Hirdetés

Andalúziában a fehér falu elnevezést a hegyekben, a Serrania de Ronda és a Sierra de Grazalema láncaiban található különlegesen szép falvakra, kisvárosokra szokták alkalmazni a helyiek.

Kedves Olvasó !

   Bizony, már haladó szinten járunk. Andalúziában gyakran használt fogalom a fehér falu. A családtagjaim erre mindig felkapják a fejüket: dehát Andalúziában minden falu fehér, tehát ez nem megkülönböztetö jelzö. Valóban, a kisebb települések nagy részében a házak fehérre meszeltek. Konkrétan a fehér falu elnevezést a hegyekben, a Serrania de Ronda és a Sierra de Grazalema láncokban található különlegesen szép falvakra, kisvárosokra szoktuk alkalmazni.


asturiai hercegseg 02
   Már a római korban is voltak fehér homlokzatok, de a domináns, más színt elnyomó fehér falak az arab idöket idézik. Miután az Ibériai - félsziget felszabadult az arab- mór igából 1492-ben a lakosság ráunt a fehér házakra és megjelentek a színek, piros, zöld, sárga, mindenféle. Egészen a XVIII. század elejéig , amikor volt egy nagy pestisjárvány. A hatóságok a járvány miatt kötelezték a lakosságot a fehérre meszelésre, hogy könnyebben lehessen ellenörizni a tisztaságot.  Évente legalább egyszer meszelnek, a nagyhétre, husvét elött. Aki nagyon ad a tisztaságra, elöveszi a meszelöt karácsony elött is.
  A fehér falu manapság az andalúz identitást jelöli és remek turisztikai reklám. Vannak települések, ahol a polgármesteri hivatal nem engedélyez más színt a fehéren kívül. Viszont vannak olyan helyek is, ahol feltünik egy - egy okkersárga, vajszínü vagy más homlokzat. A fehér szín a vastag falak és a kis ablakok mellett a természetes légkondicionálás része. Nyaranta meleg szokott lenni. Nagyon. Ennek ellenére nincs minden otthonban légkondicionáló készülék. Maradnak a természetes módszerek. A fehér falvak nagy része Cádiz és Malaga megyékben található. De máshol is, Almeríában vagy Córdoba provinciában is lehet velük találkozni. Vannak, amelyek egyszerüen szépek. Vannak, amelyek valamiröl, gasztronómiájukról, várukról, kézmüves termékeikröl híresek. Lássunk néhányat a teljesség igénye nélkül.
Arcos de La Frontera
 
Cádiz megyében összesen 19 fehér falut tartanak számon. Ezek közül néhányat ragadok ki. Arcos de La Frontera a XV- XVIII. században élte fénykorát. Ebböl az idöböl származnak templomai, kolostorai, palotái. Legjelentösebb a Santa María de La Asunción "bazilika menor" rangú temploma, Homlokzata gótikus, kiemelkedö kincse a XVI. századi reneszánsz föoltár. A XI. századi arab vár, az Alcazár magántulajdon, évente négyszer látogatható. Kilátók, szük utcácskák, remek éttermek találhatók a központban. Kiemelkedik a Parador (állami kézben levö szállodalánc) tájjellegü konyhája.

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.