Hirdetés

Skócia lélegzetelállító tájakkal, egyedi élményekkel, lenyűgöző célpontokkal valamint rendkívül barátságos emberekkel várja mindazokat, akik szeretnék felkeresni a varázslatos országot.

 

Az Egyesült Királyság 2020.01.31-én rendezett módon kilépett az Európai Unióból és megkezdett egy átmeneti időszakot. Ezért a korábbi utazási előírások nem változnak 2020 decemberéig. Skócia viszont továbbra is szeretné fenntartani európai Uniós tagságát. Írásunkban összegyűjtöttük a legfontosabb gyakorlati információkat, amelyre a Skóciába utazóknak szüksége lehet az utazásuk megtervezéséhez. Az írásunk második részében néhány bemutatunk öt jó ötletet, amelyek megérdemlik, hogy belekerüljenek az útitervbe, legyen az akár egy első utazásról, akár vagy a sokadikról.

 

 • 1. Úti okmányok:
  Az Egyesült Királyság eddig sem volt a Schengeni övezet része, így legalább 6 hónapig érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt kell bemutatni belépéskor. Ez a rendszer előre láthatóan 2021 után is érvényben marad majd.
 • 2. Biztosítás:
  Az európai egészségbiztosítási kártyák és bankkártyás biztosítások továbbra is érvényben maradnak, de érvényességük korlátozott. (általában alacsony fedezetet biztosítanak)
 • 3. Gépjárművel utazóknak:
  A vezetési szabályok Skóciában az Egyesült Királyságból való kilépés után nem változnak. Az európai vezetői engedélyek továbbra is érvényben maradnak. Az indulás előtt azonban be kell szerezni egy nemzetközi gépjármű-biztosítási kártyát (zöld kártya)
 • 4. Mobil telefonnal:
  A kilépés után az EU-ból vagy EGT-országból származók a hívásainak, az üzeneteinek és a mobil adatok költségei Skóciában továbbra is azonosak lesznek, mint az EU-ban.

 Utazási Tipp  
   

Válogatott utazások

Skóciába


 5 Érdekes látnivaló Skóciába utazóknak:

 

 • 1. Calanais menírjei
  A Calanais híres menhírjeit feltételezhetően Kr. E. 2900 körül építettek a Külső-Hebridákon. Keletkezésüket ma is rejtély övezi. Senki sem tudja pontosan, hogy miért állnak ott ezek a kövek, és azt sem tudni, hogy mire is használták őket? A Hebridák legendája szerint ezek a monolitok egykor óriások voltak, akik megtagadták, hogy Szent Kieran megkeresztelje őket, így büntetésből kövekké változtatták őket. Felkeresésük időtlen rejtélye, impozáns méretük és a táj mesés szépsége tartós benyomást kelt mindenkiben.skocia 5 tipp


 • 2. Dunnottar kastély
  A Skócia partján elpusztult erődítmények közül kiemelkedik az Aberdeenshire- ben Stonehaven közelében található a középkori Dunnottar kastély, ami az ország egyik erődje. A lenyűgöző romok Skócia változatos múltjának sok titkát őrzik. Eredetileg a Piktek ősi erődje volt, de azt is feltételezik, hogy a kastély egy olyan ősi keresztény település központja volt, amelyet Szent Ninisz alapított még az 5. században. Először a vikingek rombolták le, de később is többször felégették majd újjáépítették. William Wallace, Stuart Maria Skócia királynője és II. Károly is megfordultak a falai között. A legfigyelemreméltóbb esemény azonban akkor történt, amikor a kastély a 17. században ellenállt a Cromwell hadsereg erőteljes támadásának, így megvédte a skót korona ékszereit, a "Skócia nemzeti kincseit" a végleges pusztulástól.
 • 3. Északi-híd
  A Forth-hídon áthaladó vasúti híd ( Forth Bridge ) nem csupán Skócia és az UNESCO Világörökség része, hanem a mérnöki tudás iskolapéldája is. A 2,4 km hosszú hidat a Cantilever elv alapján tervezték és három tartótoronnyal rendelkezik, melyek magassága meghaladja a 100 métert. A három pillérű híd utazók ezreinek segíti az áthaladását Edinburgh és Fife partjai között. • 4. Dunfermline palota és apátság
  A Margit királynő által a XI. században alapított szent helyet apátsági szintjére emelték. A Dunfermline palota és apátság a skóciai román stílusú építészet lenyűgöző példái. Ez a hely valódi mauzóleum is. Itt fekszik Skócia legnagyobb középkori uralkodói, köztük Robert Bruce király (bár a szíve nélkül, amely Melrose-apátságban nyugszik) és hét további skót király. Nagyon látványos a templom főhajója, a palota ablakaiból pedig lenyűgöző kilátás nyílik egy festői völgyre
 • 5. Glenfinnan viadukt
  A Harry Potter filmből is ismerős lehet a Glenfinnan viadukt, melyen keresztül halad a Roxfort expressz Roxfortba. Ez az egyedülálló, félhold alakú szerkezet Fort Williamtől nyugatra található . A 116 méter hosszú Glenfinnan viadukt építkezése 1901-ben befejeződött be. Hosszú ideig Nagy-Britannia leghosszabb beton viaduktja volt a 30 méter magas híd, mely 21 boltíven vezet át a Finnán folyó felett. Festői helyen fekszik, szép kilátással a Shiel-tó vizeire és a Glenfinnan emlékműre ami azt a helyet jelöli, ahol Stuart Károly herceg Skócia szárazföldjére érkezett 1745-ben , hogy megkezdje a Jakab párti lázadását.

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.