Hirdetés

   Az Európai Tanácsban megszavazták, hogy 2023 január 1.-től Horvátország is a Schengeni övezet tagja lehessen. Ez  a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy többé nem fognak majd határátkelésnél senkit sem ellenőrizni a Magyarország és Horvátország közötti határátkelőkön.

  Románia és Bulgária csatlakozását egyelőre nem hagyták jóvá a schengeni  övezethez, mivel Ausztria megvétózta a csatlakozásukat attól tartva, hogy rajtuk keresztül utazva még több illegális bevándorló lepheti el Nyugat-Európa országait. A repülőtereken az ellenőrzéseket csak 2023. március 26-tól szüntetik meg


schengen 01


  2023-ban Hörvátország az eurozónába is belép, ami tovább fogja növelni a turizmusuk versenyképességét az európai utazók körében amiből a magyar utazók is sokat profitálhatnak a horvátok szerint. Horvátország számára különösen fontosak a magyarország felől érkezö vendégek, ugyanis Magyarország a legtöbb turistát és vendégéjszakát jelentő országok top 10-es listájának állandó szereplője. A magyarországi utazók rendkívül hűséges vendégek, sokaknak meg van az állandó törzshelye.  Horvátország egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy egyre több fiatal magyar turista  ismerje meg országukat, és ők ne csak nyáron érkezzenek. 


.opatija strandok 01


 A döntést ismertető Rétvári Bence  belügyminisztériumi államtitkár arról számolt be, hogy  januárt 1-től teljesen megszűntetik a határellenőrzést Magyarország és Horvátország 344 kilométernyi közös  határán. Az eddig ott szolgálatot teljesítő - a határőrizetben részt vevő - rendőrök feladatait másik  határszakaszok védelménél valamint  Magyarország belső biztonságának védelméhez fogják igénybe venni. Az viszont eddig nem dőlt el, hogy mi lesz a sorsa a 2015-ben épített 120 kilométer hosszúságú és 4 méteres magasságú határt védő drótkerítésnek. 

 A Schengeni övezetet 1985 június 14-én hozta létre öt ország, akkor az országok között véget vetettek  a határellenőrzéseknek és megnyitották az emberek előtt a szabad utazások lehetőségét. A hosszas törvényi előkészítések után végül csak 1995 március 26-án nyíltak meg ténylegesen is az európai határok előbb hét, majd egy évvel később újabb hét ország között. Magyarország 14 újabb országgal közösen 2001-ben léphetett be a megállapodásba, ami a közúti útlevél ellenőrzések mellett megszüntette a repterekéit is. Ha érdekel ez a történet, olvass többet róla ide kattintva! !


Online szállásfoglalások Horvátországban akciós áron azonnali foglalással:

Booking.com

 TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.