Hirdetés

Az indonéz szigetvilág legszebb szigetén a festői szépségű strandok mellett gyönyörű templomok és a balinéz kultúra emlékei várják az oda utazót.

 

Azt hiszem Bali neve ismerősen hangozhat a legtöbbek számára, ugyanis ez a kis indonéz sziget komoly népszerűségnek örvend az utazók körében. Bár adottságaiból adódóan egy tengerparti nyaralóhely, az igazi érdekesség amelyet Bali tartogat számunkra a kultúrájában, a helyiek vendégszeretetében és természeti adottságaiban rejlik. A vulkanikus eredetű szigetnek az autentikus látképét nem más adja, mint a Gunung Agung szent vulkán. Ezen kívül pedig egy igazán festői táj tárul szemünk elé a rizsteraszokkal, pálmaligetekkel.A sziget különleges kultúrájának alapjául szolgál a helyiek életét is nagy mértékben meghatározó hindu vallás.Nem véletlen, hogy lépten-nyomon műemlékek és templomok színesítik a sziget látképét. Talán pont ehhez, a hitükhöz vezethető vissza az a barátságos, harmonikus, pozitív és nyugodt légkör, amelyet utazásunk során élvezhetünk. A balinézek hitvilága egy igazán egyedi és komolyan vett ága a hinduizmusnak. Napi többszöri imádkozásaik, szertartásaik, ünnepségeik már önmagukban látványosságként szolgálhatnak a szigetre látogató külföldiek számára.


bali 01


Egyet azonban fontos leszögeznünk: ha egy tengerparton fekvős, strandolós nyaralásra vágynánk, nem biztos, hogy erre Bali a legjobb választás. Bár vannak szebb tengerpartjai is, és természetesen bőven van lehetőségünk a strandolásra, a gyönyörű, átlátszó, türkizkék, tiszta tengervízzel és a csillogó hófehér homokkal nem igazán fogunk itt találkozni. Ennek kompenzálásaként viszont a nagyobb szállodák kifejezetten vonzó medencékkel várják az érkező vendégeket.
 Utazási Tipp  
    Utazások Indonézia legszebb tájaira

Ha viszont egy igazi, kulturálisan is gazdag kikapcsolódásra vágynánk, Bali tökéletes választás. Éghajlatának köszönhetően egész évben élvezhetjük a napsütést és a harminc fokokat, egyedül a csapadék mennyisége ami változik. (novembertől áprilisig tartó időszakban lényegesen több)

bali 02


Vegyük hát sorra azokat a látnivalókat, amelyeket semmiképpen sem szabad kihagynunk, ha az Istenek szigetére sodor bennünket az élet.

 

  1. Tanah Lot templom: kétség kívül a sziget egyik legikonikusabb temploma. A világörökség részét képző építmény különlegessége, hogy egy sziklára épült a tengeren a tenger istenének, Barunának a tiszteletére.
  2. Besakih anyatemplom: Bali legnagyobb temploma. A hosszú lépcsősorok tetejére érve egy igazán páratlan komplexum tárul a szemünk elé, amelynek egy része látogatható ugyan, de az igazán szent helyei a nyilvánosság számára zárva maradnak.
  3. Goa Gajah barlangtemplom: vagy más néven az Elefántbarlang. Bár a barlangot mesterségesen hozták létre, a kicsiny templom, és a bejáratot ékesítő boltív káprázatos látványt nyújt az érkező utazók számára. Azt mondják, ha elég csendben figyelünk, meg Shiva istennő hangját is hallhatjuk.
  4. Ubud majomerdő: a város központjától nem messze található, szerecsendiófákban gazdag erdő rengeteg szabadon élő makákónak ad otthont, amiket a helyiek egyébként szentként tisztelnek. Az erdő meglátogatása igazán különleges élményként szolgálhat mindenki számára, ám nem árt résen lennünk, ugyanis szőrös barátaink előszeretettel csennek el a bámészkodó turistáktól szemüvegeket, kalapokat, és egyéb könnyen mozdítható tárgyakat.
  5. Királyi palota: ha már Ubud környékén járunk, érdemes betekintenünk a helyi királyi palotába és annak páratlan kertjébe is. A palota jelenleg is használatban van, azonban kertje és az épület egy része nyitva áll a látogatók előtt.
  6. Az ősi Penglipuran falu: Bali egyedülálló skanzenja. A faluban megőrizték a régi bambuszból készült épületeket, így testközelből ismerhetjük meg Bali múltját. Különlegessége azokban, hogy a falut még mindig lakják. Kell ugyan fizetnünk belépőt, de ennek összege nagyon minimális, a belépés után pedig itt se lepődjünk meg, ha a helyiek esetleg meginvitálnak bennünket magukhoz.

bali 03


Maga az utazás Balira átszállásokkal téli repülőúttal jár, viszont ha már odaértünk, a helyi árak kifejezetten kedvezőek az európai ember számára.  Érdemes figyelnünk a ruházatunkra, habár a strandokon és városokban ez nem is elvárt, a Szent helyeiken, templomaikban kellően odafigyelnek a megfelelő öltözéke. Ha nyitottak vagyunk új dolgok kipróbálására, vagy esetleg már jártasak vagyunk a jóga gyakorlatokban, érdemes lehet meglátogatni egy jóga órát is a spiritualitás szigetén.


 Utazási Tipp  
    Utazások Indonézia legszebb tájaira

A szörfösök számára Kuta igazi paradicsom, illetve a szórakozásra vágyó fiatalok is válogathatnak itt a különféle szórakozóhelyekből. Fontos azonban leszögeznünk, hogy ez semmiképp sem Bali igazi arca, így ha szállásunkat itt is foglaltuk, érdemes időt és pénzt szánni a sziget valódi világának megismerésére.

 

Összegezve tehát Bali egy igazi kulturális kincsesláda, amit a pihenésünk során felfedezve egy valódi spirituális utazásnak is részesei lehetünk.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.