Hirdetés

Az Égei-tenger északnyugati részén, a három ágú Chalkidiki-félsziget északi szélén található az Athos-hegyi Köztársaság mely egy szerzetes állam, ahová kizárólag férfiak léphetnek be.

 

Az Égei-tenger északnyugati részén, a három ágú Chalkidiki-félsziget északi szélén található az Athos-hegyi Köztársaság, mely egy szerzetes állam, ahová kizárólag férfiak léphetnek be.

A több mint ezer éve létező szerzetesi köztársaság az UNESCO Világörökség része.

Bár földrajzilag Görögországhoz tartozik, Athos mégis külön államként, a konstantinápolyi pátriárka alárendeltségébe tartozik. A 335 négyzetkilométeres területen 20 sziklára épített ortodox kolostorban él a 3000 szerzetes.

Napjainkig minden ugyanolyan mederben folyik, mint amilyen a középkorban is volt. Az ott élő szerzetesek elzárkózva a modern világtól, nagyon egyszerűen élnek. Imádkoznak, mezőgazdasági munkákat végeznek, kenyeret és olajbogyót vesznek magukhoz.

A szigetre sem a nők, sem nőstény állatok nem tehetik be a lábukat. (Ez alól csak a macskákkal tesznek kivételt.) Az utóbbi években több kísérlet is történt arra, hogy a női egyenjogúság jegyében megszűnjön ez az 1045-ből származó rendszabály, de a szerzetesek ellenállnak a változásra irányuló összes törekvésnek.

Belépni és megcsodálni a kolostorok kincseit és ősi kéziratait csak keveseknek lehetséges.

athos szoveg kozott


Az utazóközönség most is csak a hajókirándulások keretében min. 500 méteres távolságból csodálhatja meg ezt a különös világot. A látogatókhoz gyakran játékos  delfincsapat is csatlakozik az Uranopolisból vagy Ormos Panagiasból induló hajóutak során.

10 érdekesség az Athos félszigetról:

 

  1. Az Athos-hegyi Köztársaság, Görögország egyik legkülönlegesebb és legmélyebb hagyományokkal rendelkező helye, amelyet a szerzetesek szigorúan őriznek és őriznek.
  2. A látogatók számára szigorú szabályok vonatkoznak, és csak férfiak léphetnek be a területre, hogy felfedezhessék ezt a misztikus és csodálatos helyet.
  3. A területen található 20 kolostor és a lenyűgöző természeti környezet egyaránt lenyűgöző látványt nyújt az ide látogatóknak.
  4. Az Athos-hegyi kolostorok gazdag történelmi és kulturális örökséget őriznek, amelyek közül néhány több mint ezer éves.
  5. A szerzetesek hagyományos életmódjukkal és vallási gyakorlataikkal egyedülálló bepillantást nyújtanak az ortodox kereszténység világába.
  6. Az UNESCO Világörökség részeként az Athos-hegyi Köztársaság jelentőségét és egyedülálló kulturális értékét elismerik.
  7. A területen való látogatás előtt fontos tájékozódni a szabályokról és előzetesen engedélyt kell szerezni a belépéshez.
  8. A kolostorok és a környező táj lenyűgöző fotózási lehetőségeket kínál, amelyek megőrzik ezt a különleges és titokzatos helyet.
  9. A helyiek vendégszeretőek és barátságosak, és készek megosztani kulturális és vallási hagyományaikat az ide látogatókkal.
  10. A látogatás az Athos-hegyi Köztársaságban emlékezetes és megható élmény lehet mindazok számára, akik érdeklődnek a történelem, a vallás és a természet iránt.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.