Hirdetés

  A New York szívében emelt szeptember 11 emlékművet tiszteletből állították annak a 2977 embernek, akik meghaltak a 2001. szeptember 11.-i terrortámadásokban  a World Trade Centernél, a Pennsylvania állambeli Shanksville közelében és a Pentagonban, valamint annak a hat embernek, akik a World Trade Center ellen elkövetett 1993. február 26 -i támadásban hunytak el.

  Túlzás nélkül állítható, hogy  új  korszak kezdődött a 2011 szeptember 11-én az USA-ban 19 támadó által  végrehajtott repülőgépes terrortámadásokkal, melyek hatásai a mai napig meghatározzák az utazások világát. Írásunkban bemutatjuk a teljesen lerombolt  World Trade Center helyén készült emlékművet, amit 10 évvel a szeptember 11 -i támadások után 2011. szeptember 11 -én avattak fel ünnepélyes keretek között.


new york sept11

forrás: pixabay


 A Lower Manhattan Development Corporationt azért hozták létre, hogy felügyelje a támadással érintett manhattani városrész   2001.szeptember 11 -e utáni újjáépítését,  2003 áprilisában egy  nemzetközi pályázatot hirdetett meg az egykori  World Trade Center helyszínére tervezett állandó emlékmű megtervezésére.  A tervezők versenyén minden 18 éves vagy annál  idősebb személy részt vehetett állampolgárságra vagy szakmai végzettségre való tekintet nélkül. Végül a megadott határidőig összesen 5201 érvényes pályázat érkezett 63 országból. A  leadott pályaműveket egy 13 fős zsűri bírálta el. Az  elbírálásnál fontos szempont volt az áldozatok emlékének  tiszteletben tartjása, továbbá az is, hogy a szeretteiket elveszített családok számára megfelelő helyszínt biztosítson a mentális gyógyuláshoz  és a megemlékezéshez.


ground zero 4406284 640

forrás: pixabay


   2004 januárjában hirdették ki a gyöztes pályaművet; a zsűri döntése értelmében végül Michael Arad építész és Peter Walker tájépítész által benyújtott   Reflecting Absence ( a hiány visszatükröződése) című pályamű lett a győztes. A  tervükben két vízeséses medence található, feliratos bronz mellvédekkel körülvéve amiken melyek felsorolják a 2001 szeptember 11 -i támadások és az 1993 -as World Trade Centerben történt robbantás áldozatainak nevét. A medencék egy nagy téren helyezkednek el, ami köré 400 gyönyörű tölgyfát ültettek el. 


groung zero 1fotó: Bajna Gábor


  Az emlékhely voltaképpen két, közel egy hektáros területű medencéből áll, amik az egykori északi és déli tornyok helyén létesültek.  A tornyokat jelképező medencék oldalfalain és középen is mesterséges vízesések létesültek, középen egy négyzet alakú újabb medencében tűnik el a víz.  Michael Arad tervező úgy álmodta meg az emlékművet, hogy  a medencék a „láthatóvá tett hiányt” jelenítsék meg. Az emlékmű azt szimbolizálja, hogy bár folyamatosan áramlik a víz a medencékbe, de azokat sohasem lesz képes feltölteni. A hullámzó víz csobogása az emlékhelyet a nyugalom és a szemlélődés helyévé változtatja, ami jól elkülönül  Manhattan utcáinak nyüzsgő zajától.

Az északi és déli tükröződő medencék térképe mutatja az áldozatok nevét az Emlékhelyen.  Az északi medencénél a neveket az Északi Világkereskedelmi Központ, 1993. február 26. és a 11. járat kategóriáira osztják fel. A déli medencénél található neveket az első válaszadók kategóriáira osztják fel, Dél -Világkereskedelmi Központ, 93 -as járat, Flight 77., a Pentagon és a 175 -ös járat.

forrás: 911memorial.org


Az emlékmű medencéit szegélyező bronz mellvédeken felsorolták  a 2001-es és a 1993-as terrortámadásokban meghalt 2983 személy neveit. A neveket a támadások során az áldozatok helyszínei és körülményei szerint rendszerezték, amit a fenti ábrán színekkel is elkülönítve láthatunk. Az Északi-medence bronzból készült mellvédje azon személyek  nevét tartalmazza, akik az Északi toronyná hunytak el az eltérített 11 -es járaton valamint az 1993 -as terrorista robbantásban. A Déli-medence mellvédjei azoknak  az áldozatoknak a neveit sorolja fel, akik a Déli toronyban, az eltérített 175-ös járaton, a Pentagonban, az eltérített 77-es járaton és a 93-as járaton hunytak el. A neveiket úgy állították sorrendbe, hogy a barátok és egykori kollégák  valamint a négy járat személyzete és az első mentő egységek tagjai egymás mellett jelennek meg. A tervezés  során az áldozatok hozzátartozóit felkérték a tervezők, hogy szeretteik nevét írják fel olyan személyek nevei mellé, akikkel kapcsolatban álltak, vagy együtt is éltek.


september 11 1807146 640

forrás: pixabay


 Több mint 400 mocsári fehér tölgyfa teszi üdévé a medencék körüli Emlékpark területét. Azért esett a választás erre a szívós fajtára, mert  minden szeptember 11-én érintett helyszínen őshonos. (New York,  Arlingtonban, Virginia;  Somerset megye, Pennsylvania). Érdekességnek számít egy olyan körtefa, amit a merénylet helyszínén súlyosan megsérült állapotban talátak a munkások.  A New York -i városgazdálkodás dolgozói elszállították a helyszínről, és meggyógyították a sérüléseit. A helyiek Túlélőfa névre keresztelték, miután túléte a katasztrófát és. 2010 -ben visszakerült a World Trade Center helyszínére. Ma ez a fa testesíti meg állóképességet és a kitartást. 


 


 Túlélő facsemete program

Az emlékmű progam alapítványa minden évben 3 olyan városnak vagy közösségnek ajándékoz egy ún. "túlélőfa csemetét", akik az elmúlt években szélsőséges erőszakot, terrorizmust vagy természeti katasztrófát éltek át.


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.