Hirdetés

  A Dalmáciában létezik egy aprócska  sziget Baljenac , ami attól különleges, hogy a magasból tekitve egy emberi ujjlenyomatra hasonlít a formája.

   A Nazca vonalakhoz hasonlóan az emberiség csak a repülés felfedezése után fedezte fel  magának ezt  a különleges helyet az Adrián. Az összeesküvés hívők akár rá is csodálkozhatnának, hogy ki "teremtethette" az ujjlenyomatok szigetét. . Hasonló kőfalak amúgy másik horvátországi szigeteken is épültek. Ma is jelzik, hogy régen miképpen művelték  a földjeiket a környék lakói.


 ujjlenyomat sziget


  A Šibeniktől nem messze található kis sziget neve Baljenac (vagy Bavljenac). Ez az aprócska sziget az Adriai-tengeren, Dalmácia partjai előtt található és egy kis szigetcsoport része. Hosszúsága körülbelül 500 méteres, területe pedig alig éri el  a fél négyzetkilométert.


 Kedvezményeket  biztosító szálláshelyek Sibenik térségében:

 

Booking.com


  Az újjlenyomat barázdáit a sziget  23 kilométer hosszan futó kőkerítései  hozzák létre. A száraz kőfalainak rajzolata utánozza az ujjlenyomatunkat, ezeketet horvátul suhozidnak hívják.  Az építésükhöz felhasznált köveket a talajból ásták ki a gazdák, hogy azt jobban meg tudják azt művelni. Az egykori gazdák egyáltalán nem használtak kötőanyagokat, a köveket egyszerűen úgy fektették egymásra, hogy jól illeszkedjenek a falba és stabilan ott is  maradjanak. Praktikus megoldásukkal egyidejűleg  a parcelláik határait is kijelölték  és a terményeiket is segítettek megvédeni a széltől és a túlzott napsütéstől.


 


A horvát kormányzat kérelmezte, hogy Baljenacot felvegyék az UNESCO világörökségek listájára.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.