Hirdetés

   Albánia egy aránylag kis területű dél-európai ország amit sokan felfedezetlennek és érintetlennek gondolnak. Fenséges hegyek, kihalt fehér homokos strandok és az országszerte található csodálatos természeti csodák terén Albánia felveszi a vesrenyt minden szomszédjával. Külön előnyt jelent, hogy Albánia nem túl zsúfolt,  pénztárcabarát, és a helyiek barátként bánnak az utazókkal.

   Adunk néhány jó ötletet azoknak, akik szeretnék valóban megismerni  Albánia autentikus szépségeit és a történelmi csodákat.  Íme a felsorolás; vízesések, Nemzeti parkok, termálmedencék melyek felkerültek Albánia legjobb természeti és történelmi csodáinak listájára.

1. A Kék szem – Zene


Blue Eye Albánia


  A kék szem nemcsak egy szép természeti csoda, hanem történeteket és megválaszolatlan kérdéseket is rejt magában. Körülbelül 30 perces autóútra fekszik  Saranda  tengerparti városától. Már az odavezető úz is nagyon szép, az utazó  azt fogja hinni, hogy valami egzotikus paradicsomba vezet, buja növényzettel és kristálytiszta vízzel. Maga a kék szem egy édesvizű forrásból táplált természetes medence. Elnevezése onnét ered, hogy  valóban úgy néz ki, mint egy nagy kék szem a folyó közepén. A „pupilla” egy mély, árnyalatú sötétkék folt, amelyet világoskék és zöld árnyalatok vesznek körül. Sokan megpróbálták meghatározni, milyen mély a Kék Szem, de senki sem tudja pontosan. A Kék Szem legendája egy óriási kígyó történetén a lehet fürödni, de figyelni kell: a víz nagyon hideg és örvénylik!

2. Kadiu híd — Permet


Kadiu híd Permet Albánia


  Ez a törökök által 1760-ban épített gyaloghíd Permet falubnál található, nagyjából egy órás autóútra Gjirokastertől és körülbelül másfél órás autóútra a Kék szemtől.  A Lengarice folyó természetes sziklás folyómedreire támaszkodva épült,  hosszúsága kb. 40 méter, ívének magassága  kb. 8 méteres. Érdemes megnézni közrlről is a híd struktúráját. A közelében szép kanyonokat, a termálforrásokat, a hófödte hegyeket és  buja erdőket lehet felfedezni.  Át is lehet menni a hídon, de csak óvatosan, hisz viszonylag keskeny a járható rész.

 

3. Valbona-völgy Nemzeti Park — Kukes megye


Valbona Nemzeti Park Albánia

A Valbona-völgy Nemzeti Park Albánia északi, Montenegróval határos részén található az ún. albán Alpokban található. A park összterülete  körülbelül 80 km2-es, és magasba nyúló alpesi jellegű hegycsúcsokat tiszte vizű forrásokat, ősi sziklaképződményeket és lenyűgöző vízeséseket lehet felfedezni a területénl. Ez a terület szinte  érintetlenül vészelte át a történelem viharait, így az  albán hegyek csodájaként emlegetik. A park  Európai védett övezet ahol veszélyeztetett fajok élnek. Olyan ritka és védett  állatfajoknak ad otthont, mint például a medvék, farkasok, szarvasok, hiúzok és a hegyi kecskék. A Valbona-völgy  Nemzeti Parkban a legnépszerűbb kirándulóhelyei közé tartozik  például a Jezerce-hegy és a Kollata e Keqe-hegy, amik  túrázásra és hegymászásra kiválóak. Vannak a közelben szállodák, de a helyiek is bérbe adnak szobákat a falusi turizmus jegyéban, így lehetősége van egy albán családnál megszállni.  Megismerhetik az albán emberek meleg, vendégszerető kultúráját. 

 Nvtelen 1

4. Butrint Nemzeti Park — Vlore megye

Butrint Nemzeti Park Albánia


A Butrin Nemzeti Park egy különleges hely, ami az UNESCO Világörökségi program részét képezi. Az ókorban  a Római Birodalom egyik legszebb és leglenyűgözőbb városa volt, de a harmadik évszázadban egy földrengés romba dötötte a várost.  A mai látogatók megismerhetik, mi maradt meg  Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt romvárosából. Beülhetnek az egykori impozáns amfiteátrumba, megtekinthetik a fennmaradt ókori műemlékek sorát, és  azokat a használati tárgyakat, amelyek túlélték az idők kemény próbáját. Miután befejeződik  a séta az egykori városban, gyönyörködni lehet  a Butrint-tóra és a Jón-tengerre nyíló csodálatos panorámában. ,Ezután érdmes megnézni Ali pasa Tepelena kastélyát és a Ksamil-szigeteket is. A közeli erdők és tengerparti vizek számos vadon élő állatfajnak adnak otthont, a farkasoktól, rókáktól kezdve a delfinekig, fókákig és a tengeri teknősökig.

 

5. Drilon forrásai — Pogradec

Drilon Drin-tó Pogradec Albánia

     A Drin folyó vize a Drilon-forrásokból származik, amely végül a Macedónia határa mentén található Ohrid-tóba ömlik. Ez egy csodálatos hely a turisták és a helyi lakosok számára is. A kirándulás során lehet fürödni és úszni is a kristály tisztaságú vizekben, és élvezni közben a közeli  Tushemisht falucska homokos strandját. Különleges látnivaló a kínai hid ami aabból az időszakból származik, amikor a két kommunista  ország szoros kapcsolatot ápolt egymással.

+1  Osumi-kanyon– Corovoda

Osumi-kanyon Corovoda Albánia

  Albánia déli részén található az Osumi kanyonok, amelyekre egész Albánia legnépszerűbb természeti csodájaként gondolnak. Ez a folyószurdok körülbelül 26 km-es  hosszúságú ami  körülbelül hárommillió évvel ezelőtt keletkezett a folyóvíz eróziója  következtében. Ezt a helyszínt  a legjobb tavasszal vagy csapadékosabb időszakban felkeresni,  mert a téli hó elolvadása után  fenséges vízeséseket tekinthet meg minden látogató. A folyó mellett felfedezhetik a kanyont raftingcsónakok segítségével is, melynek során különféle barlangok és sziklaképződmények is felfedezhetők. Ezeket a helyiek el si nevezték például látható a katedrális, a szem és a démonajtó is.

TÉRKÉPES SZÁLLÁSKERESŐ

Booking.com 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.