Hirdetés

  Az első balatonfürdei Anna-bált 1825. július 26-án rendezték  meg  az egykori  Horváth fogadóban Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya Anna-Krisztina tiszteletére, aki ott ismerte meg későbbi férjét Kiss Ernőt az 1848-49-es szabadságharc későbbi aradi  vértanúját. 

  Közel kétszáz év óta rendezik meg  Balatonfüreden a híres Anna-bált, melyet minden évben az Anna naphoz legközelebb eső szombaton szoktak megrendezni.   A Magyarország legelőkelőbb báljai közé sorolt Anna-bál gyorsan vált híressé, amit a reformkor idején olyan neves művészek és politikusok  is felkerestek, mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Blaha Lujza vagy Jókai Mór. 


Bfüred Ana grand


    Egy kis történelem:

  Az első bálokat a Szentgyörgyi Horváth család  Balatonfüred központjában található  1798-ban épült copf stílusú fogadójában rendezték meg, ami  sokáig a balatonfüredi társasági élet központja  is volt, szívesen látogatták a közélet fontos szereplői.   A XX. század során a különböző társadalmi folyamatokra visszavezethető okoknál fogva fokozatosan vesztett jelentőségéből a nyári rendezvény, sőt az I. világháborút követően 1954-ig szünelt is a sorozat.   1957-től  már a szépen felújított egykori Kúrszalonban tartották meg a zenés rendezvényt, mely ma az  Anna Grand Hotel rendezvényterme.


Bfüred Ana grand

 

Így zajlik az Anna-bál :

Az Anna-bálra hagyományosan a 18. életévüket betöltött balatonfüredi lányokat  hívják el, nyitótánca pedig hagyományosan Huszka Jenő Anna-báli keringője valamint a díszpalotás, a bál sokszor másnap hajnalig is eltart.  A zsűri minden évben megválasztja  az Anna-bál Szépét és a két udvarhölgyét akik Viktória Rotchild  illetve Aponyi mintájú Herendi porcelánvázát kapnak ajándékba a Herendi Porcelánmanufaktúra felajánlásaként.  2003 óta az Anna-bál alkalmából adják át Kiss Ernő herendi porcelánból készült huszárszobrát is annak, aki a legtöbbet tette Balatonfüredért.  


Bfüred AnnaBal emléktábla


 Kísérő rendezvények :

- A bál előtti napon tartják meg a szívhalászatot, ahol a résztvevők az 1891-ben épült Kelén gőzös fedélzetéről a Balatonból kis     hálókkal kihalászhatják a faszívekre írt nevek közül az első táncpartnerük nevét.

- Az Anna-bál napján az előző év bálkirálynője hintóval körbakocsikázza Balatonfüredet.

- A Móló Színpadon zenés műsorokkal és táncbemutatókkal szórakoztatják a nyarlókat és a füredieket.

- A városi Fúvószenekar koncertezik a Gyógy téren, a Kossuth forrásnál.

- Esti  utcabált rendeznek.
- A bált másnapján délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei bemutatkoznak a Móló színpadon a közönségnek, majd lovas   huszárkísérettel végigkocsikáznak a városon.

- Az Anna bált megelőzik az Anna Fesztivál programjai,  aminek része volt egy  cigányprímás verseny is.     BALATONI SZÁLLÁSFOGLALÁS ONLINE:

Booking.com


 

© 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.