Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Hirdetés


Mediterrán klíma, dimbes-dombos tájak, kacskaringós utak, meseszép falvak, kőtenger, ínyenc ételek és finom borok a Káli-medencében.

 

Kevés annyira szép, élhető és szerethető tájegysége van hazánknak, mint a Balaton-felvidékhez tartozó, tájvédelmi körzetté nyilvánított Káli-medence. Ez a csodálatos, szigorúan védett tájegység a különleges geológiai látványosságaival és a megmaradt régi építészeti örökségeivel megőrizte eredeti báját és szépségét.

 

Sokan hasonlítják a medencét az olaszországi Toszkánához szerencsés adottságai, csodálatos látnivalói és tájképi adottságai miatt.

 

A Káli-medencét még a nyári főszezonban is elkerüli a tömeges turizmus, így egész évben érdemes felkeresniük a kikapcsolódást keresőknek. Az év minden hónapjában más és más arcát mutatja látogatóinak a medence, de talán mégis nyár elején levendula virágzáskor, vagy az őszi szüreti időszakban mutatja meg a legszebb arcát, amikor a térségre jellemző bortermelők a szüreti rendezvényeiket tartják.


dorgicseforrás: wikimedia.org

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Dörgicse – templomromok és levendulamező


Itt találhatóak a Balaton-felvidék leghangulatosabb Árpád-kori templomromjai. A Kisdörgicsei a legkisebb a három közül, ennél sokkal látványosabb a Felsődörgicsei, mely a falu központjában található. A templom falinak egy része majdnem a teljes magasságában megmaradt, a másik részét pedig ásatások során tárták fel. A templomrom mögött egy szépen gondozott, romantikus hangulatú levendulaültetvény található egy kis ajándékbolttal.

 

A Gernye-hegyen álló alsódörgicsei templomrom 22 m magas tornyának fala már messziről látszik. A templom előtt fekvő, szépen kialakított pihenőhelyről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A falu központjában található Pántlika Pincészetben megkóstolhatjuk a híres dörgicsei borokat.


hegyestu

forrás: wikimedia.orgHegyestű – Geológiai emlékek

 

A legtöbben a Balaton irányából északról, Zánka felől érkeznek meg a Káli-medencébe, melyet korábban Kállai-medencének is neveztek. Elsőként a Balaton felől szabályos kúpot formáló, félig elbontott kb. 50 méter magas falú Hegyestűnél érdemes megállni, melyhez egy kacskaringós erdészeti út vezet.

 

Egykor itt bányászták a fővárosi és vidéki utcákat burkoló macskakövek jó részét,

 

de szerencsénkre felhagytak a bazaltoszlopok bányászatával. Az egykori bányaudvarban kerültek kiállításra a területen fellelhető különféle kőzetek, a régi bányaépületben pedig szép kiállítást található. A bányaudvar szélén található panorámakép segítségével tudjuk jól áttekinteni a Káli-medencét és beazonosítani a környező tanúhegyeket.

 

Szentbékkálla – Kőtenger

 

A nyugalmat és kikapcsolódást keresőknek ajánljuk ennek a meseszép falunak a felkeresését. Érdemes itt megszállva felfedezni a környék összes látnivalóját. A kis település házainak nagy részét igen szépen felújították a közelmúltban, a hófehérre festett homlokzatokon szépen mutatnak a Káli medencére jellemző növényi és napsugaras motívumok. Szentbékkálla határában a templomtól induló ösvényen haladva Velétei palota növényekkel benőtt romjait lehet felfedezni, de sokkal érdekesebb látnivaló a falu másik határában lévő kőtenger, melynek ingó szikláit, különleges sziklaformációit egy körbefutó tanösvényen lehet a legjobban megismerni. Érdekes lehet még felkeresni az Öreghegyi forrást és kutat.


 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Mindszentkálla

 

Az egyre népszerűbb Mindszentkállán és környékén nagyon sok a látnivaló; a 330 méteres Kopasz-hegyi kilátóról jól áttekinthető a környék meseszép panorámája, innét is elérhető a nevezetes Kőtenger, érdemes felkeresni a falu határában lévő romos Töttöskáli, Kereki Káli és Kisfaludi templomok középkori romjait, valamint az itt folytatódó 10 kilométeres Theodora tanösvényt.

 

 

Köveskál, a gasztro falu


A nagy múltú Káli-medence középső részén fekvő Köveskálon találhatóak a térség legjobb éttermei, melyekben sok ételt újra gondolva, első osztályú helyi termékekből készítenek el. Aki kerüli a tucat helyeket, mindenképpen keresse fel ezt a bájos kis települést, ritka jó élményekben lesz része. Különlegesség a régi mosóház és a római katolikus templom.


Kekkut

forrás: wikimedia.org


Kékkút – Theodora forrás


A legenda szerint a már a római időkben is lakott terültről hordták hordókban Theodora bizánci császárnőnek a helyi savanyúforrás ásványokban gazdag vizét, melyet ma is világszerte forgalmaznak. Ha valaki úgy határoz, hogy felkeresi a falu határában lévő díszes kialakítású kutat, érdemes lesz üres üvegekkel érkeznie, mert itt ingyen megtöltheti őket. Maga az egyutcás falu nyugalmat árasztó hangulata a tájházzal és a katolikus templommal szép példája az egykori településképnek. A környéken 8 kilométeres Theodora tanösvényt is kijelöltek a természetjáróknak.

 

 

Salföld – a falusi idill


Igazi falusi idillt sugároz a Salföldi major, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat tekinthetünk meg, de van itt állatsimogató, fotókiállítás, fűszer- és gyógynövénykert, lehet lovagolni és lovas kocsizni, részt vehetünk lovasbemutatón is. Lovas kocsival vagy egy hosszabb túrával juthatunk el a Salföld közelében, az erdő mélyén eldugott, nagyon jó állapotban megmaradt pálos kolostorromhoz.

 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.