Hirdetés

Sokan hívták Új Jeruzsálemnek is a távoli Etiópia szent városát Lalibelát, melyet sziklába vájt keresztény templomai tettek világhírűvé


Már hosszú ideje lehetséges Etiópiába utazni, mégis csak az elmúlt néhány évben indult növekedésnek az Afrikai országba látogatók száma. Etiópia számtalan érdekes látnivalót kínál az európai utazóknak, de ezek közül is kiemelkedik a korábbi szent város Lalibela. A 8500 lakosú Lalibelát keresztény zarándokhelyként tartják nyílván és szinte mindenki az Etióp Ortodox Egyház tanításait követi. ( Etiópiában a 4. századtól számít államvallásnak a kereszténység, mely leginkább az egyiptomi Koptok vallásához hasonlítható)


lalibela 01

forrás: flickr.comA tengerszint felett 2.500 méteres magasságban lévő Lalibelát sziklatemplomai teszik jelentőssé.

A 12-13 században épült templomok építését Gebra Maskal Lalibela császár rendelte el. Építésük különlegessége, hogy kezdetleges eszközöket használva vörös bazaltba vájták őket. A 11 jórészt többszintes, UNESCO védelem alatt álló sziklatemplom építése a Szentföld és az etióp kereszténység szoros kapcsolatát jelképezte, emiatt hosszú ideje a kereszténység egyik legfontosabb afrikai zarándokhelye Lalibela, melyet sokan Új Jeruzsálemnek neveztek. Etiópia történelmének fontos eleme, hogy az uralkodók Salamon egyenes ági leszármazottjának tartják magukat.​
 Utazási Tipp  
    Utazások Etiópiába

  • Lalibela császár életében tíz templom építését kezdte el, melyek több csoportban találhatóak.
  • Az épületek magassága eléri a 10 métert, kiterjedésük pedig 800 m2 –es, amivel a világ legnagyobb monolitikus építményei.
  • Külön érdekesség, hogy az építkezéseket nem felfelé kezdték meg, hanem lefelé haladtak a sziklák faragásával.
  • A templomok ma is szertartási helyek. A különféle szertartások bonyolításában több, mint 1000 etióp egyházi személy vesz részt.


lalibela 02


  • Európában nagyon sokáig nem tudtak e csodás templomok létezéséről. Elsőként 1520-ben egy portugál felfedező és egy szerzetes Pero da Covilha és priest Francisco Alvares számoltak be a számukra szinte hihetetlen szépségű keresztény templomok létezéséről, majd újabb 300!! évnek kellett eltelnie, mire a következő európai beszámolóban írtak róla.
  • A templomok látogatásáért 50 $ -t kérnek a helyiek, mely világviszonylatban is elég magasnak számít, de ebből fedezik a műemléki védelmet és a szükséges infrastruktúra kiépítését és fenntartását.
  • A lalibelai sziklatemplomokon kívül mintegy 150 hasonló építmény létezik Etiópiában. A többségük az északi Tigray régióban található, megtekintésükhöz olykor komolyabb hegymászói tudás és felszerelés is szükséges.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.