Hirdetés

Ez a második karácsony, amit itt töltünk az USA-ban, egészen pontosan Észak-Karolinában. Maga a karácsony mindössze egynapos, csak a 25-e számít hivatalosan ünnepnapnak.

Ez ugyan már el is múlt, de azért még a karácsonyi hangulat kitart, ráadásul sok program is gondoskodik arról, hogy kicsit hosszabbnak érezzük ezt a nyugis időszakot itt az év végén. Ezért most még gyorsan kihasználom az alkalmat és mesélek az itteni ünnepi szokásokról.

  • Halloween után szép lassan megjelenik a boltok polcain a karácsonyi kínálat: dekoráció, csoki, cukorka, kávé, ronda karácsonyi pulcsi, stb. 
  • November utolsó csütörtökére esik a Hálaadás, ami itt az egyik legfontosabb ünnep.
  • Az ezt követő péntek a Black Friday, ami egyben a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi.
    Karácsony USA 2

A dekoráció az első, ami ilyenkor megjelenik. Feldíszitik a városokat, tereket, parkokat és persze a házak is pompás karácsonyi dekorációt kapnak. A fények mellett elmaradhatatlan díszek a piros masnik és a koszorúk. Az ajtókra, ablakokra és kb. bárhova óriási koszorúkat helyeznek ki.

A fények pedig felkerülnek a házakra, a bokrokra, a fákra, illetve a fákon gyakran labda nagyságú gömbdíszek is lógnak. A figurás díszek nagyon menők például: az egészen kicsitől az embernagyságúig, de van olyan is, ami szó szerint akkora, mint egy ház. Sőt mi több, gyakran még az autók is kapnak karácsonyi dekorációt. ? A rénszarvas orr és agancsok már tavaly is feltűntek, idén láttunk már karácsonyi égőket is a kocsik tetején, vagy konkrétan koszorút / díszt a kocsik elején. A buszok kijelzőjén tavaly a Happy Holidays, idén főként a Mask required felirat volt olvasható.


karácsony USA 1


Manapság a tematikus tévé és rádió csatornák is ontják a karácsonyi tartalmakat. Van olyan tévé csatorna, ahol kizárólag karácsonyi filmek mennek. És persze van olyan rádióállomás is, ahol december elejétől csak karácsonyi zene szól és természetesen, a boltokban, kávézókban is ilyen zenét hallani. Van olyan tévéműsor (valóságshow), ahol a jelentkezők azon versengenek, hogy kinek van nagyszerűbb karácsonyi fénydekorációja. (The Great Christmas Light Fight) Ezen kívül pedig még a botanikus kertek is karácsonyi díszbe öltöznek. Tavaly például az atlantai botanikus kert ilyen programján voltunk. Fantasztikus.

Idén pedig a hozzánk közel található botanikus kert Holiday lights rendezvényét látogattuk meg.


karácsony usa6


De mint kiderült, a szomszédos városka a Christmastown USA nevet viseli, ugyanis egy 1956 óta élő hagyomány szellemében a város lakói feldíszítik a házaikat, illetve az egész város karácsonyi pompát ölt, melyet órákig tartó dugóban való várakozás után lehet megtekinteni. De megéri, mert varázslatos látvány. Vannak giccses, de letisztult és csodálatos dekorációk is. A karácsonyi hangulat abszolút garantált.


karácsony USA 3


A modellvasutak is szerves részét képezik a karácsonynak. És hogy mi közük a modellvasutaknak a karácsonyhoz? A vasutak több mint egy évszázadon keresztül nagyon fontos szerepet töltöttek be az emberek életében: hosszabb utazásokhoz vonatra szálltak, a postai levelek és csomagok szintén vasúton jutottak el egyik helyről a másikra. Karácsony idején ez még inkább jellemző volt. Szóval ez jelképezi a karácsonyi nyüzsgést.

Itt nincs Jézuska, helyette Santa Claus van, aki tulajdonképpen a mi Mikulásunk és ő hozza az ajándékokat is.

És nem cipőbe teszi, hanem a kandalló fölé akasztott, filmekből jól ismert hatalmas zoknikba. Szinte minden házban van kandalló, hiszen Santa a kéményen keresztül érkezik, akit a gyerekek egy pohár tejjel és keksszel várnak.


karácsony USA7


  Ami pedig a fenyőfát illeti: habár Észak-Karolinában termesztik a legtöbb fenyőfát, mégis óriási a kínálat műfenyőből. És a kereslet is. Szebbnél-szebb műfenyőket lehet kapni. Ami érdekes, hogy a legtöbbet már égősorral együtt árulják. Van kisebb-nagyobb, színes, egyszínű, fehér, kék, 2-3 részből álló, vékonyabb-vastagabb. Tényleg ezer féléből lehet választani.


karácsony usa4


  Igazi fenyőt is árulnak persze nagyon sok helyen. Sőt vannak ilyen “szedd magad” alapján “vágd ki a saját karácsonyfádat” nevű farmok, ahol pont mint a filmekben, sétálsz a fenyők között, kiválasztod, melyik tetszik legjobban és kivághatod Magadnak.

Egyik kirándulásunk során jártunk egy ilyen farmon (sajnos akkor pont nem volt nyitva). Viszont a fenyők csodaszépek!

Tavaly karácsony után röviddel elutaztunk, így tavaly csak “kívülről szemléltük” a karácsonyt, még fánk sem volt. Idén azonban már mi is beszereztünk egyet. Nem igazit. Itt a társasházak esetén gyakran kérik, hogy lehetőleg ne igazi fát vegyél az esetleges tűzesetek elkerülése érdekében.

Egyébként a másik érdekesség, hogy itt már november végétől kezdve lehet látni a felállított fákat. Mi is már december elején feldíszítettük a miénket. Nagyon szép és tényleg az ember valahogy úgy érzi, hogy “minden nap karácsony”. Jó így egy kicsit meghosszabbítani az ünnepi hangulatot.

Végezetül pár szót a karácsonyi menüről: ahogy Hálaadáskor, úgy karácsonykor is a pulyka viszi a prímet. Ez a legkedveltebb karácsonyi fogás az amerikaiak körében. Pulyka vagy sonka, krumplipürével, desszertként pedig a pite.

Tipikus ital az eggnog, ami a tojáslikőr megfelelője, ezt sokszor, sok helyen alkohol nélkül is isszák. De persze Amerika nagyon nagy és sokszínű, így államonként és családonként is eltérő hagyományok szerint ünnepelnek. Összességében nagyon tetszik nekünk, mert minden nagyon hangulatos, hamar átszellemül az ember. 


karácsony usa4


Most viszont már az új évre készül mindenki, hamarosan pedig a karácsonyi dekorációt mindenhol felváltják a szívecskék, mert közeledik a Valentin-nap.

De az már egy másik történet..

                                                                              Boldog Új Évet Mindenkinek!


Szerző:    Fáczányi Szilvia     Fotók:  Csibrány László

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.