Hirdetés

Az 1900 éve Britanniában épített Hadrianus fal maradványai sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Napjainkban a természetjárók és történelem kedvelők keresik fel, hogy megismerjék.

A Hadrianus fal története
Az 1900 éve Britanniában épített Hadrianus fal maradványai sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Az utóbbi évtizedekben a természetjárók és történelem kedvelők keresik fel, hogy megismerjék. A 120 kilométer hosszúságú Hadrianus fal volt a Római Birodalom egyik legnagyobb építészeti vállalkozása. A monumentális építmény célja az akkor ismert civilizáció és a barbár világ szétválasztása volt. Római katonák építették fel 6 év alatt a terület adottságainak a kihasználásával. A birodalmi határ védői 17 jól kiépített erődítményben éltek. A falrendszer máig remek példája a rómaiak nagyszerű építészeti tudásának,   története pedig máig rendkívül népszerű Észak-Angliában, mivel minden évben sok ezer turista érkezik a felkeresésére.  


         
A II. században épült védelmi fal az Észak-Anglia nyugati partján lévő Bowness-on-Solway-től a keleti parton található Newcastle-upon-Tyne-ig húzódott. Védelmi funkciója elmúltával hosszú időre feledésbe is merült. Csipkerózsika álma egészen a közeli múltig tartott, amikor kiépítésre került a mai Hadrianus túraútvonal, ami egy tengerparttól tengerpartig keletről nyugatra húzódó túraútvonal. A teljes szakasz bejárása 4-5 napig tarthat. Útközben számos vendégház és vendéglő szolgálja ki a túrázókat. Az útvonal sok érdekes látnivalót kínál mindazoknak, akik gyalog szeretnék felfedezni a vidéket . A Hadrianus falat egykor keletről nyugati irányba építették fel a római katonák, de az ellenkező irányban is legalább annyira alkalmas túrázásra. A Hadrianus fal nyugati szakasza ma szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

Hadrianus fal kép22

 


 Utazási Tipp  
   

A legjobb utak az Egyesült Királyságba

egy helyen
Az egész Hadrianus út ideális túrázáshoz. A környék mindenhol rendezett és tiszta és mindig van valami látnivaló is. Maga a mohával borított szürke kövekből álló fal vonala is szemet gyönyörködtető. Távolról is jól kivehető a vonala. A hosszú kilométereken át húzódó fal hol hegyekre kapaszkodik fel, hol pedig a völgyekbe száll alá.

Régészeti lelőhelyek:
Számos régészeti lelőhely található a Hadriánus út mentén. Közülük Vindolanda felkeresése a legérdekesebb, ahol egy római erődítmény állt a Hadrianus faltól déli irányban. Az ókorban 3000 ember élt ott, melynek csak a kisebb része volt légiós. Vindolanda helyén ma modern múzeum található, ahol eredeti leletekkel mutatják be a rómaiak életét. Vindolanda a régészek igazi paradicsoma. Már 50 éve tart már a feltárás. A leletek közül számos érmét, egy fából készült gyerekkardot és az ókorban Franciaországból behozott edényeket, brossokat, karkötőket, arany fülbevalót és babacipőt is meg lehet tekinteni. A legeredményesebb leletek a londoni Britisht Múzeumába kerültek.


Hadrianus fal térképen
A környéken, kissé távolabb keletre és közvetlenül a Hadrianus falán található a Housesteads erőd, amelyet szintén római katonák használtak 280 éven át. Chester erődjében pedig lovasság állomásozott. Az épületek alapjai képet adnak arról, hogy az egykori erődök hogyan nézhettek ki. 

<script data-ad-client="ca-pub-7977336291307036" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>


 


A római időkben a fal keleti végén lévő Newcastle még lakatlan volt. A régészek most felfedeztek fel egy darabot a Hadrianus falból amit rekonstruálták, majd újból megépítettek közvetlenül az eredeti építmény alapjai mellett. Ma ott ér végett a kiépített túra útvonala, így sok túrázó New Castleban búcsúzik el a Hadrianus faltól.

Információ:www.visitnorthumberland.com        


 Hadrianus várrajz7

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.