztosítani akart a szálloda vendégeinek, ezért a hotelben központi fűtést alakítottak ki, és fűtött medencét, illetve mozit is építettek. A szecessziós stílusú szálloda pompás Aranyteremét rögtön megnyitása után Európa legszebb éttermi helyszínének nyilvánították.


Heritage Hotel Imperial

  A Lungomare parti sétány és a népszerű Slatina strand közelében fekvő elegáns, történelmi hangulatú hotel ma tárgyaló- és bankett-termekkel, széles körű szolgáltatásokkal, igényes wellnessközponttal várja a vendégeket.


Hotel Palace Bellevue

  A történelmi belvárosban találjuk a neobarokk és a szecesszió stílusjegyeit ötvöző Hotel Palace Bellevue-t, amely sokak szerint a 19. század végi abbáziai riviéra hangulatának megtestesítője. A szállodát Josef Gruesser alapította, a főépületet 1891-ben építették Villa Bellevue néven. Néhány évvel később az alapító fia, Anton Gruesser vette át a hotelt, és a város egyik legjobb szállodájává alakította.


Hotel Palace Bellevue 1

  A Hotel Palace Bellevue 87 szobával, kifinomult belső kialakítással, tágas terekkel és páratlan, tengerre nyíló kilátással büszkélkedhet. Az elegáns épület régi báját megőrizve, de új, korszerű létesítményekkel kiegészülve kínálja sokszínű szolgáltatásait, mindössze pár lépésre a központi fekvésű Slatina strandtól. Az újdonságok közé tartozik a fűtött tengervízzel feltöltött fedett úszómedence vagy az elektromos autók számára kialakított új töltőállomás is.

Pihenés főúri környezetben

   Ami egykor az arisztokrácia és a felső tízezer kiváltsága volt, az ma már sokak számára elérhető: a századfordulón épült pazar opatijai hotelek és villák történelmi hangulattal, de a 21. század kényelmével és szolgáltatásaivalvárják a vendégeket. Azok a romantikus hosszú hétvégére, nászútra vagy kényeztető pihenésre készülők, akik szívesen átélnék a monarchiabeli tengerparti nyaralások hangulatát, biztos nem fognak csalódni a boldog békeidők levegőjét árasztó történelmi szálláshelyek kínálatában.


 Opatija legjobb árú szállásai olcsótól a luxusig:

  Booking.com  


Forrás: Turizmus.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.