Hirdetés

Görögország leglátogatottabb látnivalói közé tartoznak a sziklatornyokra épült legendásan szép Meteora kolostorok.

 

Évről-évre turisták sokasága kel útra azért, hogy megcsodálja a Görögország legkeresettebb látnivalói közé sorolt Meteora kolostorok vidékét. A jellegzetes homokkő tornyokra több, mint 600 éve építették fel a híres görög kolostorokat, amiket találóan neveztek el meteoráknak. A görög meteora kifejezés azt jelenti magyarul, hogy levegőben lebegő.


meteora 01


A legtöbb látogató a Halkidiki félszigetről, valamint Thesszaloniki (CIKK) környékéről érkezik a híres görög ortodox kolostorokhoz. Eredetileg csak 30 méteres létrák és különböző hágcsók és csörlők segítségével juthattak fel a szerzetesek az égig érő sziklák csúcsaira épült egyházi épületekbe. Csupán a 20. század elejére épültek meg azok a lépcső rendszerek, amik megkönnyítették a feljutást a 100-150 méteres sziklák csúcsára. Egykor 24 bizánci stílusú ortodox kolostor épült a sziklatornyok tetején, melyekből napjainkban már csak 5 szolgál egyházi célokat. Az egyikben apácák is élnek, a többiben pedig számos szerzetes. A Meteorákat 1988-ban vették fel az UNESCO világörökség védelmi programjába.

 

TIPP: Ha valaki egyénileg szervezi meg utazását a Meteorákhoz, mindenképpen tájékozódjon a nyitvatartási rendjükről.

 

A kőből és fából épült cseréptetős ortododox kolostorok közúton is csak az 1970-es évek folyamán váltak könnyen elérhetővé a Kalambakától kiépített új útvonalon. Napjainkban a látogatók többnyire szervezett kirándulások során ismerhetik meg a szerzetesek egykori celláit, díszes ortodox templomait az egykori konyháikat és az étkezőhelyként szolgáló refektóriumot.


 Utazási Tipp  
    Last minute,
olcsó görög apartmanok

A 6 legszebb Meteora kolostor:

 

A többnyire helyi irodák által szervezett kirándulások során a leghíresebb kolostorok felkeresésére nyílik mód, melyek a következők:

 

 

Nagy Meteora kolostor (Megalo Meteoro)

 

Az elsőnek épült, leggazdagabb és legnagyobb kolostort a 14. században alapította Szent Athanasios a legmagasabb sziklacsúcson. A látogatóknak kb. 300 lépcsőfokot kell leküzdeni, hogy feljussanak, és megnézzék a gyönyörű épületegyüttest. A kolostor kedden és szerdán nem fogad látogatókat, a többi napokon 9-15.00 óráig lehet belépni.


meteora 02


Szentháromság kolostor (Agia Triada )

 

Egy különálló sziklán áll a legismertebb Meteora kolostor, melyet az 1981-es Szigorúan bizalmas című James Bond filmben ismerhetett meg a nagyvilág. A látogatóknak 140 lépcsőt kell megmásznia a csodálatos panorámáért és a gyönyörű templom freskójáért. A kolostor szerdán és csütörtökön zárva van, látogatása 10-16.00 között lehetséges.

 

 

Varlaam kolostor

 

A 195 fokos sziklalépcsőn elérhető második legnagyobb méretű Szent Varlaam kolostoránál bemutatják a látogatóknak azt a csiga szerkezetet, ami a 20.századig az egyedüli módja volt az áruk és emberek feljuttatásának. A kolostor gyönyörű falfestményei közül nem szabad kihagyni a messze földön híres apokalpiszis című festményt valamint a kincstárat. A kolostor csütörtökön és pénteken tart zárva, a többi napokon 09-15:00-ig látogatható.


meteora 03


Roussanou kolostor

 

Kedves apácák élnek ebben a szép udvarokon és kerteken át viszonylag könnyűszerrel elérhető szép és fotogén kolostorban, melyet a 14. században alapítottak. A Roussanou kolostor szerdánként van zárva, a többi napokon 09-14:00 között látogatható.


 Utazási Tipp  
    Last minute,
olcsó görög apartmanok

Szent István kolostor (Agios Stefanos)

 

A 14.századi Szent-István kolostor felkeresése azok számára is lehetséges, akik nem tudnak több száz lépcsőt megmászni. Csupán egy híd vezet át a Kalambakából is jól látható kolostorba, amit hosszas pusztulás után az 1960-as években hoztak látogatható állapotba. A Szent István kolostor hétfőn van zárva, a többi napokon 09:30-13:00-ig és 15:00-17:00 között látogatható.


meteora 04


Szent Miklós kolostor (Agios Nikolaos Anapausas)

 

Látogatáskor ez a Meteorák első kis alapterületű kolostora az amit először lát meg minden utazó. Viszonylag kevesebb szervezett program keresi fel az összesen tíz cellát és egy kis templomot. Nagyon szépek Theophanis Strelizas krétai barát freskói. A Szent Miklós kolostor péntekenként van zárva, más napokon 09-14:00-ig látogatható.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.