Érdekességek, látnivalók, hasznos tanácsok a perui Machu Picchu látogatással kapcsolatban


Szinte az összes Peruba irányuló utazási program felkeresi az inkák szent helyeként elhíresült Machu Picchu romvárosát. Napjainkra elérte az évi 400 ezret Machu Picchu látogatóinak száma. A perui kormány sokáig nem vette komolyan a helyzetet, csak az utóbbi időszakban 2019 elejétől vezettek be szigorú korlátozásokat a dél-amerikai ország hatóságai. Az új szabályozás értelmében minden látogató limitált időt, maximum napi 4 órát tölthet el a 15 században épült inka város területén. A szabályok bevezetésétől azt várják Peruban, hogy jobban sikerül megőrizniük az 1983 óta UNESCO Világörökségi védelem alatt álló különleges nevezetességet a sok látogató okozta túlterheléstől, továbbá azt is, hogy a nevezetességekben gazdag Peru többi látnivalóját is többen fogják felkeresni.


Machu Picchu 01Machu Picchu romvárosa az Andok Urumbamba folyó fölé magasodó meredek hegyei között, a tenger szintje felett 2490 méteres magasságban található. Nevének jelentése öreg hegy és a Huayna Picchu névre keresztelt fiatal hegy mellett található. Az eldugott helyen lévő Machu Picchu városát a 15. század közepén építették az inka uralkodók parancsára. Hiába keresték a spanyol hódítók, mégsem találták meg a várost, mely a 16. századi inka lázadások leverése után véglegesen feledésbe merült.

 Utazási Tipp  
    Peru legjobb utazásai

Machu Pichu újkori felfedezője az amerikai Yale egyetem kalandos életű professzora Hiram Birgham volt, aki 1911-ben bukkant a nyüzsgő Cusco városától kb. 110 kilométerre található romokra. A terület megközelítése a Cuscoból induló helyi vonattal, majd Aguas Calientesből tovább busszal lehetséges. Az útiköltség oda-vissza kb. 80 Euro, de létezik Ollantaytambo-ból egy klasszikus 50 kilométeres túraútvonal is, ami csodás esőerdei környezetben, az inkák ősi ösvényén visz el Machu Picchuba. A helyi klíma napközben többnyire kellemes hegyi időjárás, de éjszakára nagyon lehül a hőmérséklet.TIPP: A romváros felkereséséhez érdemes a reggeli órákat választani, mert még jóval kevesebben vannak, és jobb fotókat is lehet készíteni.


Látnivalók Machu Picchuban:


A kb. 20.000 m2-es terület két fő részre osztható. A terület déli részén az inka mezőgazdaság teraszos művelési formáit (a burgonya és kukoricatermelés volt az inka társadalom alapja régen), az egykori raktár épületek maradványait és a térséget őrző külső kaszárnyát lehet megnézni. Az északi városi szektorban 160 épület, 6 terasz szint, sok ezer lépcsőfok, templomok, és régi romok vannak. Szinte megmagyarázhatatlan, hogy miképpen voltak képesek az inkák ennyire pontosan mozgatni és megmunkálni a helyben talált rendkívüli keménységű kőzetet. Machu Picchu leghíresebb látnivalói a Napóra ( intiwantana) , a 3 ablakos lakosztály és a Nap temploma, de sok más látnivalót is meg lehet csodálni. Mindamellett fontos megjegyezni, hogy Machu Picchu meglátogatásához rengeteg egyenetlen és meredek lépcsőt kell megmászni, amihez megfelelő cipőre és erőnlétre is szükség van. A csúcsra érve viszont mindenki úgy érzi, hogy megérte a fáradtság, mert látvány minden fáradtságot megér.


Machu Picchu 02


Fontosabb szabályok Machu Picchu felkereséséhez:

  • A romokat 15-16 fős csoportokban lehet felkeresni.
  • A látogatás során tiltják a dohányzás minden formáját az étkezést és az ivást is.
  • Nem engedik a sziklára mászást, és csak a kijelölt részek látogathatók.
  • A fotóállványok, kemény ill. tűsarkú cipők használata korlátozott.
  • A más műemlékeknél megszokott viselkedési szabályok (hangoskodás, szemetelés, öltözködés, udvariasság…)
  • Szigorúan betartatják a látogatási időket. Érdemes előre eltervezni, mire mennyi időt szán a látogató.