Hirdetés

   Mindig mondom, Sri Lanka valóságos kincs az utazók számára, hiszen 2600 éves írott történelemmel, gyönyörű természettel, sportolási lehetőségekkel és csodálatos partokkal endelkezik, így mindenki megtalálja magának azt, amiért utazni szeret. Az viszont már számtalanszor bebizonyosodott, hogy valódi arcát a sziget falvaiban, az egyszerűségben mutatja meg. Érdemes ezeket a helyeket felderíteni, kicsit kiszállni az autóból, „kiszállni” a látványosságok bűvköréből. Leülni egy másik ember mellé, megérezni, befogadni, szemlélődni. A mai napon is van tennivaló. Természetesen ma is látni megyünk, megismerni,„programozni”, de a mai szórakozásunkat az egyszerűségben keressük. Csónakázásra készülünk a Koggala tavon.

  A Koggala tó egyike Sri Lanka legnagyobb természetes tavainak, mely lagúnának is nevezhető, hiszen összefolyik az Indiai óceánnal, ezáltal keverve az édes és a sós vizet. Átlagos mélysége 3 méter, vize legtöbbször gyönyörű tiszta. Nagyon sokféle élőlénynek, például varánusznak, krokodilnak, madaraknak, medúzának, teknősnek nyújt lakóhelyet. Nem mellesleg pedig itt halásszák a legtöbb – és állítólag legjobb - rákot, mely a környékbeli otthonok és szálláshelyek asztalára kerül. A tó mentén, amerre a szem ellát, mangrove nyúlik. A tengeri füvön kívül a mangrove az egyetlen olyan növény, mely leküzdve a veszélyeket, sikeresen hódította meg a tengert, ezáltal hatalmas szolgálatot nyújt az emberiségnek. Ez pedig nagyszerűen megnyilvánul abban, hogy például természetes korlátot képez az olyan természeti csapások idején, mint a cunami; vagy híres a más ökoszisztémáknál sokkal nagyobb szén-dioxid-megkötő tulajdonságáról is. A mangrove biztonságos élőhelyül szolgál többek között az ezerféle madár és a vidáman ugrándozó makákók számára is.


kogla tó 1x

  Csónakunkkal célba vesszük a tavon található több kis sziget egyikét: a Templom szigetet, mely egyben buddhista kolostor is. Ősöreg Bódhi fa fogad minket, s mire a hagyomány szerint az óramutató járásával megegyezően körbejárjuk, egy kis szerzetes növendék már szalad is, hogy kulcsával megnyissa számunkra a szentélyt.
Szentélykulcsx

    Kibújunk papucsunkból, s áhítattal lépünk a szentélybe, ahol a buddhizmus 2600 éves történetével ismerkedünk: falfestmények, szobrok, felajánlások, illatok, érzések, és vezetőnk dallamos ismertetője kalauzol bennünket a régi időkbe és a buddhizmus filozófiájának egyre mélyebb és mélyebb rétegeibe. Interaktív ez a program: mindenki megáll egy pillanatra, befelé néz, figyel, kérdez, befogad.
szentély freskókx
   Elmélyedve sétálunk vissza csónakunkhoz, mellyel most a Fahéj sziget felé vesszük az irányt. Útközben megismerkedünk néhány, kövön száradó kormoránnal, éppen elkapjuk, miközben a rákhalász elegáns mozdulattal kiveti hálóját, s s még mindig a buddhizmus filozófiáján elmélkedve nyugalmasan szemléljük az égen a felhők táncát. A Fahéj szigeten aztán visszazökkenünk a „való” világba. Egy hatalmas varánusz segít minket ebben, aki a parton melegszik a napon. Helyi lakosnak számít, megszokta a látogatókat, így nem sokat hederít a kattogó fényképezőgépekre. A felpezsdítő látvány után fahéjligeten keresztül követjük egymást az apró szigeten álló ház felé, s áhítattal szimatoljuk a vezetőnktől kapott aromás, zöldes-pirosas színű, friss fahéjleveleket.
falevélx

  A Fahéj szigeten élő családban nemzedékről nemzedékre száll a fahéjkészítés hivatása. Amint elfoglaljuk helyünket az udvaron, a családfő bemutatja a feldolgozás folyamatát, arcán mindvégig büszkeséggel vegyes végtelen nyugalommal. Méltán lehet büszke, a ceyloni fahéj a világ legjobb minőségű fahéja. S itt minden bio, s minden kézzel készül, alig pár kéziszerszám bevetésével. A bemutató alatt a feleség kedves mosollyal fahéjteát kínál nekünk, majd ő is csatlakozik élete párjához a bemutatóban. Itt már mi is kipróbálhatjuk tudásunkat, bőszen faragunk, hántunk, lazítunk, őrlünk és szitálunk. Hatalmas örömben van részünk, amikor sikerül valamit elvégezni. A családfő szívesen invitál minket a hátsó kertbe, s a házba is, ahol megérezzük, milyen kevésre van szüksége egy embernek ahhoz, hogy mégis boldogságban teljenek a napjai. Háziasszony
társaim! Nézzétek, micsoda konyhában készülnek a fenséges keleti ételek!
Konyhax

  Lassan búcsúzni kell, indulunk tovább, mosolyogva integetünk, mi is, ők is. Természetesen vásároltunk fahéjport, fajéjrudat és olajat is, de valami mást is viszünk magunkkal: az egyszerűség örömét. Visszaérkezünk a fűszerkerthez, ahonnan elindultunk, s belépünk a több ezer éves ayurvéda mágikus világába. Valódi keleti fűszerkertben sétálunk, egyik illatból a másikba kerülünk, vanília, szerecsendió, kakaó, kókusz és curry aromája kering körülöttünk.
Konyhax
  Bőszen keressük a szegfűszeg elrejtett virágát, dörzsölgetjük ujjaink között az intenzív citromfüvet, alig merjük érinteni a sziget legerősebb csilijét, rágjuk az édesfa és a curry levelét, egyszóval tapasztalunk. Ma is jól telt a nap. 

 Utazási Tipp  
    Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron

 Szerző&fotók:  Smidtné Horváth Zsuzsanna és Smidt Tamás - Magyarok Sri Lankán   

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.