Hirdetés

   Minden repülős utazó ki van téve annak, hogy  poggyászkár éri a feladott csomagjait. Ezek a károk sokfélék  lehetnek, kezdve a késedelmes érkezés vagy eltűnés eseteit egészen a  rongálásig vagy a megsemmisülésig. Cikkünkben ezt a témát járjuk körül és praktikus tanácsokat is adunk.

  A reptéri káoszok miatt alapvetően mindenki aggódhat amiatt, hogy mi lesz a sorsa az induláskor feladott poggyásainak. Ebben a témában alapvető jogszabálynak számít, hogy az indulási repülőtéren feladott poggyászért a szerződő légitársaság felel. Az olyan esetek képeznek csak  kivételt, amikor a feladott poggyász már eleve sérült, illetve ütött-kopott volt. Az Európai Unió  2027/1997 EK rendelete szabályozza a poggyászkárok  kérdését, melyek rendelkezései kötelezőek az európai  légitársaságokra nézve.

Minden  légitársaság igen részletes szabályokat, előírásokat alkalmaz a poggyászokra vonatkozóan. Az Unió rendelkezése szerint  a légitársaságoknak kötelezettségük a csomagokra vonatkozó részletes szabályokat ismertetni  az utasokkal. 

 A légitársaságok  meghatározzák a poggyászkárokre vonatkozó eljárási rendet, vagyis azt, hogy hol, mikor és milyen formában  kell a poggyászproblémát jelezniük az utazóknak. Ezen kívül azt is tartalmazza a szabályzat, hogy mely esetekben mentesülnek a légitársaságok a kártérítés alól illetve, hogy maximum mekkora összeghatárigig áll helyt az adott légitársaság. Ezeket az információkat a honlapjukon kívül az üzletszabályzatban is közzé kell tenniük. Azonban fontos kritérium, hogy  a szabályoknak teljes összehangban kell lennie az Uniós előírásaival.


börönd táska útlevél


 

   A rendelet szerint a helytállás összege a poggyász késésért és megsemmisülésért is legfeljebb 1200 Euro lehet. Fontos tudni azonban, hogy a ezen  felül nincs akadálya annak, hogy egy  légitársaság ennél magasabb kártérítést fizessen a kárért, viszont ennél kevesebb összeg nem határozható meg. 


 TIPP:   Foglaláskor mindeki olvassa el a légitársaság szerződési feltételeit , valamint kössön megfelelő fedezetű utasbiztosítást is,                       hogy a poggyász- és egyéb kárai  is teljeskörűen megtérülhessenek.


  Fontos tudni, hogy a megalapozott kárigényt nemcsak a  légitársasággal szemben lehet érvényesíteni, hanem az utasok Baleset- és poggyász biztosításának  terhére is. Minden  utasbiztosítási szerződésben megtalálható  a poggyászkárra vonatkozó biztosítási események felsorolása. Fontos tudni azonban,  hogy a biztosítók kizárólag a szerződési feltételeikben meghatározott esetekben térítik meg a károkat. A szerződéseikben többféle káreseményt is kizárnak, amelyik esetekben a biztosító nem fizeti ki a károkat. Jellemző az ilyen károkra, hogy a biztosítók kizárólag  azokatt a károkat térítik meg, amiket nem fizet meg a légitársaság. Jellemző eset, amikor egy biztosító előírja, hogy a kárbejelentéshez  csatolni szükséges minden olyan irat  másolatát, ami rögzíti a légitársasággal történő eljárást.

További hasznos cikkeink a témában:

Mit vihetünk magunkkal a repüőgépre? Összeállítás arról, hogy mit szabad és mit nem a kézipoggyászban vinni ?

Csomagolási toplista: Mit nem szabad kihagynod a csomagoláskor ?

Utazós patika: Milyen gyógyszereket csomagoljunk be, ha utazunk ?  

Járatkésés járat törlés: Tudod, hogy mennyi kártérítés jár ilyen esetekben?


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.