Hirdetés

Ismételten kitört a Cumbre Vieja vulkán La Palma szigetén. Brutális erejű kitörése mostanáig 513 épületet  és több mint 237 hektáros területet pusztított el a Kanári-szigetekhez tartozó szigeten.

    A spanyolországi La Palma szigetén kitört vulkánból  gyorsuló sebességgel halad a  láva a tenger irányába vezető úton,  már  alig 800 méter választja el az Atlanti-óceántól - közölték a helyi szakemberek. A több, mint 50 évig szunnyadó  vulkán 9 nappal ezelőtt tört ki ismét  és két nagyobb láva folyása már több száz útjába kerülő épület és banánültetvényt is elpusztított. Körülbelül 6100 embert, köztük 400 turistát kellett eddig biztonságba helyezni. Pár napja még azt közölték, hogy az egyik fő lávafolyam megállt és a  második folyása is jelentősen lelassult a síkabb területen.  Hétfőn viszont ismét megerősödött a vulkán aktivitása és egyik napról a másikra ismét robbanásveszélyessé vált a helyzet. Újból rengeteg láva és hamu ömlik ki a kráterből, kedden pedig egy újabb kráter is megnyilt, ahonnét ezer foknál is melegebb és a korábbinál folyékonyabb és gyorsabban haladó láva ömlik lefelé.

  A  szeptember 19 óta tartó kitörés során eddig nem volt haláleset vagy sérülés a sziget 85 000 lakosa közül. A Cumbre Vieja eddig több mint 46 millió köbméter olvadt kőzetet lövellt ki magából a Kanári-szigetek Vulkanológiai Intézet közlése szerint. A la palmai repülőteret, amit szombaton a hamufelhők miatt lezártak, hétfőn ismét megnyitották, de a légiforgalom továbbra is szünetel, mert a  helyi Binter légitársaság közölte, hogy továbbra is felfüggeszti járatait a biztonságos  repülés feltételeinek hiánya miatt. Így La Palmát csak hajón lehet elérni vagy elhagyni.

   A helyi hatóságok attól tartottak, hogy mérgező gázok szabadulnak fel,amikor  a láva elétr az Atlanti-óceán vizét. David Calvo kutató, az Involcan kanári -szigeteki vulkánkutató intézet munkatársa rendkívüli óvatosságra intett mindenkit, tekintettel a várható robbanások miatt keletkező gázokra és gőzfelhőkre. A  sziget nyugati oldalán és a Tazacorte településen élőknek elővigyázatossági okkokból lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Bezárva kell tartaniuk az ablakokat és az ajtókat is a veszélyes gázok távoltartsa és a várható savas esők miatt.

  Az elmúlt 100 évben két nagyobb kitörést jegyeztek fel La Palmán. Az 1949-es és 1971-es kitörésben összesen 3 ember halt meg, , amelyek közül kettőt a mérgező gáz belélegzése okozott.  A kutatóintézet prognózisa szerint a mostani kitörés 3-12 hétig tarthat. A spanyol kormány katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánította La Palmát, így  első körben 10,5 millió eurós külön forrás szabadult fel a károk enyhítésére és a helyreállításra.

Amikor szeptember végén elérte a lávafolyam az óceán vizét, robbanások és mérgező gázok szabadultak fel. Azóta is intenzíven ömlik az izzó láva az óceán vizébe, ami a sziget területének jelentős megnövekedésével járt az elmúlt hetekben. 

FRISS:  A Kanári -szigetek, amelyek Gran Canaria, Tenerife és Lanzarote népszerű üdülőszigeteit is magukban foglalják, vulkáni eredetűek, de az ott nyaralókat nem fenyegeti veszély.

Tudj meg többet az európai vulkán helyzetről !


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.