Hirdetés

  Az olajfa az ókortól napjainkig szent fának számít a görögök számára. Tudósok szerint először Görögországban  jelent meg a növény a középső paleolitikum időszakában. A Santorinin található Nisyrosban egy ásatáson kr.e 60.000-ből származó megkövesedett olívalevél leleteket is találtak. 

  Az olajfa az egyik legrégebben termesztett fa a világon.  Homérosz szerint a görögök az ókorban már 10 000 évvel korábban is a világon elsőként művelték. A görög mitológia szerint az első olajfa  az Akropoliszon bukkant fel, mint Athéné istennő ajándéka az athéniaknak.  Az ókori görögök az olajfákat a barátság, a győzelem, a bölcsesség és a béke szimbólumának tekintették.    Az ókori olimpiai játékokon az olimpikonok díja a "kotinók", vagyis az olajág koszorú volt.  Az olajágak ma is a békét jelképezik.    Az ókortól napjainkig  folyamatosan  közvetlen kapcsolatban állt a görög kultúrával, gazdasággal, művészettel, szokásokkal és hagyományokkal valamint a görögök hagyományaival és vallásával. 


grgváza olajfaszüret


Meddig él egy olajfa ?

  Egy  olajfa kb. 6-10 méter magasra nőhet meg.  Az olajfákat  a világ egyik leghosszabb életű fájának tartják, melynek várható élettartama 150 és 10.000 év között van. Ma már több mint 3000 éves olajfák vannak. A világ legöregebb ismert korú olajfája Krétán található és kb. 4000 éves.


olivafa iskolai ábra


 Az olivaolaj szerepe :

  Minden görög úgy szereti, tiszteli és gondozza az olajfákat, mint a családjuk tagjait.  Részben ennek is köszönhető  módon Görögországban gyártják  a legmagasabb minőségű és olívaolajat a világon.  Az ókori Görögországban építették fel az első olajbogyómalmokat, ahol olívaolajat állítottak elő élelmiszerként, ápolási és gyógyszerek készítése céljából. Az évek során az olívaolajat a étkezési célok mellett a világításban, az illatszerek készítésénél, az orvostudományban és a keresztény vallási rituálékban is használták. 


olivaolaj asztalon


  Az ókori görögök az olívaolajat nagy amfórákban tárolták és úgy kereskedtek  vele a szomszédos népekkel, például az ókori Egyiptommal is.  Modern korszakunkban az olívaolajat a világ szinte minden táján  fogyasztják az emberek, leginkább sütéshez használják, mert magas a hőállósága, és nem termel káros anyagokat.


olivaolaj készítése


Az olivaolaj összetétele:  

  Az olívaolaj tápértékét kémiai összetételének és a benne található esszenciális zsírsavaknak köszönheti. Az olívaolaj számos vitamint, fenolt és polifenolt, tokoferolt, szkvalént, β-karotint, rostot, ásványi anyagokat, alkoholokat és más értékes összetevőket is tartalmaz.  Minősége  alapján az extra szűz  görög olívaolaj az első helyet foglalja el, amit számos nemzetközi elismerés és tanúsítvány is bizonyít.  


olivabogyó


 

 Grgorszg

Az olivaolaj egészségre gyakorolt hatásai :

  A modern orvostudomány megerősítette az olívaolaj csodálatos tulajdonságait és fogyasztásának az emberi testre gyakorolt ​​jótékony hatásait. Az olívaolaj fogyasztása hozzájárul a betegségek és rendellenességek megelőzéséhez és kezeléséhez, például:

- Szív-és érrendszeri betegségek

- Emésztési rendellenességek (pl. Gyomorfekély, bélbetegségek)

- Metabolikus betegségek (pl. Cukorbetegség, hiperlipidémia, vitaminhiány)

- Szexuális rendellenességekben

- Bőrbetegségek gyógyításában

- A rák megelőzésében és kezelésében 


Szerző & fotók: Matthew Kalamata Ati


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.