Hirdetés

Sokakkal egyetemben én is bevallottan Sissi-rajongó vagyok, ezért ha volt rá lehetőségem, igyekeztem olyan úticélokat (is) választani magamnak, ahol valaha talán legkedveltebb magyar királynénk is megfordult. Sajnos eddig még nem volt szerencsém eljutni Korfura, de a jövőre tartandó nászutunk nagy eséllyel „Görögország legzöldebb szigetére” vezet majd. És ha már a szigeten nyaralunk, biztosan nem fogjuk kihagyni az Achilleiont, Sissi görög palotáját sem!


Erzsébet magyar királyné és osztrák császárné, a korában legendásan szépnek tartott Sissi egyik legkedveltebb úticélja Görögország volt. Mint a Wittelsbachok közül szinte mindenki, úgy ő is rajongva csodálta az antik építészet vívmányait és a hellén szerzők – elsősorban Homérosz – műveit. El is határozta, hogy a magyar után ógörögül is megtanul, időközben azonban mégsem az ó-, hanem az újgörög nyelvet sajátította el.


achillion palota kivulrol1

Szinte közmondásos, hogy a királyné legkedvencebb görög szigete Korfun volt, itt érezte magát a legjobban. Akárcsak a mai utazókat, úgy őt is lenyűgözte a táj szépsége és a helyiek egyszerű kedvessége. Bár előtte már több ízben is megfordult a szigeten, az Achilleion építésére csak 1889-1891 között került sor. A fővárostól mintegy hét kilométerre fekvő neoklasszicista úri kúria menedéket jelentett Sissi számára a családi gondok elől. Ugyan anyósa ekkor már rég nem élt, Rudolf fia öngyilkossága és a népes rokonság egy-egy tagjának halála után előszeretettel vonult el ide gyászolni. Nyilván az sem volt éppen elhanyagolható tény, hogy Korfun jó pár száz kilométernyi távolságra lehetett a bécsi udvartól.

achillion kerengo szobrokkal1

1889-ben döntött úgy, hogy végleg elhagyva Ausztriát, Korfun telepszik le és ez a meghitt otthon utáni sóvárgás öltött testet az Achilleionban is. A korábban a palota helyén egy másik villa állt, ezt lebontva kezdtek hozzá az Achilleion építési munkálatainak. Az Achilleion megtervezését Raffaele Caritto olasz építészre bízták. Az ión, dór és korinthoszi oszlopokkal tűzdelt palota röpke három év alatt készült el, a bebútorozásáért pedig a kényes ízlésű császárné felelt. A vízpart felől is elérhető Achilleion kialakítását az osztrák állam állta és egy nagyobb vagyont emésztett fel, mire elkészült. A domboldalba épített hófehér márványpalotából csodálatos kilátás nyílik az Ión-tengerre. A palota kertje is igazán figyelemre méltó: szimmetrikus elrendezés, égig érő pálmafák és rengeteg féle és fajta növény jellemzi.

achillion palota kertje1

Az osztrák államnak igencsak sok pénzbe kerülő Achilleion Sissi kedvenc trójai hőséről, Akhilleuszról kapta elnevezését, akiről egyébként egy szobrot („Haldokló Akhilleusz”) is mintáztak a palotát körbeölelő csodaszép és gondosan ápolt kertben. A épületben lépten-nyomon tetten érhető a görög kultúra hatása. Festmények, freskók, szobrok, személyes tárgyak, fényképek, de a királyné portréi, és személyes tárgyai, valamint az eredeti halotti anyakönyvi kivonat is megtekinthető a palotában berendezett tárlaton. Nemcsak az eredeti bútorok klasszikus „görögsége”, hanem a kerti bronzból és márványból készített szobrok ügyes kidolgozottsága is utalás a klasszikus antik művészetekre. A kert fő szobrászati alkotása szintén Akhilleuszt ábrázolja, csakhogy immár 11 és fél méteres kiadásban, győzedelmes pózban, lándzsával-pajzzsal a kezében. Az 1910-es évek elején felállított szobor még a tengerről is jól látható.

achillion kert haldoklo akhilleusz1
Sissi nem sokáig élvezhette rajongásának gyümölcsét, mivel 1898-ban, a svájci Genfben egy anarchista meggyilkolta őt. Halála után Sissi kedvenc gyermeke, Mária Valéria örökölte meg a fényűző villát, aki 1907-ben csillagászati áron adta el Németország vezetőjének, II. Vilmos császárnak az épületet, aki ezután többször is átalakíttatta az Achilleiont. Az I. világháború után a palota többször cserélt gazdát Görögország és egy-egy gazdag mágnás között, 1962-ben kaszinót is nyitottak benne. 1983-ban végül a Görög Turisztikai Hivatal vette át a nem kevés költséget generáló Achilleion működtetését, amelyet 1994-ben renováltak, majd később megnyitották a nagyközönség előtt is. Az egykor nehezen fenntartható, költséges épület napjainkban jelentős hasznot hoz a görögök – közelebbről a korfuiak - konyhájára. Manapság az Achilleion – elsősorban Sissi személyéhez kapcsolódva – várja a világ minden részéről érkező turistákat.


sissi szobor az achillionban1


Készítette: Méhes Judit          Fotók: Pixabay

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.