A Duna   Európa második leghosszabb folyója (a Volga után) egyben az Európai Unió  leghosszabb folyója.  A  Duna a németországi Donaueschingenben  Fürstenberg hercegek     kastélyának parkjában ered, majd 2860 kilométer megtétele után ömlik a Fekete-tengerbe.  A Duna útja során 10 országot érint, ezek pedig a következők: Németország Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldova és Ukrajna.  Összegyűjtöttünk néhány további érdekes tényt,  amik segítenek megismerni, hogy mitől  annyira egyedi és érdekes  hazánk legfőbb folyója a Duna.

1.  A Duna egykor a Római Birodalom határfolyójaként védte  a civilizált világ megerősített  határvonalát a Limest. Napjainkig     nagyon fontos szerepet játszik a kontinens életében mint  Európa egyik leghíresebb és legfontosabb vízi szállítási útvonala.  


Regensburg
Regensburg


2.   Mivel a Duna nagyon változatos vidéken áthaladva szeli át Európát, a folyón hajózva  csodálatos utazási élményekben lehet részünk. A Dunát követve gyönyörű történelmi  városokat,  szép folyóvölgyeket és mély, sziklás hegyszorosokat ismerhetünk meg.


linz

Linz


3. A Duna eredete két kisebb patak a Brigach és a Breg összefolyásánál keletkezik a Fekete-erdőben Donaueschingentől  keletre. Forrását  a Fürstenberg hercegek palotájának parkjában lehet megtalálni, ahol  egy elegáns szépen díszített kőmedencében indul útjára Európa egyik legromantikusabb tájain keresztül.  A forrást díszító szobor Baar anyát ábrázolja amint egy gyereket (az ifjú Dunát) tartja az ölében.


A Duna forrása
Donaueschingen a Duna forrása
4. A Duna vízgyűjtőterülete összesen 817 000 négyzetkilométert ölel fel, vize 19 ország különböző  vízfolyásaiból érkezik, ami a világ "legsikeresebb" vízgyűjtőjévé teszi. 
budapest erdekesseg header

Esztergom Párkányból fotózva


 5. A Duna  átlagosan  7000 köbméter vizet szállít másodpercenként. Óriási szállított vízmennyisége miatt a Duna  Európa egyik legfontosabb ivóvízforrásának is számít,   körülbelül 20 millió ember ivóvíz ellátását  biztosítja. 


  Belgrád Duna

Belgrád


6. A Duna hosszú útja során több mint 300 mellékfolyó vizét gyűjti össze. Főbb  mellékfolyói a következők: Inn, Iller, Lech, Regen, Isar,  Enns, Morva, Leitha, Vág, Garam, Ipoly, Sió, Dráva,  Tisza, Száva, Tamiš, Velika Morava, Karaš, Jiu, Iskar, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut.  
pozsony 01

Pozsony


7.  A Duna útja során számos jelentős európai várost érint, köztük négy ország fővárosát is;  Bécset (Ausztria), Pozsonyt (Szlovákia), Budapestet (Magyarország) és Belgrádot (Szerbia).


vaskapu decebál

Kazán-szoros


8. A Dunán található Európa leghosszabb és legnagyobb szurdoka a Vaskapu melynek  hosszúsága körülbelül 130 kilométer.  A Duna ezen a szakaszon Románia és Szerbia határfolyója. Többszáz méter magas hófehér sziklák közt folyik és  budapesti szélességének alig a felére szűkül össze.


Budapest

Budapest


9. A Duna Delta élővilága redkívül változatos.  Valóban lenyűgöző látványt nyújtanak  a folyó mentén megfigyelhető madarak,  halak és emlős állatok, és növények.   Láthatunk  pelikánokat,  gémeket,  kárókatonákat, hódokat és vidrákat, menyéteket, farkasokat, különféle halakat és hüllőket is.  Rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy megfigyeljük és fotózhassuk ezeket a fajokat eredeti élőhelyükön.

 

lupa


10. Duna Delta Európa legnagyobb folyótorkolata.  Telülete hozzávetőlegesen 4152 négyzetkilométer,  az UNESCO védelme alatt áll.  Legnagyobb része Romániához tartozik, míg északi része érinti Moldovát  a Chilia-kar bal partján,  a víz túlsó oldalán már Ukrajna található.

 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is



Szerző:  Bajna Gábor