Hirdetés

Milyen következményekkel jár a brexit a turizmusra?

 

Senki sem vette komolyan a dolgot hat évvel ezelőtt, amikor a brit miniszterelnök David Cameron 2013-ban közzétette, hogy népszavazást akar tartani az Európai Uniós tagsággal kapcsolatban. A népszavazást végül megtartották és néhány százalékos többséggel a kilépés pártiak győztek. Az azóta eltelt években bőven volt idő a kilépés részleteinek kidolgozására, de a brit és az európai uniós politikusoknak mégsem sikerült megtalálni a közös nevezőt. Akár még az is könnyen előfordulhat, hogy megállapodás nélkül ér véget Nagy Britannia EU tagsága. Írásunkban megvizsgáljuk, hogy milyen következményekkel számíthatnak az Egyesült Királyságba látogató turisták a brexit hatására.


brexit 01Útlevél, vízum, beutazási szabályok:

 

Az EU tagság idáig egyet jelentett azzal, hogy elegendő volt a személyi igazolványunk is ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba látogassunk. Úgy tűnik, hogy ebben a kérdésben a brexit után sem lesz komoly változás. A jövőben minimum 2021-ig valamennyi uniós és svájci állampolgár továbbra is vízum nélkül léphet majd be maximum 3 hónap időtartamra az országba. Az még nem ismert, hogy ez a kemény brexitre is vonatkozik-e?

 

 

A gyenge font:

 

A kilépés miatt a font nagyon sokat veszített az értékéből, ami sokak szerint így marad majd a kilépés után is. Ez jó hír az oda utazóknak, mert sokkal többet ér a pénzük, viszont nagy csapás a britek számára akiknek mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, ha elhagyják az országukat a kedvenc európai nyaralóhelyük kedvéért. Szintén kérdéses az utazók jogainak sorsa a brexit után. Nem tudni például a késések esetén fizetendő utaztatói kártérítések jövőjét, vagy például az utazással kapcsolatos járulékos költségek és illetékek sorsát.


 Utazási Tipp  
    Körutazások, akciós utak az
Egyesült Királyságba

Telefonálás, barangolási díjak:

 

Mindannyian nagyon örültünk az EU-n belüli extrém magas barangolási díjak eltörlése után. Ez akár meg is változhat, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az unióból. Ha a kilépés rendezett lesz, nem kell ettől tartanunk. Ha sikerülne a megállapodás, továbbra sem kell fizetni a barangolási díjakat.

 

 

Repülőjegy árak:

 

A légi közlekedés liberalizálása az EU-nak köszönhető dolog. Hatására drasztikusan visszaestek az árak, nem alakulhattak ki monopóliumok sem. A liberalizálás utat nyitott a fapados üzleti modell elterjedésének. A brexit miatt sok szolgáltató tart attól is, hogy a drágábbá váló repülőjegyek miatt a vendégeik egy része elmaradhat a jövőben. A megállapodás nélküli brexit akár az európai légiközlekedés jelentős zavaraihoz is vezethet, mert a brit légitársaságok elveszíthetik a leszállási és kirakodási jogosultságaikat.


brexit 02 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.