Hirdetés

  Katar egy közel-keleti arab emírség a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten. Területe Magyarországénak kb. a kilencede. A volt brit protektorátus 1971 óta független. A világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgázkészletével rendelkezik,

  Katar egy viszonylag fiatal ország, ahol a hagyomány és a modernitás olyan fajta kombinációjával találkozhatnak az oda ellátogatók, amelyet  máshol a világon sehol sem látni. Katar egyszerre tiszteli a történelmi örökségét, és közben folyamatosan divatos épületeket, szállodákat és infrastruktúrát fejleszt, ahol keverednek a világ kultúrái, gasztronómiája és a legkülönfébb emberekkel találkozhatnak a látogatói. Összegyűjtöttünk 10 olyan érdekességet Katarról, amit csak kevesen ismernek. Íme a részletek; 

 

 

1. Katar népessége:  Nagyjából 2,93 millió ember él Katarban (2020), ennek a létszámnak  viszont csak a 15%-a katari, a többségük külföldi vendégmunkás, akik ténylegesen működtetik az ország gazdaságát. Érdekesség, hogy az ott élőknek mindössze 24,7%-a nő, ami azt jelenti, hogy minden nőre három férfi jut..A  katariak 99,2%-a városlakó.

 

2. Katar földrajza: Katar a Perzsa-öböl egy félszigetén található viszonylag kis méretű ország. Területe 11 571 km². A legmagasabb pontja a 103 méteres Qurain Abu al Bawl Katar déli részén. A Szaúd-Arábiával közös 60 km-es határt leszámítva Katar 90%-át a Perzsa-öböl és a Bahreini-öböl veszi körül,  összesen  563 km-es hosszúságú partszakasszal rendelkezik.


katar térképe
3. Katar időjárása: Katar egy sivatagi éghajlatú ország kevés csapadékkal, nagyon sok napsütéssel, szélsőségesen forró nyarakkal és   nagyon enyhe telekkel. A havi   átlaghőmérséklete  januárban17 °C míg nyáron júliusban 36 °C szokott lenni. A  nyári hónapokban többször is   eléri a hőmérséklet a 40 °C-ot. a meleg időjárás miatt szinte mindeütt légkondícionálókat használnak, sokszor még a szabadban is. Az  eddig   mért legmagasabb hőmérséklet Katarban 50,4 °C  volt, amit 2010. július 14-én rögzítettek. A júliusi   legmagasabb mért átlaghőmérséklet 43 °C volt

 

4.  Katar  a világ egyik leggazdagabb országa. Gazdagságát az 1939-ben felfedezett kőolajmezőinek és a földgáz lelőhelyeinek köszönheti. A   Földön Kataré a hatodik legmagasabb egy főre jutó GDP. Ez  számít a legmagasabb az egész Közel-Keleten. Katar rendelkezik a világ   harmadik legnagyobb olajtartalékával, és a kőolaj/földgáz adja az ország összes bevételének 70%-át.  A Nemzetközi Valutaalap 2020-as becslése szerint Katar egy főre jutó bruttó hazai terméke (GDP) 138 910 dollár volt.

 

5. Katar elnevezése: Az első század közepén élt  Plinius római írótól származik, aki  „Catharrei”-nek nevezte a kis félsziget lakóit. Az elnevezése azóta többször is átalakult, egészen a 18. századig a Catara nevet használták, végül  a Katara  név vált az elterjedtebb írásmóddá és ebből jött létre a Katar országnévként.


doha látképe

6. Katar az egyik legszárazabb ország. Egyáltalán nincsenek tavaik vagy más folyók ill. állandó édesvíz tározók. Az ország komplett ivóvizét    sótalanító üzemekkel állítja elő, ahol a tengervizet elpárologtatják, így a só elválik a víztől, amit tovább ülepítenek és szűrnek még. ez természetesen is lezajló folyamat, de a magas szükséglet miatt gáz ill. olaj égetésével gyorsítják a folyamatot, amiért sok természetvédő bírálja Katart. 

7.  Katar a Föld egyik legbiztonságosabb helye, 2020-ban már harmadik alkalommal választották meg a világ legbiztonságosabb           országának. Alig van bűnözés és mindössze 0,1 % a földrengések esélye is.

 

8. A katari hétvége péntek-szombatra esik: Az arab világban a péntek  számít áldott napnak és ehhez veszik hozzá a szombatot. A normál   munkahetük vasárnaptól kezdődik el és egészen csütörtökig tart.


doha 02
9. Zászló: Csak kevesen ismerik fel kapásból Katar feltűnően gesztenyebarnás és fehér lobogóját, a fogazott középső részekkel. A lila az ország lila festékiparának fő színe, amely az Al Khor-szigetekről származik. A 9.  fogazott cikk-cakkos sáv pedig megmutatja, hogy Katar a „megbékélt Emirátusok” kilencedik tagja volt. A britekkel 1916-ban megkötött szerződésre emlékeztet a zászlójuk, ez az egyetlen olyan zászló a világon, aminek a szélessége több mint duplája, a magasságának.
katar zászló

 

 

10.  Katarban nem szeretik a dohányzást és az alkoholt: Szinte minden nyilvános  helyen tilos dohányozni. Ezek közé sorolják a katari a múzeumokat, a     sportpályákat, a bevásárlóközpontokat és az éttermeket is. A szabálysértőknek 1000-3000 QAR közötti bírságot kell fizetniük, ha     dohányzáson kapják őket. Alkoholos italokat is tilos nyilvánosan fogyasztani, az utazók leginkább szállodai bárokban tudnak vásárolni, amit szándékosan drágán tehetnek meg.

 


udják

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.