Föld alatti barlangok, ősi maya templomok és piramisok a legendák földjén Mexikóban.

 

Minden magyar utazó szeretné jobban megismerni Mexikó híres látnivalóit, kiváltképp ha azok úgy mint Chichen Itza 1988 óta szerepelnek az UNESCO Világörökségi listáján. Mindazon utazóknak, akik egy mexikói nyaralásra készülnek, és a Yucatan-félszigeti Cancunban vagy Playa del Carmenen töltik a nyaralásuk napjait, néhány maya emléket és mesés természeti szépséget feltétlenül érdemes lesz felkeresniük. Ezek közül a legnépszerűbb Chichen Itza, mely a világ legjelentősebb és legismertebb maya-tolték emlékhelye.


 Utazási Tipp  
    Legjobb mexikói utazások online

Az ikonikus romvárost kb. 180 év óta látogatják az utazók, Mexikó legfőbb nevezetességeinek egyike. 2007 júliusa óta a világ 7 új csodájának egyikeként tartják számon. A legtöbben egy egész napos kirándulás során keresik fel a romvárost. Az utazásuk során megállnak egy föld alatti víztározó barlangnál, vásárolhatnak indián kézműves emlékeket, visszaútban pedig megállnak a félsziget központjában épült Valladolid városának központjában, melyet a gyarmatosító spanyolok alapítottak a félsziget közepén. A látogatás keddtől-vasárnapig 8-17 óráig megengedett, a belépők ára kb. 2,5 Euro.


Chichen Itza szoveg kozott


Kb. 1.600 évvel ezelőtt építették az ősi mayák az impozáns Kukulcán piramisát, melynek tájolása és arányai lenyűgöző csillagászati ismeretekről tettek tanúbizonyságot; Oldalai pontosan a 4 égtáj irányát jelzik, a

 

tetejére összesen 365 lépcsőfok vezet fel.

 

Tavaszi és őszi napéjegyenlőségkor a felkelő nap sugarai pontosan átsütnek az 55 méter magas piramis tetején lévő kőcella nyílásain. Ilyenkor hajnalban a felkelő nap sugarai és az árnyékok játéka egy a piramisból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg. A lépcsősor tetején a kígyó farok részét alul pedig a fejét faragták ki kőből. Minden napéjegyenlőségkor turisták tömegei lepik el a vidéket, hogy átélhessék a nap útjának e misztikus pillanatait. Említésre méltó jelenség a piramisról vagy a labdajáték pálya falairól visszaverődő visszhangok hatása is. Elég egyet tapsolni vagy sípolni és azt a falak messzire visszaverik majd a hangját. Ehhez a helyhez kötődik a világhírű ősi maya naptár története is, mely szerint 2012 december 21-én lett volna az időszámítás vége.

 

A mayák a változó csapadékhelyzet miatt többször is elhagyták fővárosukat, majd újból visszatértek oda. A 10. században a visszatelepült mayák a hódító toltékokkal léptek törzsi szövetségre és

 

Chichen Itzát tették meg közös birodalmuk új fővárosává.

 

A toltékokhoz volt köthető a tollas kígyó istenség tisztelete, és a brutális emberáldozatok bevezetése is. A városban csak szerzetesek és magas rangú hivatalnokok éltek akkoriban, a birodalom többi lakosa a környező sík területen telepedhetett le.

 

 

A legfontosabb Chichen Itza-i látnivalók:

 

1. El Castillo a nagy Piramis
Aki teheti, feltétlenül próbáljon meg minél korábban odaérni a spanyolok által„El Castillo” (a vár) névre keresztelt Kukulcan 55 méter magas piramisának közelébe, mert a később érkező turista csoportok gyakran ellepik a területet, és zavaró lehet a sok turista a fotózásnál. Egy korábbi vendégbaleset miatt a piramisra pár éve már sajnos nem lehet felmászni.

 

 

2 Harcosok temploma
Ez a lépcsőzetes piramistemplom a tetején levő két cellával, harcosokat ábrázoló szobrokkal és oszlopsorokkal a harcosok gyülekezőhelye volt, erényeiknek állít örök emléket a sok kőfaragás. Különös isteneiket ábrázoló ülő szobraik egykor vallási célokat szolgáltak.


Chichen Itza szoveg kozott02


3. Labdajáték pálya
A pok ta pok nevű 168 méter hosszúságú labdajátékpályát 8 méter magas mészkőfalak övezték, végein 2 templom állt. A játék célja a labda egy a falakba 6,5 méteres magasságban beépített kőgyűrűn történő átjuttatása volt. A tudósok vélekedése szerint a vesztes csapat tagjait feláldozták a kegyetlen isteneiknek.

 

 

4. Főpapok temploma
A nagy piramis kicsinyített képére formált épületben egy több, mint 40 méter mély temetkezési helyet találtak. Úgy tartják, hogy ez volt a főpapok temetkezési helye.


 Utazási Tipp  
    Legjobb mexikói utazások online

5. El Caracol - Obszervatórium
Ennek a többszintes kupolás épületnek a segítségével figyelték meg a Hold és Vénusz mozgását valamint a csillagképeket. Kialakításához kimagasló építészeti tudásra volt szükség.