Hirdetés

Karácsonyi témájú, kézműves portékáktól rogyadozó polcok, gyömbéres mézeskalács, bejgli és forralt bor zamata a szánkban, fenyő-, narancs- és fahéjillat a levegőben és a szebbnél-szebb ünnepi fények… akárhová is menjünk, az adventi vásárok mindenhol különleges hangulattal rendelkeznek, ám ha mégis hamisíthatatlan „adventi varázslatra” vágyunk, látogassuk meg a sógoroknál rendezett karácsonyi vásárokat!


Ausztriában régi hagyománya van az adventi vásárok tartásának; az egyes települések szinte vetélkednek egymással abban, hogy melyikük tud nagyobb, több vendéget vonzó, látványosabb és díszesebb ünnepi vásárt rendezni. A vásárok megrendezésére idén 2021.november utolsó hetétől egészen a karácsonyi időszak elejéig, 12.23-ig kerül sor, de vannak helyek, ahová még Karácsony másnapján is ellátogathatunk. Az adventi mesevilág életre keltéséhez pedig tökéletes hátteret nyújtanak a csodás városi paloták, az Alpok képeslapokra illő hegyei és sűrű fenyvesei, a jellegzetes fagerendás házikókkal teli falvak és –a magasabban fekvő hegyvidéki területeken már december elején leeső – hótakaró is.

 

Bécs


A barokk épületekkel teli, hangulatos osztrák főváros neve szinte már összeforrt az adventi vásárok tartásával. A császárvárosban egyes feljegyzések szerint már a 13. század végén is tartottak Christkindlmarkt-okat (Német nyelvterületen általában így, vagy pedig nemes egyszerűséggel Weichnachtsmarktnak nevezik az adventi vásárokat), de a szokás igazi felvirágzása a 18. századra tehető. Noha régebben a Maria Theresien-Platz volt a karácsonyi vásárok elsődleges színhelye, manapság már potom tizenhét (!) helyen tartanak a városban kisebb-nagyobb vásárokat. A fenyőgirlandokkal és fényfüzérekkel feldíszített nyitott bódéknál ételt-italt fogyaszthatunk és kedvünkre válogathatunk a szebbnél-szebb kézműves termékek közül, amelyek elsősorban a karácsony témájához fűződnek. Gyakori kísérőprogramok a gyermekfoglalkozások és a hagyományos ünnepi dalokat éneklő kórus is. Bécs leghíresebb adventi vásárai talán a már említett, az Osztrák Művészettörténeti és Természetrajzi Múzeum szépséges épületei közé beékelődő tágas Maria-Theresien-Platz-i, a Bécs jelképének számító Stephansdom előtti, illetve a szintén a belvárosban fekvő Rathausplatz-on, 2021.11.17-12.26. között megrendezésre kerülő forgatagok.

Arra azonban nem árt előre felkészülni, hogy ezeken a belvárosi tereken hatalmas lesz a bódék között a tömeg. Ha elkerülnénk a néha szinte hömpölygő emberáradatot és nemcsak a vásárra, hanem Bécs szebbnél szebb kastélyaira is kíváncsiak vagyunk, érdemesebb inkább az itteni vásárokra kilátogatnunk. Az egykori császári rezidencia udvarán tartott, kulturális programokkal fűszerezett schönbrunni adventi vásár is magával ragadó bájjal rendelkezik, akárcsak a Belvedere kastély előtti vagy a Hofburg előtti rendezvény. Ezutóbbi esetében viszont arra figyelnünk kell, hogy csak oltottakat engednek be a helyszínre.

A Michaelerplatzon kialakított adventi vásárt a Monarchia és a békebeli idők nosztalgikus hangulata járja át, a gyerekeknek pedig biztosan felejthetetlen élményt fognak nyújtani a tér szélén közlekedő fiákerek. Ha otthonos, valamivel meghittebb adventi vásáron szeretnénk részt venni, vegyük célba a Karlsplatzot vagy pedig a Práterben kialakított Riesenradplatzot. Itt akár az óriáskerékre is felülhetünk és a magasból szemlélhetjük meg a gyönyörűen kivilágított fővárost.

Burgenland


Természetesen nemcsak Ausztria fővárosában, hanem a többi osztrák tartományban is rendeznek nagyszabású karácsonyi vásárokat. Ha nem szeretnénk nagyon messzire utazni az élményért, elég, ha csak átruccanunk Kobersdorfba vagy elutazunk Fraknó, osztrák nevén Forchtenstein várába. A kobersdorfi vásár advent első vasárnapjától várja az érdeklődőket, méghozzá elég illusztris helyen, a helyi kastély reneszánsz udvarában. Az 1995 óta megrendezett vásár központi eleme a karácsonyfa és az életnagyságú Betlehem, de a „szokásos” kézműves termékeken túl lehet itt kapni ékszert, koszorúkat, házi készítésű szörpöket, lekvárokat és befőtteket. A fraknói vár úgy reklámozza a maga vásárát, hogy „festőien mágikus”. És evvel cseppet sem túloz. A mesebeli hangulatot árasztó vár Ausztria egyik legkedveltebb és legszebb adventi vásárának otthona. A történelmi falak között megrendezett vásár karácsonyi díszek armadáját, puncsot és forralt bort, édességeket és színes programokat(zenés rendezvények, kézműves foglalkozások, varázs show, ) kínál kicsik és nagyok számára egyaránt.


A téma itt még nem ért véget, cikksorozatunk következő részében folytatjuk a legszebb és legkedveltebb osztrák adventi vásárok bemutatását!

Készítette: Méhes Judit         Fotók: www.weihnachtsmarkt.at

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook oldalunk
Utazási élmények első kézből!
TravelBay FB oldal
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.