Hirdetés

Ki ne ismerné gyermekkorunk kedvenc misztikus alakját, aki december elején mindig meglátogatott minket és meglepett mindenféle finomsággal?  • A Mikulás egy valós személyről, Szent Miklósról lett elnevezve, aki 280 felé született a mai Törökország területén. A jómódú család sarja egyházi pályára lépett, ami hosszabb távon ki is fizetődött: Myra püspöke lett. A keresztény történetek alapján azért működött a Miklós-kultusz, mert az 52 évig püspöki széken ülő Miklós rettentő bőkezűségéről vált híressé.
  • Halálát szinte biztosan meg lehet határozni: 343. december 6-án hunyt el, és innen ered a mai napig is használatos dátum az ajándékozásra.
  • Halála után a hamvait két helyre szállították az arra járó kereskedők: az olaszországi Bariba és Velencébe.


10 teny mikulas 01

fő kép: twitter.com  • Ezzel kapcsolatos, hogy Törökország és Olaszország között heves diplomáciai küzdelmek zajlanak az ereklyéért, ugyanis előbbi szándékozik visszaszerezni azt.
  • Az eredeti történetekben a Mikulást nem csak manók és krampuszok segítették, hanem angyalok is, az utóbbiak viszont kikoptak a közbeszédből.
  • A Mikulást először 1809-ben kötötték össze a kéményekkel, amikor Washington Irving megírta a „New York története” című regényét.
  • Egy másik, a Mikuláshoz kötött ikonikus tárgy a szánkó, amit egy amerikai költőhöz köthetünk, akik 1822-ben írta meg a „Szent Miklós látogatása” című költeményét, amiben leírja az olvasóknak a szánt és az azt húzó rénszarvasokat.

 Utazási Tipp  
    Törökországi utazások, akciók, last minute

  • Mára már sokak szemében úgy élhet a Mikulás, mint egy jól felépített marketingfogás, akikkel szinte mindent el lehet adni a karácsonyt megelőző hetekben. Ehhez a figurához először James Edgar nyúlt hozzá 1890-ben, és utána terjedt el a világon.
  • A Mikulás alakját viszont egyértelműen a Coca-Cola terjesztette el a világon az 1931-es kezdetű kampányával, ahol először mutatkozott be a piros, mosolygós Szent Miklós.
  • Bár sokan azt hiszik, hogy a Télapó elnevezés a kommunizmusból maradt rá az országra, amikor a szovjetek minél több vallási kötődésű dolgot próbáltak kiirtani az emberekből, valójában ez a név már Arany János idejében is használatos volt.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.