Hirdetés

  Ha valaki hosszabb ideig tartózkodik Róma városában, érdemes lesz egynapos kirándulást tennie a Rómától mindössze 29 kilométerre keletre található Tivoliba, ahol  számos történelmi villa található. A 16. századi Villa d'Este a reneszánsz gyönyörű példája varázslatos palota kertekkel.  A Villa Adriana Hadrianus császár hatalmas villájának romjait őrzi Tivolitól pár kilométerre,  Tivoli harmadik nevezetes villája a Villa Gregoriana, amit elsősorban a kertjeiben található festői vízesések miatt látogatnak.

1) Villa d'Este

 A Villa d'Este Róma közelében a Sabine-hegységben, Tivoliban található. A komplexum egy reneszánsz palotából és a hozzá tartozó kertekből áll. Teljes  területe körülbelül 4,5 hektárnyi. A Villa d'Este palota a kifinomult reneszánsz építészeti kultúra egyik legjobban megőrzött példája. A palota és a kert építői a maguk idejében újdonságszámba menően innovatív megoldásokat használtak. A villa kertépítészete jellegzetes  és  egyedülálló példája a tizenhatodik századi olasz művészetnek, érdemes megcsodálni  a szép szökőkutakat és  díszes medencéket. A Villa d'Este mintát adott a későbbi európai kertek tervezőinek.  Livio Agresti nevéhez kötődik a villa gyönyörű belső világa, ami nagyban hozzájárult, hogy a Villa d'Este felkerülhetett az UNESCO világörökségi listájára.


tivoli villa deste A Tivoli-i Villa d'Este gyönyörű kertjei


  A Villa d'Este régen a ferrarai hercegek tulajdonában állt, akik az ősi Este családhoz tartoztak. A ferrarai Este család egy olyan olasz dinasztia megtestesítője volt, akiknél a művészet és a kultúra központi szerepet játszott. Enek volt köszönhető, hogy az Este család  reneszánsz kerttel és gyönyörű vízművekkel rendelkező nyári villát építtetett. A palotát és a kerteket is Ligorioval terveztette meg Ippolito II d'Este bíboros. A villa tervrajza szokatlannak számított abban az értelemben is, hogy az építész egy régi kolostor egyes elemeit is kénytelen volt felhasználni az épülethez. A kastélykert felől sávokkal, ablakokkal és oldalsó pavilonokkal kialakított háromemeletes épület  látható. Az épület elegáns megjelenését a középső loggia töri meg. A villa kértjében sok díszes szökőkútat lehet látni, melyeket  a környező hegyek forrásai tápláltak. Érdekesség, hogy mindet a   gravitáció erejével oldották meg, a kutak vize azután a kert többi részébe áramolhatott tovább.

2) Villa Adriana

   A Tivolinak  másik nevezetes palotája a Villa Adriana, mely régen Hadrianus császár palotája volt.  A palotát Tivolitól 4 kilométerre nyugatra lehet megtalálni. Építése i.sz. 126 és 134 között zajlott egy 120 hektáros császári birtokon, ami egy palotából, tengerparti pihenőhelyekből, színházakból, személyzeti szállásból, uszodából, földalatti átjárókból és még egy sportstadionból is álltak. Parkjában csodálatos műalkotások voltak. Barlangok, állatparkok, szökőkutak, vízesések és medencék díszítették egykor. Nem is meglepő, hogy a Villa Adriana számít a klasszikus ókor egyik leggazdagabb és legnagyobb komplexumának.


tivoli villa adriana

Hadrianus római villájának maradványai


   Hadrianus császár a hellenisztikus udvari kultúra normáit követve építtette meg a palotáját. Viszont a korabeli szokásokkal szemben Hadrianus nem a egy domb tetejére építette palotáját, hanem egy alacsonyabb ponton. Ennek nagy előnye volt, hogy védett volt az északi szelektől és a vízellátást is meg tudták olldani.    A Villa Adriana látogatóit rengeteg program és látnivaló várja. A klasszicista építészeti stílusban egyedülálló komplexum, amely ötvözi az egyiptomi, görög és római építészeti stílusok építészeti elemeit. A Villa Adriana nagyon leghíresebb része a kertben található szökőkút tér. Onnét voltak elérhetőek  egykor a lakosztályok és a könyvtár is. Érdemes felkeresni, mert rengeteg értékes emléket lehet ott megnézni.

3) Villa Gregoriana és Tivoli többi része

   Tivoli valamivel hűvösebb klímájának köszönhetően  évszázadokon át volt a római nemesek menedékhelye. A korábban ismertetett két UNESCO világörökségi helyszínen kívül több más látnivaló is van Tivoliban. Ilyen például Villa Gregoriana  szépen gondozott zöld parkjával. Korábban egy árvíz miatt sok ház megsemmisült, majd XVI. Gergely pápa parancsára a további árvizek megelőzésének céljából egy nagy vízesést építettek itt. Nézze meg  Tivoli legszebb helszíneit ezen a filmen:

 


Válaszd ki a számodra legjobb szállást Rómában!


Booking.com


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.