Hirdetés

Rövid cikkünk egy csodálatos építészeti remekművet mutat be, amit több helyen is a világ legszebb templomának szavaztak meg. Ismerjék meg Las Lajast!

 

Az épület a híres felfedezőről, Kolumbusz Kristófról elnevezett ország, Kolumbia dél-nyugati részén, Narino megyében található. A bazilika egy folyó fölé emelkedik, és igazán különleges lehet látni, ahogy a völgy másik oldaláról átnézünk a túlpartra, ahonnan a híddal egybeépített templom köszön vissza ránk. (Egyébként ez a terület nagyjából 2600 méterrel tengerszint felett található) A neogótikus stílusban emelt templom az elszigeteltség látszatát kelti, a legközelebbi település Las Lajas, míg a legközelebbi nagyváros Ipiales.


las lajas01

főkép forrása: wikimedia.org


 Utazási Tipp  
    Kolumbia legjobb utazásai

A hely rövid történelme

 

Mint sok más jelentős vallási szentély, itt is egy legendával kezdődött minden. Ugorjunk vissza az időben egészen 1754-ig, amikor egy Maria Mueses nevű, indián ősökkel rendelkező, ipialesi hölgy éppen úton volt, hogy meglátogasson egy közeli települést. Mivel ezt az utat nem egyedül tette meg, hanem öt éves kislányával is, Rositával, megálltak pihenni visszafelé, a táv közepén. A barlangba érve Mueses meglepődve tapasztalta, hogy kislánya megszólalt, a süketnémasága ellenére. A legenda szerint beszámolt arról, hogy egy fehér bőrű, kisdedet a karjában tartó nő szólítgatja őt.Visszatérve otthonukba az asszony megfeledkezett a furcsaságról, mígnem egyszer a lányt nem találta este az ágyában, ezért felverte az egész várost. A község aztán megrökönyödve talált rá a kislányra a Pastarán hegyi barlangban, amint épp a korábban látott mesztic nővel, és annak gyermekével játszott. Rosita pedig ettől kezdve minden nap meglátogatta a különös helyet, kezében virágokkal és gyertyákkal, tiszteletét adva az ott élő „hatalomnak”.

las lajas02


A gyermek aztán egy rejtélyes kórtól megfertőződött, és meghalt. Az anya a gyásztól elkeseredve elvitte halott kislányát a barlangba, ahol a sírásra és könyörgésre a legenda alapján a lány varázslatos módon feltámadt. Az incidens után a helyet felkereste egy tucatnyi vallási személy, hogy megbizonyosodjanak a Mária-jelenség létalapjáról. A bazilikában ma is található egy Máriát ábrázoló kőfestmény, amit valószínűleg egy 16-17. században élő, a térséget gyakran látogató Pedro Bedón atya festhetett.

 

Ezek után nem meglepő, hogy a templom az egész megye legkedveltebb turisztikai központja. Minden évben 750 000 ember indul el azért, hogy meglátogathassa a csodás bazilikát. Ipialesben olyan taxik is a turisták rendelkezésére állnak, amik csak akkor indulnak el, hogyha négy fő összegyűlt, mivel ilyenkor az ár személyenként kevesebb, mint egy euró.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.