Hirdetés

  Brazilia mai fővárosát  1956-ban alapították  az ország közepén. Építése valódi mérföldkő volt a városrendezés történetében, mivel  Lucio Costa várostervező és Oscar Niemeyer építész arra törekedtek, hogy minden eleme   a lakó- és adminisztratív negyedeitől  egészen az épületek szimetriájáig  összhangban legyenek  a főváros egészével. A hivatalos épületei különösen innovatívak és ötletesek lettek, a város alaprajzát pedig gyakran hasonlítják egy repülőgéphez vagy egy madárhoz.  

 

   Brazília a 19. század elején vált függetlenné Portugáliától és az új független állam elhatározta, hogy egy  utópisztikus fővárost hoz létre. Az építkezés végül csak az 1950-es években indult el, és  az új város kialakítására nagy hatással voltak egy olasz szerzetes Dom Bosco írásai, aki egy utópisztikus fővárosról álmodott az Újvilágban. Az elképzelt város végül az 1960-as években  hivatalosan is Brazília fővárosává vált, majd az UNESCO  a Világörökség részévé is nyilvánította. Cikkünkben bemutatjuk a legérdekesebb tényeket erről a városról; 

 

 

 1. Brazíliaváros avagy Brasília  1960. április 21-e óta hivatalosan Brazília fővárosa. Az ország mértani középpontján elterülő szövetségi kerületben, a Planalto Central fennsíkon fekszik, Rio de Janeirótól, a régi fővárostól 930 kilométeres távolságban. 

 

 2. Brazíliának  történelme során idáig három fővárosa is volt. A gyarmati időkben először Salvador de Bahía majd  Rio de Janeiro  volt a főváros, ezek az óceán partvidékén épültek fel, majd az 1950-es évek második felében   újonnan építették fel  Brasília városát  az ország földrajzi középpontjában.


brasilia nemzeti kongresszus

 3. A külvárosaival együtt kb. 2,5-3 milliós lakosú Brazíliaváros építését már az 1891-es új brazil alkotmány is előírta, de a megvalósatásra több, mint 65 évet kellett várni. Az  1956-ban elkezdett építkezésnél nem kellett spórolni semmivel sem. Az induláshoz képest alig 41 hónap alatt építették fel az új fővárost. Igaz, ennek érdekében  napi 24 órát dolgozott 60 ezer munkás 3 műszakban és kb. egymillió köbméter betonra és százezer tonna betonvasra volt szükségük a tervezőknek.

 

 4. Az Aparecida-i Nagyasszonyunk katedrális Rendkívül látványos és innovatív vasbeton szerkezetét az építész bevallása szerint Krisztus töviskoszorúja ihlette  dacára annak, hogy az épületet Szűz Máriának szentelték. A csupasz vasbeton struktúra az új főváros felépítését sürgető Juliano Kubitschek elnök leváltását követően, 1960-1970 között üresen állt, csak ezt követően készült el a „tető”, azaz a festett üvegfödém. A székesegyház annak dacára is a világ egyik legismertebb épülete, hogy nem túl praktikus: akusztikája és szellőzése igen rossz, és nagyon könnyen felmelegszik.


brazil templom

 


  5.  A város átadását követő években a riói hivatalnokok, politikusok eleinte nemet mondtak a költözésre. A kormány ezt megelégelte és  az 1972. szeptember 7-i dátumhoz kötötte a végső lakhely váltást, azzal, hogy akik addigra nem költöznek át az új városba, elveszítik az állásukat. Ez végül hatásos érvnek bizonyult, de az első években a főváros gyakorlatilag csak hétfőtől csütörtökig működött normálisan, mert pénteken a politikusok hazarepültek, így  hétvégente kihalttá vált a brazil főváros. 

 

  6.  Braziliaváros és a  környező települések számítanak manapság a leggazdagabb régiónak Brazíliában. Az emberek életszínvonala lényegesen magasabb, mint az ország többi részén. Az állami alkalmazottak jellemzően jól keresnek. A  közlekedés jól működik és a kulturális élet is elég változatos.


 brazília fővárosi térkép


 7. Brazíliaváros 1172 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik és az ország 3. legnépesebb városa, melynek  az összterülete 5802 négyzetkilométeres.  

 

  8Brazília fővárosa  a Paranoa-tó körüli területen található. Ez a tó egy mesterséges víztározó, amelyet az 1960-as években hoztak létre a város vízellátására, de azóta  népszerű célponttá vált a helyiek és a turisták körében. 


 brasilia 3. híd


  9. Brazília  viszonylag  megfizethető hely a világ többi fővárosaihoz képest. Egy 2013-as felmérés szerint a brazil főváros a 77. helyet foglalta el a megélhetési költségek tekintetében, így a világ egyik legolcsóbb városának számít. Élénk kultúrájával, lenyűgöző építészetével és sokszínű lakosságával Brazília egy vonzó úti cél azok számára is, akik olyan várost keresnek, amely egyedülálló élményt kínál anélkül, hogy sokat kellene kiadni a tartózkodás idején.

 10. A Praça dos Três Poderes a legfontosabb tér egész Brazíliában. A név három kormányzati ágra utal, melyek székhelyei  a téren találhatóak. Ezek pedig a következők; a Palácio do Planalto (elnöki hivatal)  a Congresso Nacional (Nemzeti Kongresszus)  és a Legfelsőbb Szövetségi Bíróság (Supremo Tribunal Federal) által képviselt bírói testület. 2023 elején ezt a területet szállták meg a választáson vesztes Bolsonaro elnök hívei tiltakozásul a szerintük elcsalt választások miatt.


 

  Booking.com


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.