Hirdetés

Utazási információk A-tól Z-ig a Déli-sarkra látogatóknak.

 

Ugyan semmiképpen sem nevezhető hétköznapinak egy déli sarkra szervezett utazás, de az elmúlt évek fejlődésének köszönhetően a különböző utazási lehetőségek egyre több ember számára tették lehetővé a titokzatos kontinens felkeresését.


antarktisz 01A Föld hatodik kontinense az Antarktisz. Belső területe egy óriási, jórészt hóval és jéggel borított egyhangú és hatalmas síkság. Leginkább a keskeny part menti sáv mutatja meg a sarkvidék szépségeit, ahol a tenger a jég és a sziklák igen látványos és változatos formákban jelennek meg. Mi mással lehetne jobban megismerni ezt a vidéket, mint a novembertől márciusig foglalható expedíciós hajók fedélzetéről?

 

Ezek a hajók nagyban különböznek a Földközi- és Karib-tengeren közlekedő hatalmas szállodahajóktól. Úti programjukat nagyban befolyásolja az időjárási és jéghelyzet. Felbukkanhatnak az út során bálnák, bizarr formájú jéghegyek és a fedélzeten utazó kutatók érdekes előadásokon, beszélgetések során ismertetik a látottakat.

 

Napjainkban kb. 30-40 hajó szeli az Antarktisz körüli vizeket. Ezek a hajók legfeljebb 80-100 főt szállítanak, mert nagyobb hajókkal a partra szállásoknál nehézségek adódnának. A hajóutak Dél-Amerika legdélebbi kikötőiből indulnak, ezek pedig a következők: Chile – Puta Arenas, Argentina – Ushuaia, Falkland-szigetek –Stanley. A hajók általában 1,5-2 napos út után érik el a sarkvidéket és a programokat kb. 50 kikötőhelyből válogatva állítják össze. A pingvin és fókakolóniák felkeresése mellett túrázás, vulkán mászás, kutató állomások és történelmi kilátóhelyek meglátogatása teszik változatosabbá a programokat. Léteznek extrém hosszú hajóutak is, melyek 2-3 hónapig tartanak és félig, vagy teljesen megkerülik az Antarktiszt. Különlegességnek számít az a program is, ami a chilei Punta Arenasból a légierő gépeivel keresi fel a Teniente Marsh kutatóbázist, majd a bázis melletti szálláshelyről helikopteres túrákon keresi fel a fontos látnivalókat.


antarktisz 02


Mindenképpen vinni kell az utazásra:

 

  • távcsövet
  • napszemüveget
  • napvédőszert
  • hátizsákot
  • fényképezőt jó objektívvel

 

Praktikus tudnivalók az Antarktiszra utazóknak:

 

A Déli-sark vidéken az amerikai dollár az elfogadott fizetőeszköz. A hajókon az út során nem használnak készpénzt, az italfogyasztást és a vásárlásokat többnyire a vendég számláján rögzítik és az út végén kell csak fizetni. A hajókon utazók folyamatosan sok információ közül tudnak tájékozódni:A napi programokat több helyen is kihelyezik; A hajókönyvtárban bőséges a választék szakirodalomból; Az utat kísérő tudományos munkatársak sok előadást tartanak a sarkvidék történelméről, állat és növényvilágáról.

 

A nappali hőmérséklet általában 0 fok körüli, de szinte állandóan fúj a szél, így rétegesen kell öltözködni, gondolva a szélre és a csapadékra. Sapkát és hátizsákot mindenképpen javasolt vinni a túrákra. A hajókon nagyszámú személyzet gondoskodik a vendégek kényelméről és a program zavartalan lebonyolításáról: matrózok, éttermi személyzet, tudományos munkatársak, hajóorvos. Borravalójura napi 5-10 $-t érdemes betervezni.


antarktisz 03


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.Érdekes cikkek hasonló témában