Hirdetés

  A horvát szigetekre viszonylag egyszerűen eljuthatunk az  új autópályák és a Jadrolinija   állami komptársaság segítségével. Horvátország ugyan őrült tempóban építi az új hidakat a különböző szigetekre, de a Jadrolinija kompok nélkül a szigetek nagy része teljesen el lenne vágva a külvilágtól.

   Horvátország természeti szempontból a világ egyik leggazdagabb országa. Az Adria parti ország minden évben sok turistát vonz csodálatos természeti szépségeivel. Főleg a kristálytiszta vizű adriai tengerpartokat keresik a látogatók, ezek közül is külön vonzerőt jelentenek a kisebb-nagyobb szigetek és zátonyok, melyek száma pontosan 1244, közülük csak 50 sziget lakott. A nyári szezon közeledtével sok utazó indul a horvát szigetekre, hogy kikapcsolódjon. Habár több sziget hídon át is elérhető, a legtöbbet közülük a  Jadrolinija kompjai és hajói segítségével tudják megközelíteni a nyaralók. Összegűjtöttünk néhány   hasznos tippet és praktikus tanácsot, ami jól jöhet, ha valaki egy horvát szigetre készül legközelebb.

 • A Jadrolina kompok online foglalása rendkívül egyszerű. A helyfoglaló oldaluk nagyon logikusan van felépítve, alapból a horváton kívül német-, angol- és olasz nyelven is olvasható rajta minden tudnivaló.
 • Ha online lefoglaljuk a helyünket, már nem kell sorban állni a pénztáraknál. A tapasztalt utazók pedig jól tudják ezt és  online előre foglalnak. A lefoglalt jegyeket nem kell kinyomtatni a beszálláskor a vonalkódot egyszerűen bemutatjuk a  mobiltelefonunkon.
 • A Jadrolina kompok árazása  főszezononként és mellékszezonban  eltérő. Nem tűnik minden esetben logikusnak az árszint, mert a díjtételek ugyanarra a távolságra néha kevesebbe, néha  pedig többe kerülnek ami az adott útvonaltól és dátumtól is függ.
 • A legtöbb kikötőben  találunk kávézót, éttermet és üzleteket is, de van olyan kikötő is, ahol még kioszk sincs. Célszerű dolog emiatt inni- és harapnivalóval készülni a hosszabb átkelésekre. Jadrolina header

 

 • Mi a különbség a komp-, hajó- és nagysebességű vonalak között ? Gépjárművek szállítása csak kompvonalakon lehetséges, hajókon és nagysebességű katamarán  járatokon csak utasokat szállítanak.
 • Ha valaki online készül jegyet vásárolni, készítse elő a forgalmi engedélyt is, mert bizonyos adatokra szükség lesz belőle.
 •  Ha az utazó valamilyen okból lemondaná az utazását, a jegy lemondására csak az érvényességi időn belül, azaz a jegyen feltüntetett indulási időpontig van lehetősége a foglalási oldalon vagy a foglalás  a hajó utolsó indulásáig a menetjegy érvényessége alatt. A jegyek lemondásért  -10% költségáltalányt számítanak fel. A lemondás közvetlenül ügynökségeknél, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehetséges.
 •  Sok kompon van büfé harapnivalókkal és kávéval. A vizes helyiségek általában tiszták, rendben tartják őket.
 • A kompon és kompvonalakon felár ellenében lehet kerékpárt szállítani  (kivéve a 409-es kompvonalon, ahol a kerékpár szállítása nem megengedett). Szétszerelt kerékpárok szállítása azonban nem megengedett. (kivéve teljesen zárt táskában) Ha a kerékpár a jármű tetején van, akkor nincs külön díj, de a kompon rendelkezésre álló hely miatt jegyvásárláskor  be kell jelenteni. Ha viszont a kerékpárt a jármű mögötti tartón szállítják, akkor a teljes hossz (jármű + kerékpár) nem érheti el az 5 métert, ha esetleg meghaladja az 5 m-t, akkor az 5 m-nél hosszabb személygépkocsira érvényes tarifát kell megfizetni. A hibásan bejelentett járművek behajózását nem engedik meg.
 •  Házi kedvencek, kutyák, macskák, madarak és egyéb kisállatok szállítása megengedett. Ezeket az állatokat csak úgy szabad szállítani, hogy a többi utasokra vagy a hajóra se jelentsenek veszélyt. Ezen állatok tulajdonosai vagy kísérői vállalják a házi kedvencek utazásának összes kockázatát,  maguknak kell gondoskodniuk róluk (étel, ital, higiénia és egyéb szükségletek), valamint felelősséggel tartoznak az utasokat, a személyzetet vagy a hajót ért károkért. A fedélzeten lévő kutyáknak szájkosárral kell rendelkezniük (kivéve a segítő kutyát), és pórázon vezetni kell őket. A kistestű kisállatok szállítása is megengedett, de kizárólag kisállat szállítására és szállítására szolgáló táskában vagy ketrecben, melynek mérete legfeljebb 45 x 35 x 25 cm, és vízálló aljú. A kisállatszállító összsúlya nem haladhatja meg a 8 kg-t. A táskát az ülés alatt vagy az ölben kell tartani, és egy utas számára csak egy kisállattáska megengedett. Kistestű házi kedvencek szállítása ingyenes.Minden más kategóriájú háziállat  a katamaránokon való szállítása tilos. Ha a valamelyik utas tiltakozik az elhelyezett állatok viselkedésével szemben, a parancsnoknak jogában áll kérni, hogy a problémás viselkedésű állatot katamaránon, szabad ülőhely esetén a nyitott fedélzeten lévő dobozban helyezzék el. Ha a probléma nem orvosolható, a parancsnoknak jogában áll a tulajdonost és a problémás viselkedésű állatot az első kikötőben kiszállítani, visszatérítés nélkül.
 • A hajók időnként késhetnek bizonyos útvonalakon.  Ha valaki több kompot tervez egymás után, akkor jó ha van B tervünk az utazásra.
 • Ami az autós kompokat illeti, Jadrolinija a piac legfontosabb szereplője, de sok helyen van alternatív lehetőség is, pl.  a B. Krilo egy katamaránnal Splitből Hvaron és Korculán keresztül közlekedik Dubrovnikba.
 • Nagyon kell vigyázni a pénztárnál megváltott jegyekre, ugyanis az elvesztésük esetén a jegyet elvesztő utas kártérítésre nem jogosult, és nem kaphat második jegyet sem, ami a jegyét helyettesíthetné.
  Jadrolina2

  A Jadrolinija hajói és kompjai  nélkül nem létezhetne turizmus a horvát szigeteken. Az egész régió gazdasági és turisztikai élete múlik rajtuk. Már maga a vízi út is óriási élményt jelent az utazóknak és akkor a csodálatos panorámáról még szót sem ejtettünk!


Online szálláskeresés akciós árakkal Horvátországban olcsótól a luxusig:

Booking.com

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.