Hirdetés

  A Technorama egy látványos gyakorlati (alkotó)műhely és egyben tanórán kívüli tudományos tanulási intézmény Svájcban, Winterthur városában (Zürich kantonban, kb. 40 km-re a Bodenseetől). Mi 2019 augusztusában látogattunk el ide és azóta is visszavágyunk, mert fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, beleértve az akkor még csak négy éves gyermekünket is. Már nem igazán tudom, hogy bukkantunk rá erre a páratlan helyre, talán a svájci Conny-Land vidámparkban, egy plakáton láttuk meg először a Technorama nevet.

   A létrejöttéről én csak annyit írnék, hogy az Egyesült Királyság és az USA vezető tudományos központjai ihlették, köztük a San Francisco-i Exploratorium. 2000-re klasszikus múzeumból már tudományos központtá változott és egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Technorama 1 kép
Ezen a helyen kicsiknek és nagyoknak egyaránt, egy 4-emeletes épületben 500-nál is több állomáson keresztül kínálnak kísérleti környezetet a természeti jelenségekkel kapcsolatos tudásuk önálló bővítésére. Itt az otthoni, esetlegesen száraz, unalmas tanulást felváltja egy izgalmas,

Technorama 2 kép

kognitív, vagyis minden érzékszervünket megmozgató, egyenesen lázba hozó személyes-közvetlen megtapasztalás – legfőképpen manipulálás által. A „Ne nyúlj” táblák helyett itt az ellenkező szabály érvényesül: a kiállított tárgyak csak érintésre működnek és szinte hihetetlen, hogy mi mindent ki lehet próbálni!

Technorama 3 kép
Ez a hely egyszerűen zseniális! Úgy képzeljétek el, mint egy hatalmas tudományos játszóteret, ahol minden korosztály megtalálja a számára érdekes fejlődési és szórakozási lehetőséget, játékos tanulás keretében.

Technorama 4 kép

Technorama 5 kép

Komolyan, jobb, mint egy vidámpark,

Technorama 6 kép

igazi élmény program az egész családnak!

Technorama 7 kép

Alig várom, hogy újra visszamehessünk, ugyanis, amikor először ott jártunk, éppen under construction alatt volt a kinti területek befejezése, szóval azokat még mi sem láttuk, de néztem a neten, hogy milyen jó kis vizi elemeket terveztek oda is, hasonlót, mint ami ezen a képemen látszódik (a múzeum előtti téren kapott helyet). 

Technorama 8 kép

Kedvenc látványosságaim közé – a teljesség igénye nélkül és nem sorrendben - a következők tartoznak:


- Európa legnagyobb plazmagömbje

Technorama 9 kép

- A virágot formázó Sysiphust órákig el tudtam volna nézni - a kis golyó nagyon érdekes utat jár be.

Technorama 10 kép

- A felhő-és lávacsodák terme, egyben tornádók-és tájfunok működő mechanikájának is a szobája szintén nagyon érdekes volt 

Technorama 11 kép

- Az anyagokat táncoltató óriás levegőfújó - ahogy én láttam, a gyerekek egyik abszolút kedvence 

Technorama 12 kép

- Az összecsukható gömb Chuck Hobermantól (New York), mely a második ilyen szerkezet a világon

Technorama 13 kép

- A fényforgók, melyeket digitálisan lehetett irányítani (még egy kisgyermeknek is)

Technorama 14 kép

- A Polyeder, vagyis kaleidoszkóp tükör (Caspar Schwabe-től)

Technorama 15 kép

- Az illúziók kimeríthetetlen, Technorama 16 kép

vagy éppen vicces tárháza Technorama 17 kép

és még nagyon sok minden más, aminek nem tudom a nevét. 

Technorama 18 kép

 Állandó kiállításaik: villamosság, mágnesesség,

Technorama 19 kép

automatizálás, fából készült bonyolult szerkezetek, térlátás, optika, mechanikai, kifejező játékok, illúziók, matematika varázsa (már akinek), észlelés, természet, víz csodái, 2 szabadulószoba, tudományos kísérletek modern laboratóriumokban (13 éves kor fölött),

Technorama 20 kép

atomlabor, fizika, kémia, biosz, természet és káosz ?

Technorama 21 kép
Az elképesztő természeti jelenségekben bővelkedő interaktív kiállításokon kívül látványos bemutatók is várják a reál tantárgyakat kedvelő látogatókat – de azokat is, akiknek pont nem ezen tantárgyak tartoznak az erősségeik közé (beleértve engem is), viszont szeretnék megérteni, hogy mi miért és hogyan történik. Összesen 7 laboratóriumban lehet kísérletezni (persze szakmai támogatással, plusz pénzért). Az ifjúsági laborokban különféle workshopok is zajlanak. Saját csokit, parfümöt vagy kozmetikumokat is készíthettek.

A látnivalók mindenhol ki vannak táblázva, pontos magyarázatokkal, feladatokkal német-angol-olasz és francia nyelven (kivéve a bemutatókat, mert azokat csak németül tartják). Időközönként tehát élő showkat is bemutatnak például nagyfeszültséggel,

Technorama 22 kép

ami nekem egyáltalán nem lett a kedvencem. Én voltam az egyik, aki nem akarta megérinteni ezt a fajta látványosságot, viszont biztonságos távolságból szívesen megnéztem azt a jelenséget, mely során egy Tesla-tekerccsel vihar keletkezik három méter hosszú villámmal.

Amin még dilemmázok, hogy tetszett-e vagy sem, az egy forgó folyosó volt,

Technorama 23 kép

ahol – miközben átmentem a fényhídon – borzasztóan szédültem. Igen, maradandó élmény volt ez is, de nem egészen jó értelemben. 

Technorama 24 kép

Akit érdekelnek a vonatok, az alagsorban betekintést nyerhet még az ún. Boomer játékvonat kollekcióba, mely állítólag a világon itt a legnagyobb.

Technorama 25 kép

Kifele menet érdemes azért betérni a játékboltjukba is egy kis emlékért a gyerekeknek. Ott nézelődve azért jó volt látni a mi Rubik kockánkat is a kínálat közt.

Technorama 26 kép

Négy hasznos tip, mielőtt zárom soraim:
- az éttermükben készült ételek finomak, de rettentő drágák. Többe került négyünknek az étel (mindenkinek egy fogás), mint maga a belépő. Legközelebb inkább viszünk uzsit és azt az ún. piknik folyosón fogyasztjuk el, ahol bőven van hely minden látogatónak kényelmesen asztalhoz ülni.

Technorama 27 kép

Ráadásul innen pont rá lehet látni a lebegő kendők termére is, szóval még étkezés közben sem fogunk unatkozni.
- érdemes már nyitásra, vagyis 10-re odaérni, egyrészt a parkolás miatt, másrészt meg, mert csak 17-ig vannak nyitva és garantáltan el fogjátok ott tölteni az egész napotokat (fél napra nagyon költséges lenne bemenni).
- nyugodtan lehet fényképezni, videózni (persze azért mások privát szféráját tiszteletben tartva)
- Euróban is lehet fizetni. Így jött ki a következő ár négyünkre: 2 felnőtt jegy az 2x29 svájci frank=58 svájci frank 1 gyerek (6-15 évesig) 18 svájci frank 1 gyerek (6 éves kor alatt): ingyenes Összesen: 76 svájci frank, de nekünk a kérésünkre átszámolták Euróba, s az úgy összesen: 66,70 Euróra jött ki (2019-ben, amikor mi ottjártunk, most már nagyon is valószínű, hogy kicsivel feljebb ment az ár, itt tudtok utánakérdezni, hogy mennyire: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).


 


Ha szeretnétek ide eljönni, a létesítmény pontos címe:
Swiss Science Center - TECHNORAMA
Technoramastrasse 1
CH-8404 Winterthur

+41 (0)52 244 08 44

 Technorama 28 kép

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet!

Szerző&képek: Brigitta Kernné Riebel


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.